Μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά ζητά η τροϊκα, στήριξη από τους κοινωνικούς εταίρους ζητά ο Κατρούγκαλος

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΕΥ

Σε βαρύ κλίμα, υπό την σκιά της δημοσιοποίησης των απαιτήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για δυσμενείς αλλαγές σε μισθούς, απολύσεις, συμβάσεις και απεργίες, ανοίγει αύριο η αυλαία του διαλόγου του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους (εργοδοτικές οργανώσεις και ΓΣΕΕ).
Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, με έγγραφο 21 σελίδων, ζητούν επτά ανατροπές και επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης.

Όπως αποκάλυψε ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ και ο δημοσιογράφος Κώστας Κατίκος, ανατροπές σε όλα όσα ισχύουν σήμερα για τον κατώτατο μισθό, τις αμοιβές των εργαζομένων, τις συμβάσεις εργασίας, τα όρια των απολύσεων, τις ομαδικές απολύσεις, την κήρυξη απεργιών, τα προνόμια των συνδικαλιστών και το δικαίωμα των επιχειρήσεων να κηρύσσουν ανταπεργία προαναγγέλλει η τρόικα στα εργασιακά από τον Σεπτέμβριο.

Οι αλλαγές που προτείνουν περιλαμβάνονται σε έγγραφο 21 σελίδων, που δόθηκε στην κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα κατ’ αποκλειστικότητα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Οι δανειστές ξεδιπλώνουν όλη την ατζέντα των εργασιακών κάνοντας εκτενή αναφορά στο θέμα των αμοιβών των εργαζομένων και στην ανάγκη να δοθούν μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας στις επιχειρήσεις να προσαρμόζουν τους μισθούς (wage flexibility) ανάλογα με τις αντοχές και τις ανάγκες τους, μειώνοντας το μισθολογικό κόστος για να αυξήσουν την παραγωγικότητα και εν τέλει να πέσουν οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες. Βασικός όρος για να συμβεί αυτό είναι η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, ώστε να έρθουν και επενδύσεις.

Για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να αποφασίζεται από το κράτος (όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες), ενώ τονίζουν πως παρά τη μείωσή του στα 586 ευρώ και στα 510 ευρώ (για τους νέους έως 25 ετών) εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες, λόγω της προσαύξησής του έως 30% λόγω της σύνδεσής του με την προϋπηρεσία των υπαλλήλων έως τα 10 έτη.

Εμμέσως προτείνουν την κατάργηση της προϋπηρεσίας ή την αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων, δηλαδή την αφαίρεση μέχρι και του 30% της αμοιβής λόγω της προϋπηρεσίας στον κατώτατο μισθό (από 761 ευρώ με τρεις τριετίες στα 586 ευρώ με αφαίρεση της προϋπηρεσίας).

Στο στόχαστρο μπαίνει και η κατάργηση των επιδομάτων που καταβάλλονται με τη μορφή του 13ου και του 14ου μισθού,
καθώς η αναφορά των δανειστών είναι ότι από το 2017 η δομή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να αλλάξει και να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς (single rate) χωρίς κανένα επίδομα, ώστε να είναι συγκρίσιμος με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πρόταση-σοκ κάνουν για τις απολύσεις, προτείνοντας ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η αύξηση του ορίου των απολύσεων στα ποσοστά που ορίζει η κοινοτική οδηγία, δηλαδή από 5% που είναι σήμερα στο 10%. Ταυτόχρονα και φέρνοντας ως παράδειγμα τα «δαπανηρά», όπως λένε, προγράμματα εθελουσίας εξόδου από τράπεζες και δημόσιους οργανισμούς, θεωρούν σχεδόν προειλημμένη την απόφαση για την κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν σήμερα στην έγκριση αιτημάτων για ομαδικές απολύσεις, συνδέοντας μάλιστα το μέτρο αυτό με τη μείωση των κινδύνων μαζικής ανεργίας σε περιπτώσεις ξαφνικών πτωχεύσεων και λουκέτων.

Πιο αναλυτικά, τα επίμαχα ζητήματα που θα τεθούν στην αξιολόγηση του φθινοπώρου και θα επικεντρωθούν σε τέσσερα πεδία παρεμβάσεων είναι:

1. Τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
2. Τον κατώτατο μισθό (σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις).
3. Τις ομαδικές απολύσεις.
4. Τις εργασιακές σχέσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις (συνδικαλιστικός νόμος).

Το κείμενο των δανειστών περιγράφει τις «βέλτιστες πρακτικές» άλλων κρατών στα εργασιακά, μεταξύ των οποίων είναι οι Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Βέλγιο, και προτείνεται να ακολουθήσει και η Ελλάδα τις ίδιες πολιτικές. Στην ουσία αποτελεί τη βάση έναρξης των συζητήσεων, ώστε να προχωρήσει σε ανεπίσημο επίπεδο ένας πρώτος κύκλος διαπραγμάτευσης εντός του καλοκαιριού και το φθινόπωρο ουσιαστικά να έχει κλείσει το εργασιακό με νέο νόμο.

Ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος, με δηλώσεις του, διεμήνυσε ότι η Αθήνα δεν θα δεχθεί να τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τίποτα άλλο πλην τριών ζητημάτων:

1. Η ενδυνάμωση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κάτι που ζήτησε η ελληνική πλευρά.
2. Οι ομαδικές απολύσεις και
3. η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.
Για τα δύο τελευταία, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι “απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση του ΔΝΤ στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό. Θέσεις που επιδιώκουμε να εξουδετερώσουμε κατά την διάρκεια του διαλόγου”.

Η βαριά ατζέντα
Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, ζητούν:
1. Την κατάργηση επιδομάτων και προσαυξήσεων στον κατώτατο μισθό.
2. Την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού.
3. Την αύξηση του ανώτατου ορίου των ομαδικών απολύσων από το 5% στο 10% με παράλληλη κατάργηση της δυνατότητας άσκησης βέτο εκ μέρους του εκάστοτε υπουργού Εργασίας. Για το θέμα, η κυβέρνηση εξετάζει την διατήρηση του ποσοστού στα σημερινά επίπεδα με απλή γνωστοποίηση των απολύσεων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
4. Την ενίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας,
5. Μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και κατά συνέπεια στις αμοιβές.
6. Την αλλαγή της διαδικασίας λήψης απόφασης για την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και ολόκληρου του τρόπου χρηματοδότησης και λειτουργίας των συνδικάτων.
7. Την καθιέρωση της ανταπεργίας (lock out), ενδεχομένως με διπλή μορφή:
Την «αμυντική», που θα δίνει το δικαίωμα σε μια επιχείρηση να προστατεύει χώρους και υλικοτεχνική υποδομή κλείνοντας συγκεκριμένα τμήματα, και την «επιθετική» σε καταχρηστικές απεργίες με πλήρη αναστολή όλων των δραστηριοτήτων για μείωση της ζημίας.

Στο μεταξύ προσπαθώντας να δημιουργήσει “εσωτερικό μέτωπο” απέναντι στους δανειστές, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί αύριο, στις 11.00 με τους κοινωνικούς εταίρους για την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά.

Για να δούμε τι απάντήσεις θα λάβει και ποια θα είναι η στάση των δανειστών…

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *