dik

Αναστολή κατά προστίμου ΣΕΠΕ για αδήλωτη εργασία δύο “υπαλλήλων”

ΜΟΝΕΥ ΦΟΡΕΙΣ

Γράφει η δικηγόρος Αθηνών Αναστασία Χρ. Μήλιου

Το καλοκαίρι το 2017, το κλιμάκιο του ΣΕΠΕ σε επιτόπιο έλεγχο σε επαγγελματικό φορτηγό καθαρισμού χαλιών επέβαλε πρόστιμο αδήλωτης εργασίας στην επιχείρηση καθαρισμού χαλιών για τον οδηγό του επαγγελματικού φορτηγού αλλά και τον συνοδηγό. Το κλιμάκιο περπατούσε στο δρόμο όταν το φορτηγάκι σταμάτησε μπροστά τους για να παραλάβει χαλιά από κοντινό διαμέρισμα.

Επεδείχθη το τιμολόγιο παραλαβής των χαλιών αλλά δεν βρέθηκαν τα δύο άτομα καταχωρημένα στον πίνακα προσωπικού της επιχείρησης. Και οι δύο δηλώσαν ότι έκαναν εξυπηρέτηση στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης ο οποίος θα έπρεπε κανονικά να παραλάβει τα χαλιά, αλλά επειδή αδιαθέτησε ξαφνικά, προθυμοποιήθηκαν να τον εξυπηρετήσουν. Ο Οδηγός δε επέδειξε και σχετική κάρτα ότι είναι οδηγός στο Δήμο Αθηναίων. Παρ’όλα αυτά το πρόστιμο επιβλήθηκε και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης άσκησε προσφυγή και αίτηση αναστολής για το πρόστιμο που ανερχόταν σε 20.000 ευρώ περίπου.

Κατά την συζήτηση της προσωρινής αναστολής, επεδείχθησαν ενώπιον του δικαστή όλα τα οικονομικά στοιχεία της ζημιογόνου επιχείρησης καθαρισμού χαλιών αλλά και τα έξοδα του ιδιοκτήτη της. Επίσης αποδείχθηκε το σοβαρό ιατρικό του πρόβλημα με ιατρική βεβαίωση και κατά την ημέρα που επιβλήθηκε το πρόστιμο στους δύο μη καταχωρημένους δήθεν εργαζόμενους. Τέλος παρουσιάστηκε στον δικαστή  ο ετήσιος πίνακας προσωπικού με τους απασχολούμενους υπάλληλους.

Αποδείχθηκε δε ότι το άλλο άτομο που δεν ήταν καταχωρημένο ήταν πρώην εργαζόμενος επί 5ετία στην επιχείρηση, στενός οικογενειακός φίλος του ιδιοκτήτη  και νυν συνταξιούχος.
Ο δικαστής υπηρεσίας έκανε εν μέρει δεκτή την αναστολή μέχρι το ποσό των 10.000 ευρώ. Η απόφαση όμως της αναστολής έκανε δεκτούς όλους τους προβαλλομένους ισχυρισμούς της προσφυγής, έκρινε ότι θα γίνει αυτή δεκτή και χορήγησε αναστολή με την προϋπόθεση να πληρωθεί μέρος του ποσού του προστίμου ύψους μόλις 3.000 ευρώ.
Πρέπει δε να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα η αναστολή που δίνεται μπορεί να είναι μερική, δηλαδή το δικαστήριο να δεχθεί το αίτημα αναστολής για ένα τμήμα του προστίμου, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβληθεί ένα ποσό που ορίζει ο δικαστής.

Συνήθως το ποσό αυτό είναι το 1/3 ή και περισσότερο του συνολικού προστίμου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το ποσό που καλείται να πληρώσει η επιχείρηση είναι σχετικά μικρό και διαχειρίσιμο.
Σε ανάλογες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να μην παραδεχόμαστε την ύπαρξη εργασιακής σχέσης μεταξύ υπαλλήλου και εργοδότη, να μην προβαίνουμε σε βιαστική αναγγελία πρόσληψης και να μην κάνουμε καμία κίνηση πριν συμβουλευτούμε δικηγόρο γνώστη του αντικειμένου, ώστε να μας καθοδηγήσει σωστά και με την φόρμουλα που θα μας βοηθήσει ενδεχομένως αναφορικά με το πρόστιμο.

Από την άλλη είναι συνετό, οι επιχειρήσεις που απασχολούν πολλά άτομα προσωπικό ταυτόχρονα να φροντίζουν να τα έχουν ασφαλισμένα, διότι ναι μεν για  ένα με δύο άτομα ανασφάλιστα, μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει μια δικαιολογία αλλά για παραπάνω άτομα ανασφάλιστα είναι δύσκολο να αποφευχθεί τυχόν πρόστιμο σε περίπτωση ελέγχου.

Πηγή : Η ΡΟΔΙΑΚΗ
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *