pos

Αναστάτωση και στη Ρόδο με τα POS, νόμιμα λέει η εταιρία

ΜΟΝΕΥ

Αναστάτωση έχει προκαλέσει και στο νησί της Ρόδου η είδηση για την εξάρθρωση κυκλώματος που διέθετε ξένα τερματικά POS που χρησιμοποιούνται για πληρωμές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», εταιρείες πουλούσαν στην Ελλάδα POS, τα οποία εκτελούσαν συναλλαγές χωρίς να αποδίδουν στο Ελληνικό Δημόσιο ΦΠΑ και αυτό γιατί ήταν συνδεδεμένα με τράπεζα του εξωτερικού, που δεν ήταν συμβεβλημένη με το Ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε ο επικεφαλής της ΓΓΓΔΕ Γιώργος Πιτσιλής για την υπόθεση έχουν ήδη συλληφθεί 24 άτομα ενώ έχουν κατασχεθεί 164 τερματικά.
Όπως προέκυψε, το κύκλωμα είχε πουλήσει 1.195 μηχανήματα σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα αλλά και σε 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού.
Στο νησί της Ρόδου μια εκ των εταιρειών που ελέγχεται, είχε στήσει δίκτυο πωλήσεων, έχοντας αναθέσει σε ντόπιο την εξυπηρέτηση των πελατών της και την διαφήμιση των προϊόντων της.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατικής», στο νησί της Ρόδου έχουν συμβληθεί με την ελεγχόμενη εταιρεία δεκάδες επιχειρήσεις, δυνάμει σχετικών συμβάσεων αγοράς και χρήσης των συγκεκριμένων τερματικών, ενώ περαιτέρω τους είχε δοθεί κάρτα τύπου mastercard για την ανάληψη του αντίτιμου των πωλήσεων τους αλλά και πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό της αλλοδαπής.
Τα τερματικά ηλεκτρονικών συναλλαγών διακινούνταν από επιχειρησιακό κέντρο στη Βουλγαρία το οποίο είχε έδρα το Λουξεμβούργο, ενώ η εκκαθάριση των τραπεζικών συναλλαγών γίνονταν στη Μάλτα.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγος Εμμανουήλ Πλουμής, η αποδοχή πληρωμών με κάρτες οι οποίες εκκαθαρίζονται στο εξωτερικό απαγορεύεται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που διέπει τα capital controls και για τον λόγο αυτό σε συνεργασία με την Οικονομική Εισαγγελία σχηματίστηκαν δικογραφίες για τους 24 συλληφθέντες, ενώ βεβαιώθηκαν και 41 μη αυτόφωρες παραβάσεις.
Η ΓΓΔΕ εστιάζει στην πλευρά της απόκρυψης φόρων, καθώς όταν δεν εκκαθαρίζονται οι συναλλαγές στην Ελλάδα, μέσω ελληνικών POS, τότε δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικός φορολογικός έλεγχος.
Σε όλες τις ανωτέρω  περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες για παράβαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τα capital controls ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπους αρμόδιους εισαγγελείς.
Θυμίζουμε ότι τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Οικονομικής Αστυνομίας εντόπισαν σε νησιά και τουριστικές περιοχές πλήθος επιχειρήσεων που έκοβαν αποδείξεις μόνον από τα POS – τα μηχανάκια στα οποία χρεώνονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες- και όχι κανονικές αποδείξεις.
Τα τερματικά POS μπορεί να πιστοποιούν τη συναλλαγή με την τράπεζα, δεν υποκαθιστούν όμως επ’ ουδενί την κανονική απόδειξη, καθώς δεν είναι συνδεδεμένα με την ταμειακή μηχανή. Επομένως η τράπεζα χρεώνει κανονικά τη συναλλαγή, η εφορία όμως δεν μαθαίνει ποτέ για αυτή, ήτοι έχει “μαύρα μεσάνυκτα” για τις πραγματικές εισπράξεις της επιχείρησης.
Εν πάση περιπτώσει μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στους συμβεβλημένους με την εταιρεία, απεστάλη προς ενημέρωση τους από την ελεγχόμενη εταιρεία, που φέρεται να διατηρεί εξάλλου παράρτημα σε γραφεία στη λεωφόρο Ρόδου –Λίνδου η ακόλουθη επιστολή:

H επιστολή

«Σημαντική ενημέρωση
Αξιότιμε πελάτη,
Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σας έχουμε πελάτη του myPOS και ελπίζουμε να είστε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας. Το myPOS είναι μια νόμιμη και κορυφαία διασυνοριακή λύση πληρωμών για την Ευρώπη ειδικά σχεδιασμένη για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν νόμιμα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.
Πρόσφατα υπήρξαν δημοσιεύσεις σε ορισμένες ιστοσελίδες και εφημερίδες για τερματικά POS τα οποία χρησιμοποιούνται για φοροδιαφυγή και για παράβαση τοπικών νόμων με αναφορά στο εμπορικό σήμα «My POS».
Σας υπενθυμίζουμε πως το τερματικό και η υπηρεσία myPOS, όπως και οποιοδήποτε άλλο τερματικό POS, δεν προορίζονται για την απόκρυψη φόρων ή παράβασης της εγχώριας νομοθεσίας. Κάθε πελάτης που χρησιμοποιεί το myPOS είναι υποχρεωμένος να δηλώνει τους φόρους στη χώρα του και να εξασφαλίζει ότι η δραστηριότητα του είναι σύμφωνη με τις τοπικές απαιτήσεις. Αυτή είναι μια υποχρέωση του εμπόρου και όχι δική μας.
Επίσης θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με τους κανονισμούς των οργανισμών καρτών οι πελάτες δεν επιτρέπεται να δίνουν σε τρίτους το τερματικό τους (POS) ή την κάρτα τους γιατί αυτό παραβιάζει τους κανονισμούς των οργανισμών καρτών.
Το myPOS είναι πιστοποιημένο από MasterCard, VISA, JCB και στην Ευρώπη οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες παρέχονται από τη Satabank PLC.
Η Satabank PLC είναι πιστωτικό ίδρυμα, αδειοδοτημένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο είναι σε θέση να παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
To myPOS είναι μια πιο προηγμένη και προσιτή υπηρεσία πληρωμών παρόμοια με τις υπηρεσίες POS των παραδοσιακών τραπεζών και συμβάλλει καθημερινά στην ελαχιστοποίηση της χρήσης των μετρητών στην Ευρώπη.
Στην πραγματικότητα το myPOS βοηθά να αποφύγετε συναλλαγές με μετρητά για αγορές, ακόμη και για μικρά αντικείμενα.
Δεν έχουμε λάβει καμία καταγγελία ή οποιοδήποτε αίτημα από τις φορολογικές αρχές χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το myPOS επειδή οι αρχές γνωρίζουν ότι η υπηρεσία myPOS, όπως και οι υπηρεσίες POS άλλων τραπεζών συμβάλλουν στη μείωση της χρήσης των μετρητών.
Όλες οι προσπάθειες για να σταματήσουν ή να εμποδίσουν το myPOS έχουν ως στόχο τον περιορισμό στην ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ελεύθερο ανταγωνισμό.
Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, παρακαλώ μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Με εκτίμηση, myPOS».
Την 2α Αυγούστου η εταιρεία ενημέρωσε εξάλλου για τα εξής:
«Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται τις τελευταίες μέρες, θα ήταν καλό να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν myPOS, ότι εφ όσον κόβουν αποδείξεις στην ταμειακή τους, μπορούν να εισπράττουν άφοβα με το myPOS».
Σε άλλες της ανακοινώσεις επεσήμανε και τα εξής:
«Φυσικά και είναι νόμιμο να εισπράττετε μέσω οποιασδήποτε Ευρωπαϊκής τράπεζας εφ όσον είναι χρήματα από νόμιμη αγοραπωλησία. Τα χρήματά σας μπορείτε να τα πάρετε από οποιοδήποτε ΑΤΜ (με τα όρια που ισχύουν στα ΑΤΜ σε όλη την Ευρώπη. Το όριο στην κάρτα είναι 1000 Ευρώ ανά ανάληψη) ή να κάνετε αγορές με την κάρτα σας ή να τα κάνετε έμβασμα σε οποιοδήποτε λογαριασμό θέλετε…»
«Καλό είναι επίσης να γνωρίζετε, ότι οι συναλλαγές δεν μπορούν να θεωρηθούν σε καμία περίπτωση παράνομες, Παράνομο είναι μόνο το να μην κόβονται αποδείξεις. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι σαφής και το MyPOS λειτουργεί εδώ και 7 χρόνια στα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη (Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελβετία, Τσεχία, Γερμανία, κ.α)».
Σημειώνεται ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι δαιδαλώδες. Δεν επιτρέπεται συγκεκριμένα σε έναν έμπορο να εγκαταστήσει συσκευή POS εφόσον τα χρήματα που εισπράττει μεταφέρονται σε λογαριασμό του εξωτερικού. Οπως παραδέχθηκε ωστόσο ο ίδιος ο επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας, η πρακτική αυτή ήταν καθόλα νόμιμη πριν την επιβολή των capital controls. Αλλά και από τη διάταξη προκύπτει ότι απαγορεύεται από την έκδοση της ΠΝΠ και μετά η κατάρτιση συμβάσεων, που αφήνει περιθώριο για εύλογη ερμηνεία ότι όποιος έχει εγκαταστήσει POS συνδεδεμένο με ξένο τραπεζικό λογαριασμό πριν τα capital controls μπορεί να το χρησιμοποιεί νόμιμα. Αρκεί, βέβαια, να έχει υπογράψει τη σχετική σύμβαση πριν την έκδοση της ΠΝΠ για τα capital controls.
To πράγμα αρχίζει να γίνεται περισσότερο περίπλοκο και σίγουρα αντιφατικό στις περιπτώσεις συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων.  Με εγκύκλιο που υπέγραψε στις 4 Μαΐου ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής (ΠΟΛ 1055/16) και  την οποία έφερε στην επιφάνεια με ερώτησή του στη Βουλή ο ανεξάρτητος Βουλευτής και γνώστης των φορολογικών θεμάτων ως προκάτοχος του κ. Πιτσιλή στη γραμματεία Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης δημιουργείται υπόβαθρο φορολογικής νομιμότητας για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που εκκαθαρίζονται στο εξωτερικό.
Πιο συγκεκριμένα όταν γίνει μια συναλλαγή χονδρικής μεταξύ επιχειρήσεων που βρίσκονται και φορολογούνται στην Ελλάδα, η εταιρεία- πελάτης μπορεί να την εξοφλήσει σε λογαριασμό της εταιρείας-προμηθευτή ο οποίος μπορεί να βρίσκεται στο εξωτερικό. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως ορίζει η εγκύκλιος, η δαπάνη αναγνωρίζεται ως εκπιπτόμενη και μειώνει τα φορολογητέα έσοδα της επιχείρησης – πελάτη.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που η επιχείρηση πελάτης επιλέξει να εξοφλήσει με χρεωστική κάρτα τη δαπάνη. Όπως αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στην ερώτηση του κ, Θεοχάρη, ως τραπεζικό μέσο για την εξόφληση μιας επαγγελματικής συναλλαγής νοείται μεταξύ άλλων και η χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών!
Εν κατακλείδι, όταν μια επιχείρηση πληρώσει μια άλλη επιχείρηση για λήψη αγαθών ή υπηρεσιών με κάρτα σε POS που είναι συνδεδεμένο με τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης-προμηθευτή ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό η συναλλαγή αναγνωρίζεται κανονικά από την εφορία. Μόνο που εφόσον την αποδεχτεί η επιχείρηση προμηθευτής, ο υπεύθυνός της κινδυνεύει λόγω της έκτακτης νομοθεσίας των capital controls να βρεθεί στη φυλακή…
Εν πάσει περιπτώσει οι υπηρεσίες της ελεγχόμενης εταιρείας διαφημίστηκαν δεόντως μέσω και ενημερωτικών ιστοσελίδων πριν να ξεσπάσει σάλος από τις συλλήψεις.

Τονίζεται μάλιστα ότι η ελεγχόμενη εταιρεία συμμετείχε ως χορηγός σε επιμορφωτικό φορολογικό σεμινάριο, της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου με τίτλο «Θέματα Φορολογικών Δηλώσεων Φυσικών και Νομικών Προσώπων 2016», που διοργανώθηκε με σχεδόν καθολική παρουσία των λογιστών της, την 16η Απριλίου 2016.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *