LESVOS

Επιστολή της ΠΟΞ στην κυβέρνηση για του ξενοδόχους της Λέσβου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με επιστολή της προς τα παραγωγικά υπουργεία της Κυβέρνησης, η ΠΟΞ ζητά μέτρα στήριξης των ξενοδόχων της Λέσβου, που μετά το προσφυγικό, επλήγησαν και από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό.

Η επιστολή έχει ως εξής:

“Προς
κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Υπουργό Οικονομικών

κα. Έφη Αχτσιόγλου
Υπουργό Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κοινοποίηση : κα. Έλενα Κουντουρά
Υπουργό Τουρισμού

Κύριοι Υπουργοί,

Με την από 30-6-2016/αρ. πρωτ. 100200 επιστολή μας προς τον κ. Πρωθυπουργό, αντίγραφο της οποίας σας επισυνάπτουμε, ζητούσαμε τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης των νησιών που δέχθηκαν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, προτείνοντας:

  • Απαλλαγή όλων των κατοίκων των ανωτέρω νησιών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτά από τον ΕΝΦΙΑ για ένα τουλάχιστον  έτος.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και
  • Πάγωμα των χρεολυσίων των δανείων των κατοίκων των εν λόγω περιοχών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτές για ένα τουλάχιστον έτος.

Η Μυτιλήνη είναι ένα από τα νησιά για τα οποία ζητούσαμε την εφαρμογή των ανωτέρω μέτρων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από την  Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, με βάση τα στοιχεία που αυτή έχει στη διάθεσή της, η μείωση του τζίρου των ξενοδοχείων μελών της από το έτος 2015 στο έτος 2016 έφθασε σχεδόν το 47%.

Πρόσφατα το ανωτέρω νησί επλήγη και από σεισμό, με αποτέλεσμα στα ήδη υφιστάμενα προβλήματα να προστεθούν και νέα, τα οποία καθιστούν την ανάκαμψη των κατοίκων και των επιχειρήσεων ακόμα πιο δυσχερή. Σημειώνουμε πως σύμφωνα μάλιστα με σχετικά δημοσιεύματα η περιοχή της Βρίσας, η οποία υπέστη και τις μεγαλύτερες καταστροφές, θεωρείται πλέον  παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο.

Κατόπιν των ανωτέρω θέλουμε να επανέλθουμε στα αιτήματα που υποβάλαμε με την από 30-6-2016 επιστολή μας και να ζητήσουμε την υλοποίηση των μέτρων που προτείνουμε με αυτή, επιπλέον όμως θεωρούμε πως, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο συγκεκριμένο νησί, θα πρέπει να εξετασθεί από την Κυβέρνηση και το ενδεχόμενο αποζημίωσης των επιχειρήσεων για την τεράστια οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί κατά τη διάρκεια των ετών 2015-2016. Αναλυτικά στοιχεία σχετικά έχει συλλέξει η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου και είναι στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Α. Ρέτσος                                                                                          Γρηγόρης Τάσιος”

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *