airbnb

“Έβγαλε” 13,4 εκατ. € από την Airbnb σε ένα χρόνο !!!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μπορεί η Airbnb να ξεκίνησε ως πλατφόρμα διαμοιρασμού κατοικιών με τους αρχικούς οικοδεσπότες να ενισχύουν μερικώς και περιορισμένα το εισόδημά τους, πλέον όμως έχει εξελιχθεί σε κάτι τελείως διαφορετικό.

Τρανό παράδειγμα τα τελευταία στοιχεία της έρευνας της Airdna, σύμφωνα με την οποία ένας «οικοδεσπότης» της Αirbnb στο Λονδίνο, με 881 ακίνητα κατάφερε να κερδίσει περί τα 13,4 εκατομμύρια € (11,9 λίρες). Το ποσό αυτό μάλιστα ξεπερνά οποιοδήποτε προηγούμενο κατάφερε να αποκτήσει «οικοδεσπότης» τον τελευταίο χρόνο με την βοήθεια της πλατφόρμας.

Ωστόσο δεν ήταν ο μόνος που τα πήγε τόσο καλά. Με μικρή διαφορά στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο «οικοδεσπότης» 504 κατοικιών στο Μπαλί ο οποίος κατάφερε να κερδίσει περί τα 13,28 εκατ. ευρώ (11,8 εκατ. λίρες) καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση της λίστας των εκατομμυριούχων της Airbnb.Τρίτος στη λίστα ήταν ένας «οικοδεσπότης» από το Cape Town με 114 σπίτια ο οποίος είχε ετήσιο εισόδημα 8,56 εκατ. ευρώ (7,6 εκατ. λίρες). Την πρώτη πεντάδα των εκατομμυριούχων της Αirbnb συμπληρώνουν ένας «οικοδεσπότης» από την πρωτεύουσα της Κούβας, με 132 ακίνητα που απέδωσαν περί τα 7,77 εκατ. ευρώ (6,9 εκατ. λίρες) και ένας άλλος από το Σύδνεϊ της Αυστραλίας με 245 ακίνητα τα οποία ενοικίασε έναντι 4,62 εκατ. ευρώ (4.1 εκατ. λίρες).

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν ένας «οικοδεσπότης» από το Παρίσι με 82 ακίνητα και κέρδος 4,5 εκατ. ευρώ ένας «οικοδεσπότης» με έδρα την Βαρκελώνη και 162 ακίνητα εντός πόλης τα οποία απέδωσαν 4,17 εκατ. ευρώ, ένας «οικοδεσπότης» από την Μαδρίτη με 124 ακίνητα και 4,05 εκατ. ευρώ,  ένας ακόμα από την Λισαβόνα με 204 ακίνητα και έσοδα 3,83 εκατ. ευρώ (3,4 εκατ. λίρες) κι ένας με έδρα την Μελβούρνη της Αυστραλίας με 157 ακίνητα τα οποία έφεραν 3,04 εκατ. ευρώ.

Τα δεδομένα της πλατφόρμας που αναλύει τα στατιστικά της Airbnb, AirDNA δείχνουν πώς η πλατφόρμα ενοικίασης κατοικιών έχει μετατραπεί από πλατφόρμα διαμοιρασμού σε πλατφόρμα διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, προσφέροντας την δυνατότητα τόσο σε ιδιοκτήτες όσο και σε επιχειρήσεις να πάρουν το προβάδισμα στο χώρο του real estate. Το παραπάνω επιβεβαιώνει και ο ο CEO της AirDNA, Σκοτ Σάτφορντ όταν αναφέρει πως η «η Airbnb δεν αποτελεί πλέον μια κοινότητα για απλούς ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα σπίτια τους ή ένα μέρος αυτών».

Αυτές οι μετρήσεις ωστόσο δεν δείχνουν πολυεκατομμυριούχους που ανακάλυψαν ένα νέο ορυχείο χρυσού. «Πρόκειται για νέα επιχειρήσεις που έχουν αναδυθεί στη νέα αυτή μορφή της οικονομίας διαμοιρασμού, οι οποίες απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενουος και διαχειρίζονται τα σπίτια άλλων ανθρώπων» εξηγεί εκπρόσωπος της Αirbnb επισημαίνοντας ότι η «μεγάλη πλειοψηφία» των οικοδεσποτών της παραμένουν απλοί ιδιοκτήτες κατοικιών που ενισχύουν με τον τρόπο αυτό το εισόδημά τους. Όπως αναφέρεται στην έρευνα το 65% των παγκόσμιων οικοδεσποτών εξακολουθούν να είναι ιδιώτες και το 35% είναι εταιρείες διαχείρισης -με την αναλογία να μετατοπίζεται με ταχείς ρυθμούς υπέρ τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Telegraph Travel ωστόσο τα κέρδη ενός οικοδεσπότη είναι υψηλότερα στο Μπαλί, το νησί της Ινδονησίας, αφού το μέσο εισόδημα ανά χρήστη φτάνει περίπου τις 35.000, ενώ ένα τυπικός οικοδεσπότης στο Τόκιο μπορεί να κερδίζει 27581ενώ ένας οικοδεσπότης στο Λονδίνο μπορεί να κερδίζει περί τις 18.000.

Την εγκυρότητα των παραπάνω στοιχείων αμφισβητεί εν μέρει η πλατφόρμα η οποία τονίζει πως ένας τυπικός οικοδεσπότης του Ηνωμένου Βασιλείου βγάζει περίπου 3.000 λίρες διαθέτοντας το διαμέρισμά του για τρεις μόνο νύχτες το μήνα.

ΠΗΓΗ: www.insider.gr

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *