rodos

Δεν θα αλλάξει το αρνητικό σκηνικό στην τουριστική αγορά της Ρόδου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τον χειρότερο Ιούνιο δεκαετιών διέρχονται οι καταστηματάρχες των τουριστικών περιοχών της Ρόδου και το δυστύχημα είναι πως δεν προβλέπεται ανατροπή της κατάστασης ούτε στους μήνες που θα ακολουθήσουν.
Ισως, η αύξηση στην τουριστική κίνηση να τονώσει λίγο το αγοραστικό ενδιαφέρον, ωστόσο όσοι αναμένουν θεαματικά αποτελέσματα «πλανώνται πλάνην οικτράν».
Είναι πια ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στο βαρύ σκηνικό που συνοδεύει την τοπική τουριστική αγορά. Μεσαιωνική Πόλη και Λίνδος έχουν φορτωθεί σοβαρά προβλήματα και αυτά δεν θα ανατραπούν στους επόμενους μήνες. Μετρήσεις στις οποίες προέβησαν οι άνθρωποι που βρίσκονται στην καρδιά της τοπικής, τουριστικής βιομηχανίας, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι εξαιρετικά μικρός ο αριθμός των τουριστών που τελικά επιλέγουν να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο και να οδηγηθούν προς τις συγκεκριμένες αγορές. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που δόθηκε στη «δημοκρατική» και θέλει να μην υπερβαίνουν τους 2000 οι τουρίστες εκείνοι που φιλοξενούνται στα ξενοδοχεία της Ιξιάς και δεν έχουν αγοράσει πακέτο all inclusive. Ολοι οι υπόλοιποι φιλοξενούνται με πλήρη διατροφή και έχει διαπιστωθεί ότι η συγκεκριμένη κατηγορία επισκεπτών δεν ξοδεύει χρήματα έξω από το ξενοδοχείο.

Την ίδια στιγμή, οι τουρίστες εκείνοι που θα μπορούσαν να ξοδέψουν, υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία για να φτάσουν μέχρι τη Ρόδο ή τη Λίνδο. Η ταλαιπωρία είναι ίδιου μεγέθους είτε κινούνται με τα αστικά λεωφορεία, είτε με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Στην πρώτη περίπτωση, όλοι τους είναι αναγκασμένοι να στέκονται σε στάσεις χωρίς στέγαστρα και να παρατηρούν τα λεωφορεία να περνούν από μπροστά τους γεμάτα. Ο ήλιος, η κούραση, το χάσιμο πολύτιμου χρόνου διακοπών, η σαρδελοποίηση στα αστικά μέσα μεταφοράς γίνονται ανεκτά μόνο για μία φορά. Δεύτερη ευκαιρία οι τουρίστες δεν δίνουν.
Κάτι ανάλογο ισχύει για εκείνους που κινούνται με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Οσες θέσεις στάθμευσης υπάρχουν έξω από τη Μεσαιωνική Πόλη είναι μονίμως κατειλημμένες από τους ίδιους τους εστιάτορες, τους καταστηματάρχες και το προσωπικό που απασχολούν. Είναι σχεδόν αδύνατο για κάποιον «ξένο» να βρει μια θέση στάθμευσης του αυτοκινήτου που ενοικίασε κι αν τελικά από καθαρή τύχη βρει ένα σημείο, τότε του είναι παντελώς άγνωστο αν το σημείο που έχει σταθμεύσει είναι νόμιμο ή παράνομο, αν πρέπει να πληρώσει ή όχι. Το πρόβλημα είναι τεράστιο διότι τα περισσότερα μηχανήματα έκδοσης «εισιτηρίων στάθμευσης» είναι χαλασμένα. Αυτό προκαλεί αίσθημα ανασφάλειας στους τουρίστες, που μη γνωρίζοντας τι μπορεί να ισχύει, αποφεύγουν να σταθμεύσουν, φοβούμενοι ένα πιθανό πρόστιμο. Από την άλλη η κατάσταση αυτή αφήνει το ελεύθερο στους καταστηματάρχες να κρατούν όλη μέρα τις θέσεις που θα έπρεπε να έχουν δοθεί στους πελάτες τους. Το τραγελαφικό της όλης εικόνας είναι πως οι ίδιοι που «κλέβουν» τις θέσεις στάθμευσης των πελατών τους, κλαίγονται γιατί δεν έχουν πελάτες στα καταστήματά τους.
Ετσι, χωρίς τους «καλούς» ντόπιους τουρίστες και χωρίς τους πελάτες της κρουαζιέρας (και αυτό δεν είναι φαινόμενο μόνο τοπικό) θα είναι ένα πραγματικό θαύμα να μπορέσει τελικά η τοπική αγορά να κινηθεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς.
Τα όσα συμβαίνουν δεν είναι συγκυριακά. Είναι προβλήματα που έχουν παγιωθεί και αν αυτά δεν ανατραπούν, τότε η ζημιά που θα γίνει στην τοπική οικονομία θα είναι τεράστια.

Οι εστιάτορες
Από τις χειρότερες σεζόν φαίνεται να είναι η φετινή για τις επιχειρήσεις εστίασης. Παρόλο που υπάρχει συγκεκριμένα αρκετός κόσμος στο νησί, τα εστιατόρια κάνουν χαμηλούς τζίρους. Οι επιχειρηματίες αναφέρουν ότι το επίπεδο των τουριστών είναι πιο χαμηλό από ποτέ και συνεπώς οι αυξημένες τουριστικές αφίξεις δεν έχουν αντίκτυπο στην αγορά.
«Για να το πω στα ροδίτικα, αυτή η σεζόν είναι φουκιά. Υπάρχει μεν πολύς κόσμος, αλλά οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες. Είναι οι πελάτες της πίτσας και της μακαρονάδας. Ακόμη και με γεμάτα εστιατόρια κάνουμε χαμηλότερους τζίρους. Οι τζίροι των επιχειρήσεων εστίασης είναι μειωμένοι από 30% έως 50% ανά περίπτωση. Ενώ θα περίμενε κανείς με την φετινή αύξηση των αφίξεων να καλύψουμε τις προηγούμενες απώλειες, αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει. Πιστεύω ότι λίγο-πολύ όλη η σεζόν θα είναι υποτονική», δήλωσε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων, κ. Γιάννης Κλούβας.
klouvasΈνα από τα μεγάλα προβλήματα στον κλάδο εστίασης είναι και το all inclusive, το οποίο εφαρμόζει το 72% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στη Ρόδο. Οι τουρίστες του all inclusive παραμένουν στα ξενοδοχεία χωρίς να αφήνουν χρήματα στην αγορά.
Για το all inclusive o κ. Κλούβας, δήλωσε: «Το all inclusive επεκτάθηκε στο 72% των ξενοδοχείων σε όλο το νησί, ποσοστό τεράστιο. Στην πόλη της Ρόδου από τα 17.500 κρεβάτια που υπήρχαν έμειναν τα 10.000 εκ των οποίων τα 50% λειτουργούν με το all inclusive. Πώς μπορούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις της πόλης με τους 5.000 τουρίστες; Παρατηρείται το φαινόμενο να είναι άδειες οι παραλίες και οι πισίνες των ξενοδοχείων να είναι κατάμεστες.
Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει. Το ανέφερα στην υπουργό Τουρισμού κα Κουντουρά κατά τη σύσκεψη εργασίας με τους φορείς στην Περιφέρεια. Η κ. Κουντουρά μου απάντησε ότι δεν μπορεί να επέμβει το υπουργείο στις συμφωνίες μεταξύ πράκτορα και ξενοδόχου.
Θα μπορούσε όμως να βγει οδηγία να μην υπάρχουν στα αστικά κέντρα ξενοδοχεία που λειτουργούν με το all inclusive. Σε λίγο θα νεκρώσει η αγορά. Δεν είναι περβολή αυτό που λέω. Ήδη είμαστε σε πολύ μα πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι μόνοι που σώζουν την αγορά και τις ταβέρνες με μουσικές είναι οι Ισραηλίτες, οι οποίοι ψωνίζουν, κάνουν εκδρομές και τρώνε σε εστιατόρια. Κάναμε βέβαια μεγάλη προσπάθεια γι’ αυτό… Συμμετείχαμε ως Σωματείο σε εκθέσεις και γενικά προσπαθούμε να καλλιεργούμε τις σχέσεις μας με την ισραηλίτικη αγορά. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατηθούμε στη ζωή, αλλά έχουμε την Εφορία και το ΣΔΟΕ καθημερινά στα πόδια μας, καθώς μας θεωρούν εκ προοιμίου κλέφτες».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *