traveling-640x360-640x360

ETC: Συνεχίζεται η τάση ανάπτυξης του Τουρισμού στην Ευρώπη, “ψηλά” η Ελλάδα

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία συνεχίζει να βρίσκεται σε θετική… διάθεση, με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών να αναφέρουν αυξήσεις στις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν κάθε προσδοκία.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έκθεση Τουρισμού 2017 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων, 32 από τις 33 χώρες που υπέβαλαν στοιχεία έχουν καταγράψει αύξηση των αφίξεων και διανυκτερεύσεων, επιδεικνύοντας τη γενική τάση ανάπτυξης, ενώ πάνω από το ήμισυ απολαμβάνουν διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης.

Η Τουρκία σημείωσε διψήφια αύξηση 26,4% των αφίξεων, μία από τις ισχυρότερες αυξήσεις από τις χώρες που υπέβαλαν στοιχεία. Αυτή είναι μια μεγάλη ώθηση για μια χώρα που τελευταία ο τουρισμός της έχει μειωθεί σημαντικά, εξαιτίας, κυρίως, των τεταμένων σχέσεων και των πολιτικών εντάσεων με τη Ρωσία. Ωστόσο, οι σχέσεις βελτιώθηκαν το 2017 και οι Ρώσοι «πλημμυρίζουν» για άλλη μια φορά την Τουρκία. Αυτό αποτελεί μεγάλη ώθηση για τη χώρα του Ερντογάν, καθώς η Ρωσία ήταν ανέκαθεν παραδοσιακή, τουριστική αγορά για την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, η τουριστική βιομηχανία της Ισλανδίας παρουσίασε εξαιρετικά εντυπωσιακή αύξηση 30% των αφίξεων, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2017, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η Ισλανδία είναι ο ευρωπαϊκός προορισμός με την υψηλότερη ανάπτυξη, παρά την πτώση από μια αύξηση κατά 55,7% τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους. Ο μέσος όρος ανάπτυξης της χώρας ήταν πάνω από 25% την τελευταία πενταετία και το 2016 έφθασε στο 40%.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία παρουσιάζουν επίσης υψηλά ποσοστά ανάπτυξης (10%) όσον αφορά τις αφίξεις το 2017. Και στις δύο χώρες η ζήτηση εμφανίζει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο, στην περίπτωση της Ισπανίας υπάρχουν ορισμένες αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες, η πολιτική ένταση στην Καταλονία θα επηρεάσει αρνητικά την ισπανική τουριστική βιομηχανία. Σε σχέση με αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το ένα πέμπτο όλων των εισροών ξένων προς την Ισπανία αντιστοιχεί στην Καταλονία.

Από την άλλη πλευρά, η Ισπανία και η Πορτογαλία παρουσιάζουν επίσης μια γενική τάση ταχύτερης αύξησης όσον αφορά τις αφίξεις, σε σχέση με τις διανυκτερεύσεις. Ο κύριος λόγος γι’ αυτό είναι τα σύντομα ταξίδια που γίνονται, είτε πρόκειται για επαγγελματικά, είτε για ταξίδια αναψυχής.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια ακόμη χώρα που έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη (9%). Ένας από τους σημαντικούς λόγους αυτής της ανάπτυξης είναι η υποτίμηση της λίρας, σε σχέση με το Brexit. Φαίνεται επίσης ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα δεν είχαν μεγάλη επίδραση στην τουριστική βιομηχανία. Το ίδιο ισχύει και για τη Γαλλία και το Βέλγιο (12,3%), που έχουν, επίσης, ανακάμψει.

Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν όλες οι χώρες σημείωσαν αύξηση στην τουριστική τους βιομηχανία. Χώρες όπως η Σλοβενία (19%), η Σερβία (19%), η Μάλτα (17%) ή η Κύπρος (15%) υπερέβησαν το όριο του 10% όσον αφορά την αύξηση των αφίξεων. Παραδοσιακά αυτές οι χώρες επικεντρώνονται στη θερινή περίοδο. Ωστόσο, φαίνεται ότι όλοι οι προορισμοί έχουν συνειδητοποιήσει πως η μείωση της εποχικότητας είναι ο σωστός τρόπος για να προχωρήσουν και να εξελιχθούν σε τουριστικό επίπεδο.

Η Φινλανδία παρουσίασε επίσης μεγάλη ανάπτυξη (14,5%). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Σκανδιναβική χώρα προσελκύει κυρίως περισσότερους Κινέζους και Ινδούς επισκέπτες, ενώ αντίστοιχη τάση, ιδίως όσον αφορά τους Κινέζους επισκέπτες, παρατηρείται και στη γειτονική Εσθονία.

Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις στις αφίξεις από την Κίνα με εκτιμώμενη αύξηση 17%. Η ενίσχυση της κινεζικής οικονομίας και η επέκταση της μεσαίας τάξης εξακολουθούν να δίνουν ώθηση στον εξερχόμενο τουρισμό.

Αύξηση 14% παρουσιάζει και η εξερχόμενη αγορά τουρισμού από την Ινδία στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη ενισχύεται από τη θετική εμπιστοσύνη των καταναλωτών και την ιδιωτική κατανάλωση, που αναμένεται να συνεχίσουν να ενισχύουν την ταξιδιωτική ζήτηση και να αυξήσουν τη σημασία της Ινδίας ως τουριστικής αγοράς.

«Ο ευρωπαϊκός τουρισμός εμφανίζει υψηλή ζήτηση. Αυτή η δυναμική αναμένεται να σηματοδοτήσει την οκταετή συνεχή ανάπτυξη του κλάδου, παρά τις προκλήσεις σε επίπεδο ασφάλειας και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Προκειμένου να διατηρηθεί η ανάπτυξη, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ενώσουν τις προσπάθειές τους και να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας», δήλωσε ο Eduardo Santander, εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *