stournaras

Νέο “καμπανάκι” της Τράπεζας Ελλάδος για τα “κόκκινα” δάνεια

ΜΟΝΕΥ

Η αποτελεσματιική διαχείριση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις κυριότερες προκλήσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, παρά την ανάκαμψη και την ενίσχυση της ανθετικότητας του τραπεζικού συστήματος το 2017, προειδοποιεί εκ νέου η Τράπεζα της Ελλάδος, στην έκθεσή της για την «Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος».

Στο πλαίσιο αυτό ζητά περισσότερες επιλογές προς τους δανειολήπτες, πιο συστηματικές πωλήσεις κόκκινων δανείων, ληψη δραστικών αποφάσεων κυρίως σε όσον αφορά την αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων και επιβολή λουκέτων όπου χρειάζεται και εντοπισμό στρατηγικών κακοπληρωτών.

Σε ότι αφορά το 2018 βλέπει ευοίωνες προοπτικές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη 2,4%, σπεύδοντας όμως να τονίσει ότι «ωστόσο, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού». Όπως σημειώνει παραμένουν σημαντικές προκλήσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με κυριότερες την αποτελεσματική διαχείριση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ), την απεξάρτηση των τραπεζών από το μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance) και την ανταπόκρισή τους στις αυξανόμενες εποπτικές απαιτήσεις.

Θετικά κρίνει δε, κάνοντας αναφορά και στα επικείμενα stress test, την ύπαρξη «αποθέματος ασφαλείας, με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, για την ενδεχόμενη στήριξη του τραπεζικού τομέα εάν αυτή καταστεί αναγκαία».

Ειδική μνεία γίνεται και στην ανάγκη αλλαγής του επιχειρησιακού σχεδίου των τραπεζών δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη νέων εργασιών και την περαιτέρω περιστολή του λειτουργικού τους κόστους.

Όλη η έκθεση «Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος»

Ενισχύθηκε η ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος το 2017

Η σταδιακή πορεία ανάκαμψης του χρηματοπιστωτικού συστήματος συνεχίστηκε καθ’όλη τη διάρκεια του 2017, αναφέρεται στην έρευνα. Η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και η πρόοδος στην εφαρμογή του τρίτου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής συνέβαλε στην εμπέδωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η οποία με τη σειρά της αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητας του πραγματικού τομέα της οικονομίας.

Την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2017 η ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα ενισχύθηκε. Οι ελληνικές τράπεζες κατέγρα ψαν οριακά κέρδη προ φόρων σε ενοποιημένη βάση (287 εκατ. ευρώ), βελτιωμένα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Ο σχηματισμός προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος των καθαρών εσόδων. Παράλληλα, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών βελτιώθηκαν οριακά, καθώς μειώθηκε το σταθμισμένο για τον κίνδυνο ενεργητικό στο πλαίσιο της σταδιακής απομόχλευσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όσον αφορά τους τραπεζικούς κινδύνους, ο πιστωτικός κίνδυνος εμφάνισε σταθεροποιητικές τάσεις. Το απόθεμα των ΜΕΑ συρρικνώνεται για έξι συνεχόμενα τρίμηνα, και διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο του 2017 σε 100,4 δισεκ. ευρώ, μειωμένο κατά 7,6% (ή 8,2 δισεκ. ευρώ) σε σχέση με τη μέγιστη τιμή που καταγράφηκε το Μάρτιο του 2016.

Η βελτίωση κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2017 ήταν αποτέλεσμα κυρίως διαγραφών δανείων, ενώ θετικά συνέβαλε στη μείωση και η πώληση δανείων εκ μέρους των τραπεζών. Οριακή μείωση εμφάνισε και το ποσοστό των ΜΕΑ στο σύνολο των ανοιγμάτων (Σεπτέμβριος 2017: 44,6%, Δεκέμβριος 2016: 44,8%), ενώ επιπλέον, με βάση τις εκθέσεις προόδου που έχει δημοσιεύσει η Τράπεζα της Ελλάδος, κρίνεται ικανοποιητική η πρόοδος ως προς την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων, που έχουν προσδιοριστεί για τα ΜΕΑ.

ΠΗΓΗ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *