«Πράσινο φως» για νέες επενδύσεις στην ξενοδοχειακή αγορά

«Πράσινο φως» για νέες επενδύσεις στην ξενοδοχειακή αγορά

1

H άνοδος του ελληνικού τουρισμού και οι περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξής του, δημιουργούν τις κατάλληλες προοπτικές, αφενός για την αναβάθμιση του υφιστάμενου ξενοδοχειακού προϊόντος, αφετέρου για νέες επενδύσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που εκπόνησε η εταιρία ΝΑΙ Hellas.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, το 2014 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό με τις διεθνείς αφίξεις τουριστών να εμφανίζονται αυξημένες κατά 21% και αντίστοιχα οι τουριστικές εισπράξεις και οι διανυκτερεύσεις τουριστών να σημειώνουν άνοδο κατά 10% κατά 15%.
22222222Και τη χρονιά που πέρασε, όμως, παρά την παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, ο ελληνικός τουρισμός αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτικός, γεγονός που επιβεβαιώνει η υφυπουργός τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι, το 2015 αναμένεται να είναι μια χρονιά ρεκόρ, με τις αφίξεις τουριστών να υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 26 εκατ. τουρίστες και τις εισπράξεις να εκτιμώνται στα €15,5 δισ.
Ως αποτέλεσμα της συνεχόμενης ανοδικής πορείας του τουρισμού από το 2013, η αγορά των ξενοδοχείων αποτέλεσε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα τόσο το 2014, όσο και το 2015. Νέα ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων άνοιξαν στην ελληνική αγορά υπό τη διεύθυνση μεγάλων διεθνών εταιριών διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ όμιλοι ξενοδοχείων επέκτειναν την παρουσία τους.

pinakas6Συγκεκριμένα η Marriott International επέστρεψε στην ελληνική αγορά, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση του ξενοδοχείου Domes of Elounda. Ακόμη, τα ξενοδοχεία Four Season προγραμματίζουν τη λειτουργία ενός νέου ξενοδοχείου στη Μύκονο, ο όμιλος Carlson Rezidor θα αναλάβει τη διαχείριση του Radisson Blu Beach Resort & Spa στο Λασίθι, Κρήτης το 2016 και η Intercontinental συμφώνησε να αναλάβει τη διαχείριση ενός νέου ξενοδοχείου στη Σαντορίνη.

Περαιτέρω επέκταση στην ελληνική αγορά προγραμματίζει και ο όμιλος Grecotel με το άνοιγμα 5 νέων ξενοδοχείων και τον συνολικό αριθμό του ξενοδοχειακοpinakas7ύ της δυναμικού να ανέρχεται σε 35 από 30 και την ανακαίνιση των ήδη υπαρχόντων. Μέσα στο 2015, δύο από τα πολυτελή ξενοδοχεία του ομίλου στο Ρέθυμνο, της Κρήτης, το Caramel Grecotel Boutique Resort και το White Palace Grecotel Luxury Resort επαναλειτούργησαν, ενώ μέσα στο 2014, ο όμιλος εγκαινίασε το ανακατασκευασμένο Pallas Athena Grecotel Boutique Hotel, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και συμπεριλαμβάνεται στο διεθνές δίκτυο των Smpinakas9all Luxury Hotels of the World. Επιπλέον, στα βόρεια προάστια της Αθήνας, η Domotel Hotels & Resorts άνοιξε στη Νέα Ερυθραία, τον περασμένο Οκτώβριο, το νέο, πεντάστερο Domotel kastri hotel. Το ξενοδοχείο είναι δυναμικότητας 86 δωματίων.

Το 2016, αναμένεται το άνοιγμα σημαντικού αριθμού νέων ξενοδοχείων.

Συγκεκριμένα, τα ξενοδοχεία Electra μίσθωσαν το πρώην κτίριο του υπουργείου παιδείας επί της οδού Μητροπόλεως και έχουν ήδη ξεκινήσει την pinakas9κατασκευή ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων, 220 δωματίων. Σε μικρή απόσταση, επί της Μητροπόλεως, μεγάλος όμιλος ξενοδοχείων σχεδιάζει την ανακατασκευή του διατηρητέου κτιρίου που στέγαζε το κατάστημα του Χυτήρογλου σε boutique hotel.

Τα ξενοδοχεία Mage που μισθώνουν το ξενοδοχείο Fashion House στην Ομόνοια σχεδιάζουν την ανακαίνισή του με σκοπό την αναβάθμιση του στην κατηγορία των 4 αστεριών. Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση του ξενοδοχείου Athens Lycabettus, που έκλεισε τον περασμένο Ιούνιο.

Η αγορά ξενοδοχείων 5 και 4 αστέρων στην Ελλάδα εξακολουθεί να συγκεντρώνει το αυξημένο ενδιαφέρον, τόσο Ελλήνων, όσο και διεθνών επενδυτών, αν και μέχρι στιγμής παρατηρείται μια στάση αναμονής έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη διαχείριση των εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες, δεδομένου ότι οι θεσμικές τράπεζες της χώρας κατέχουpinakas10ν ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο πρώτης κατηγορίας ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αφορούν ξενοδοχεία φτάνει τα €2,5δισ., ενώ επιπλέον €3δισ. βρίσκονται σε καθυστέρηση 90 ημερών.

Από την πλευρά της η ΝAI Hellas εκτιμά ότι, η αγοραία αξία των ξενοδοχείων 5 αστέρων στη χώρα μας υπερβαίνει τα pinakas11€10δισ., ενώ αυτή των ξενοδοχείων 4 αστέρων εκτιμάται στα €6,5δισ..
Αναφορικά με τις αγοραίες αξίες των δωματίων των ξενοδοχείων, κυμαίνονται από €35.000 έως €65.000 για δεύτερης κατηγορίας 4στερα ξενοδοχεία και από €65.000 έως €95.000 για πρώτης κατηγορίας 4στερα ξενοδοχεία. Για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων, οι αγοραίες αξίες των δωματίων κυμαίνονται από €100.000 έως €400.000, ενώ οι αντίστοιχες αξίες των δωματίων 5στερων ξενοδοχείων πολυτελούς κατηγορίας είναι πολύ υψηλότερες και κυμαίνονται από €200.000 έως pinakas12€400.000.

Η σταθερή ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού, που έχει οδηγήσει σε αύξηση του κύκλου εργασιών και του EBITDA στην ελληνική ξενοδοχειακή βιομηχανία, δημιουργεί σημαντικές προοπτικές και ουσιαστικά «ανοίγει τον δρόμο» για νέες επενδύσεις.

ΠΗΓΗΠΗΓΗ: www.money-tourism.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ