Photo by Sergiy Voronov on Unsplash
Photo by Sergiy Voronov on Unsplash

ETC : Αυξημένες κατά 2% οι αφίξεις στην Ευρώπη

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανοδική πορεία εμφάνισε για έβδομη συνεχή χρονιά το 2016 ο ευρωπαϊκός τουρισμός, καταγράφοντας 620 εκατ. διεθνείς τουριστικές αφίξεις, ως αποτέλεσμα της ανθεκτικότητας που επέδειξε απέναντι στα ζητήματα ασφάλειας, τα οποία προέκυψαν. Ωστόσο, ο ρυθμός ανόδου περιορίστηκε στο 2%, επηρεαζόμενος από τις νέες συνθήκες.

Οι προοπτικές, όμως, παραμένουν θετικές, με τις τουριστικές ροές προς την Ευρώπη να αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 3% το 2017.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων, ETC, με τίτλο «European Tourism – Trends & Prospects».

2Η Ευρώπη παραμένει από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς στον κόσμο και συνεχίζει να απολαμβάνει μερίδιο μεγαλύτερο του 50% του συνολικού μεριδίου της αγοράς του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η πλειονότητα των ευρωπαϊκών προορισμών κατέγραψε συνεχιζόμενη αύξηση της τουριστικής ζήτησης τους τελευταίους μήνες του 2016.

Η Ισλανδία παραμένει ο κορυφαίος προορισμός ανάπτυξης στην Ευρώπη, με βάση τα πλήρη στοιχεία του έτους, κάτι για το οποίο ξεχωρίζει από το 2012.

Η συνεχιζόμενη αύξηση της χωρητικότητας των αεροσκαφών στις υπερατλαντικές διαδρομές, χρησιμοποιώντας την Ισλανδία ως κόμβο συνεχίζει να ωφελεί τον προορισμό. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και την αύξηση των αφίξεων από τις ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα του ισχυρού δολαρίου, μπορεί να εξηγηθεί η ηγετική παρουσία της Ισλανδίας σε επίπεδο ρυθμού ανάπτυξης (+40%)

1Η Κύπρος απολαμβάνει ταυτόχρονα ισχυρή αύξηση, τόσο στις αφίξεις, όσο και στις διανυκτερεύσεις κατά 19,8% και 10,7% αντίστοιχα, με βάση τα πλήρη στοιχεία του έτους.

Αξιοσημείωτη ήταν η συμβολή της Ρωσίας στις επιδόσεις αυτές της χώρας, με την αύξηση στις αφίξεις να εκτοξεύεται μέχρι και 48,9% και στις διανυκτερεύσεις κατά 31,9, αντισταθμίζοντας την πτώση του 2015.

Καλό υπήρξε το ξεκίνημα της Σλοβακίας, διατηρώντας τη θέση της ως τρίτη ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά στην Ευρώπη. Ωστόσο, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε, με αποτέλεσμα, με βάση τα δεδομένα μέχρι τον Οκτώβριο, η αύξηση των αφίξεων να διαμορφώνεται στο 18,7% και των διανυκτερεύσεις στο 16,3%.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα και της Βουλγαρίας, η οποία ως μια αγορά με σχετικά χαμηλό κόστος, εμφανίζει δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης το 2017.

Στο Ην. Βασίλειο, η αδύναμη λίρα δεν κατάφερε να αποτρέψει τη ζήτηση για ταξίδια, με σχεδόν έναν στους τρεις ευρωπαϊκούς προορισμούς να αναφέρει διψήφια αύξηση αφίξεων από τη συγκεκριμένη αγορά.

Πιο αναλυτικά, η Ισλανδία κρατάει τα «σκήπτρα» σε επίπεδο ρυθμού ανάπτυξης (+40%), ακολουθούμενη από την Κύπρο (+20%) και τη Σλοβακία (+19%), ενώ ισχυρή ανάπτυξη παρουσιάζει και η Βουλγαρία (+16%).

Προορισμοί όπως η Σερβία και η Πορτογαλία (+13% έκαστη) προσελκύουν αυξανόμενο αριθμό τουριστών που αναζητούν προσφορές.

Αντίθετα, πτωτικά διαμορφώνεται η ζήτηση για την Τουρκία (-31%) και το Βέλγιο (-14%), εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ το ισχυρό σουηδικό φράγκο φαίνεται να έχει επιπτώσεις στην τουριστική πορεία της Ελβετίας (-2%).

Τα ταξίδια στην Ευρώπη συνεχίζουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη ζήτηση από τις ενδοευρωπαϊκές αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, κάποιοι προορισμοί ανέφεραν διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης από τη Γερμανία και τη Γαλλία, γεγονός που αποδίδεται στο σταθερό οικονομικό περιβάλλον, εντός της Ευρωζώνης.

Οι αφίξεις επισκεπτών από τη Ρωσία προοδευτικά βελτιώνονται με σημαντική ανάπτυξη στη Μεσόγειο και τη Βαλτική. Μάλιστα, οι τουριστικές ροές των Ρώσων αναμένεται να αναπτυχθούν περαιτέρω μέσα στο 2017 με την ισχυροποίηση του ρουβλίου.

Αυξημένες κατά 8% εμφανίζονται οι αφίξεις από τις ΗΠΑ (27,4 εκατ.), υποβοηθούμενες από το ισχυρό δολάριο, τις καλές οικονομικές συνθήκες και τους προσιτούς, αεροπορικούς ναύλους. Πάραυτα, δεν είναι βέβαιο ότι η τάση αυτή θα συνεχισθεί, εξαιτίας της πολιτικής της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ κατά της παγκοσμιοποίησης.

Όσον αφορά τις αφίξεις από την Κίνα, συνέχισαν να σημειώνουν αύξηση, με περιορισμένο, ωστόσο, ρυθμό (+2%), σε σχέση με το 2015, εξαιτίας των θεμάτων ασφαλείας στην Ευρώπη.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *