andreadis
ksd photo

Ανδρεάδης: Η υπερφορολόγηση σκοτώνει τον Τουρισμό

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στο “νήμα” θα κριθεί η εφετινή τουριστική χρονιά, τόσο από πλευράς αφίξεων, όσο και από πλευράς εισπράξεων, τόνισε σε σημερινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, παρουσία του αντιπροέδρου Γιάννη Ρέτσου.
Σταχυολογώντας όσα ειπώθηκαν, σημειώνουμε:
– Οι αεροπορικές αφίξεις εκτιμάται ότι θα κλείσουν ελαφρά ανοδικά
– Οι οδικές αφίξεις εμφανίζονται μειούμενες, στους επόμενους μήνες αναμένεται να ανακάμψουν και το τελικό τους αποτέλεσμα θα κρίνει το αποτέλεσμα της χρονιάς
– Τα αποτελέσματα των τουριστικών επιχειρήσεων θα είναι αρνητικά, καθώς τα 800 εκ. ευρώ, πρόσθετοι φόροι που επέβαλλε η κυβέρνηση, δεν μπορούν να καλυφθούν,α πό την όποια θετική εξέλιξη της κίνησης
– Οι προκρατήσεις από την Αγγλία κινούνται ήδη θετικά, λόγω φόβων των Άγγλων για αλλαγή της ισοτιμίας της λίρας
– Η ρωσική αγορά θα κινηθεί μεταξύ 700.000 και 800.000 αφίξεων λίγο υψηλότερα από πέρυσι και πολύ μακριά ακόμη και από τις εκτιμήσεις των Ρώσων αξιωματούχων.
-Για το 2017 και μετά ο ελληνικός τουρισμός θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα λόγω της υπερφορολόγησης

Πιο αναλυτικά, την εκτίμηση πως η φετινή τουριστική περίοδος θα κλείσει σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία με άνοδο αεροπορικών αφίξεων στα επίπεδα 5%-6% και πιθανή μικρή αύξηση τουριστικών εισπράξεων της τάξης του 1%-2% (140-280 εκατ. ευρώ) έκανε ο  Ανδρέας Ανδρεάδης.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ωστόσο, επεσήμανε με έμφαση πως παραμένει η επισήμανση του Συνδέσμου ότι αν δεν διαφοροποιηθούν οι φορολογικοί συντελεστές από το 2017 ή το αργότερο το 2018, ο ελληνικός τουρισμός θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα την επόμενη διετία.

Προβλήματα, όπως επεσήμανε, τα οποία αναμένεται να ενταθούν εφόσον ανοίξουν και πάλι, όπως αναμένεται, οι ανταγωνιστικές αγορές της Τουρκίας και της Αιγύπτου. «Θα έρθει η στιγμή που θα κλαίμε όλοι μαζί, αν δεν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα με τους φορολογικούς συντελεστές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ σημείωσε ταυτόχρονα πως το 90% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κινούνται με ζημίες, καθώς εκτιμάται ότι από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών που επιβλήθηκαν από φέτος θα αφαιρεθούν από τις επιχειρήσεις περί τα 800 εκατ. ευρώ που αφορούν αυξημένο ΦΠΑ στις επιχειρήσεις καταλυμάτων, εστίασης, αεροπορικών και ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων.

Γκρίζα οικονομία

Ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε πως παραμένουν εκτός φορολογίας περί τα 500 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν «γκρίζες» μισθώσεις καταλυμάτων (270 εκατ.) και απώλειες εσόδων από μη έκδοση αποδείξεων (230 εκατ. ευρώ).

Ήδη, όπως επεσήμανε, καταγράφεται ασθενέστερη ζήτηση για την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία που μεταφέρουν και οι αεροπορικές εταιρίες. Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε πως από το 2017 οι αεροπορικές εταιρίες αναμένεται να μειώσουν τις διαθέσιμες θέσεις τους σε προορισμούς όπως η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αναφερόμενος στον οδικό τουρισμό, ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε ότι κινείται αρνητικά κατά το πρώτο εξάμηνο (-8%), εξισορροπώντας την όποια αύξηση προκύπτει από τις μετακινήσεις προς τη χώρα μας με αεροπλάνο.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ χαρακτήρισε ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα την πολιτική αστάθεια στη γειτονική χώρα.

Σημείωσε μάλιστα, πως τα όποια οφέλη προκύψουν από τουρίστες οι οποίοι θα επιλέξουν τελικά την Ελλάδα αντί για την Τουρκία ίσως είναι μικρότερα από τις απώλειες που αναμένονται εξαιτίας των Τούρκων τουριστών που δεν θα έρθουν φέτος στη χώρα μας. Υπενθύμισε στο σημείο αυτό πως φέτος αναμένονταν 1,2-1,3 εκατ. Τούρκοι επισκέπτες, έναντι 1,1 εκατ. το 2015.

Ο Γιάννης Ρέτσος

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος στάθηκε ιδιαίτερα στην απόλυτη αδυναμία τουretsos συνόλου σχεδόν των μικρομεσαίων καταλυμάτων να ενταχθούν στα προγράμματα ΕΣΠΑ, ενώ επεσήμανε την ίδια στιγμή πως ήταν παθητική η στάση της Ελλάδας φέτος, στην προσπάθεια να διεκδικήσει πρόσθετα μερίδια αγοράς εξαιτίας των προβλημάτων σε τουριστικές αγορές όπως της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε πως σχεδιάζεται η υλοποίηση ενός επιθετικού προγράμματος στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο θα «τρέξει» μέχρι τον Δεκέμβριο και θα έχει στόχο να προσελκύσει μεγάλο αριθμό έγκαιρων κρατήσεων (early bookings), με δέλεαρ ελκυστικές τιμές σε «κλειδωμένα» επίπεδα, κυρίως λόγω του φόβου των Βρετανών για διολίσθηση της λίρας.

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ εκτίμησε παράλληλα πως οι αφίξεις από Ρωσία φέτος δεν θα ξεπεράσουν τις 700.000-800.000, παρά τις πρόσφατες αισιόδοξες εκτιμήσεις του επικεφαλής του Rostourism Όλεγκ Σαφόνοφ για 1 εκατ. Ρώσους επισκέπτες.

Αναφερόμενος στις τελικές επιδόσεις που μπορεί να έχει φέτος ο ελληνικός τουρισμός, σημείωσε επιπλέον το γεγονός πως περίπου 5 εκατ. Γερμανοί εκτιμάται πως δεν θα ταξιδέψουν φέτος στο εξωτερικό (-7%), ενώ κερδισμένη από τις εξελίξεις στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες εμφανίζεται κυρίως η Ιταλία.

Σε ό,τι αφορά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ ανέφερε πως ο Σύνδεσμος έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένο σχέδιο και δύο περιοχές της χώρας (Κρήτη, Δωδεκάνησα), το οποίο θα είναι τριετούς διάρκειας, θα αφορά την τρίμηνη επέκταση της περιόδου και θα στοχεύει στην προσέλκυση συνολικά 600.000 επιπλέον επισκεπτών.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *