deriziotis

Άγνοια, ασχετοσύνη, βλακεία ή σκοπιμότητα ;

ΓΝΩΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

του Κων/νου Στ. Δεριζιώτη

Με αφορμή κάποιες διαρροές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για φοροδιαφυγή στα ξενοδοχεία και κάποιους που απέκρυψαν υποτίθεται κάποια εκατομμύρια τον Ιούνιο, ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, βγήκαν πάλι στη γύρα διάφοροι μαϊντανοί και λένε και γράφουν το μακρύ τους και το κοντό τους.

Κατ’ αρχάς να διευκρινίσω ευθύς εξαρχής, ότι προφανώς υπάρχει φοροδιαφυγή και στα ξενοδοχεία, όπως και σε κάθε άλλο κλάδο της Οικονομίας. Αυτό αποτελεί κοινό τόπο για όλους όσοι παροικούμε την Ιερουσαλήμ. Και δουλειά της ΑΑΔΕ είναι να εντοπίζει τους επιτήδειους, που μεταξύ άλλων ανταγωνίζονται αθέμιτα όσους τηρούν το νόμο, και να επιβάλλει τα νόμιμα…

Από εκεί και πέρα, αυτά τα περί διασταυρώσεων μέσω booking και tripadvisor, που διαρρέουν κάποια ευφάνταστα στελέχη της ΑΑΔΕ, είναι τρίχες.
Τρίχες, τρίχες, τρίχες.

Κάποιοι μάλλον ζήλεψαν την δόξα του Ηρακλή Πουαρό και αποφάσισαν να τον “αντιγράψουν”.

Από κει και πέρα, αν τεκμηριώθηκε φοροδιαφυγή σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία, καλό θα είναι οι αρμόδιοι, να δώσουν στην δημοσιότητα τα στοιχεία και να μην ρίχνουν γενικώς άσφαιρα στον αέρα, επί δικαίων και αδίκων.

Όσο δε για κάποιους ακόμη πιο άσχετους (;) που μπερδεύουν την μείωση των εσόδων στον Τουρισμό, με την φοροδιαφυγή, έλεος, αλλά η βλακεία είναι ανίκητη, και συγγνώμη που πήρα φόρα, αλλά όποιος δεν το καταλαβαίνει το θέμα, μετά από τόσες αναλύσεις που έχουν γίνει, είτε ηλίθιος είναι, είτε βαλτός.

Για την δήθεν αυτή σύγχυση, είχα γράψει τον περασμένο Οκτώβρη, όταν είχε ανακύψει ξανά το θέμα αυτό:

Κάποτε, στην ευτυχισμένη εποχή της Ζακύνθου, όταν η αριστοκρατία έδινε τις περίφημες εκείνες βεγγέρες της, στο σπίτι ενός Ζακυνθινού άρχοντα -που κανείς δεν αναφέρει το όνομά του- σύχναζαν δύο περίφημοι τύποι:
ένας φαρμακοποιός και ένας ανώτερος υπάλληλος τραπέζης, που διαρκώς βρίσκονταν στα μαχαίρια, εξαιτίας της τράπουλας. Έτσι, ο Ζακυνθινός άρχοντας τούς προσκαλούσε συχνά στις βεγγέρες του, μόνο και μόνο για να διασκεδάσει τόσο αυτός, όσο και η συντροφιά του.

Ο τραπεζικός έχανε διαρκώς, ενώ ο φαρμακοποιός κέρδιζε πάντα. Ένα βράδυ, όμως, άλλαξε η τύχη του πρώτου και ήρθε η σειρά του να ξετινάξει τον δεύτερο. Του πήρε, λοιπόν, όλα τα χρήματα που κρατούσε κι έμεινε κι ένα μικρό χρέος.

Την επομένη του παιχνιδιού, ο τραπεζικός αισθάνθηκε κάποια στομαχική ανωμαλία και ο γιατρός τον συμβούλεψε, να πάρει λίγο καθαρτικό. Πήγε, λοιπόν, στον…άσπονδο φίλο του φαρμακοποιό, να του εκτελέσει τη συνταγή. Ο τραπεζικός υπάλληλος, όμως, μόλις πήρε το ρετσινόλαδο, αντί να τον πληρώσει, του είπε ότι μ’ αυτό…πατσίζανε εκείνα που του χρωστούσε από τα χαρτιά.

-Τι σχέση έχει ο Φάντης (βαλές) με το ρετσινόλαδο; του είπε τότε ο φαρμακοποιός.
Το χαρτί, χαρτί και η δουλειά, δουλειά, τζογούλα μου!…

Όση λοιπόν σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο, άλλο τόσο έχουν σχέση τα μειωμένα έσδοα από τον Τουρισμό, με την φοροδιαφυγή των ξενοδόχων και όσων παροικούν την «τουριστική» Ιερουσαλήμ.

Άλλο πράγμα η μείωση των εσόδων και άλλο η υπαρκτή φοροδιαφυγή, σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, περισσότερο ή λιγότερο.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά και όσοι δεν τα καταλαβαίνουν, ή αδιανόητα άσχετοι είναι ή έχουν δόλο.
Και εξηγούμαι: η έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος, από την οποία προκύπτουν -μεταξύ άλλων- και τα έξοδα των τουριστών, έσοδα της χώρας, γίνεται κατά την αναχώρηση των τουριστών, στις πύλες εξόδου από την χώρα (αεροδρόμια, λιμάνια, συνοριακούς σταθμούς). Εκεί λοιπόν οι ερευνητές ρωτούν τους τουρίστες πόσα ξόδεψαν.
ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΡΩΤΟΥΝ ΑΝ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΡΩΤΟΥΝ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΑΝ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ.
Τους ρωτούν πόσα ξόδεψαν.
Αν δεν πήραν απόδειξη, αν η απόδειξη (η όποια απόδειξη) είναι πλαστή, αν το «μηχανάκι» της κάρτας «καταλήγει» στην Μάλτα ή στο Τιμπουκτού, ουδεμία σχέση έχει με τα έσοδα”.

 Αυτά και ελπίζω να δοθούν τα στοιχεία των ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ που φοροδιέφευγαν στην δημοσιότητα και να σταματήσουν οι διάφοροι τις -λίαν επιεικώς- ανακρίβειες που λένε και γράφουν…
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *