aeroflot

Όταν ο μισθός μιας αεροσυνοδού αυξομειώνεται ανάλογα με το βάρος της…

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ...
Όταν η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot αποφάσισε να συνδέσει το μισθό των αεροσυνοδών με το μέγεθος των στολών τους και τα κιλά τους, οι εργαζόμενες αντέδρασαν έντονα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν αυτού του τύπου τις διακρίσεις εις βάρος τους.

«Στην αρχή ήμουν σε σοκ. Δεν είχε λογική αυτό. Πώς μπόρεσαν να μειώσουν το μισθό μου για κάτι τέτοιο;» αναρωτιέται η αεροσυνοδός Ευγενία Μαγουρίνα. «Είπαν ότι η επιτυχία για μια αεροσυνοδό εξαρτάται από το νούμερο του φορέματός της, κάτι που με προσέβαλε, καθώς είχα επτά χρόνια εμπειρία στο χώρο».

Η Aeroflot, μια από τις παλαιότερες αεροπορικές γραμμές παγκοσμίως, αρνείται έντονα τον ισχυρισμό ότι κάνει διακρίσεις. Ωστόσο, η προσέγγισή της προς τις εργαζόμενες φαίνεται κάπως περίεργη, ειδικά στη Ρωσία, που μετρά 100 χρόνια από την επανάσταση που σκοπό είχε την προώθηση της ισότητας.

Το περασμένο έτος, το πλήρωμα της αερογραμμής, η οποία ήταν κρατική, αλλά πλέον είναι σχεδόν κατά το ήμισυ ιδιωτική, μετρήθηκε και φωτογραφήθηκε. Η Ευγενία Μαγουρίνα τόνισε ότι τα σχόλια που έλαβε ήταν ότι έχει «μεγάλα μάγουλα και μεγάλο στήθος» και γι αυτό θα έπρεπε να φορά αθλητικό σουτιέν.

Έπειτα, τον Οκτώβριο παρατήρησε ότι η πληρωμή μπόνους την οποία λάμβανε έως τότε, είχε σταματήσει. Επίσης, την είχαν απομακρύνει από τις μακρινές και πιο κερδοφόρες πτήσεις.

Όταν αντιμετώπισε τους διευθυντές της, εκείνοι την ενημέρωσαν ότι δεν ήταν σε αρμονία με το μέγεθος ρούχων που επιθυμεί η Aeroflot για τις αεροσυνοδούς της.

Με το πρόβλημα αυτό είχαν έρθει αντιμέτωπες εκατοντάδες άλλες αεροσυνοδοί της εν λόγω εταιρείας. Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να αστειεύονται λέγοντας ότι «αντί για μακρινά ταξίδια στη Νέα Υόρκη, πλέον κάνουμε κοντινά, γύρω από τις ρωσικές πόλεις, έτσι ώστε να μη μας βλέπει κανείς».

Όταν η Μαγουρίνα είδε το μισθό της να μειώνεται έως και 30%, αποφάσισε να μηνύσει την Aeroflot.
Τα επιχειρήματα των δικηγόρων της Aeroflot, ήταν τα εξής, ανάμεσα σε άλλα: Αφενός, ισχυρίστηκαν ότι κάθε παραπάνω κιλό κοστίζει στην αεροπορική περισσότερο στα καύσιμα. Αφετέρου, εξήγησαν ότι τα αεροσκάφη της εν λόγω εταιρείας διαθέτουν στενούς διαδρόμους, οπότε το πλήρωμα θα πρέπει να μπορεί να κινείται εύκολα. Τέλος, ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές αερογραμμές ενδιαφέρονται πρωτίστως για την καλή υγεία του στόλου και όχι για την εμφάνιση.

Ο δικαστής, όμως, έκρινε τη μισθολογική πολιτική της αεροπορικής ως παράνομη, κάτι που προκάλεσε δάκρυα συγκίνησης στη Μαγουρίνα.

«Ελπίζω αυτή η μικρή νίκη να βοηθήσει και άλλες γυναίκες να είναι γενναίες και να παλεύουν για τα δικαιώματά τους».

Αυτό το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια αρκετά μεγάλη λίστα διακρίσεων στη χώρα εις βάρος των γυναικών. Το 2012 η Σβετλάνα Μεντβέντεβα ήταν στην τελική ευθεία για τη θέση καπετάνιου και μηχανικού σκάφους. Η προσφορά, όμως, ακυρώθηκε όταν μπήκε στη μέση το ανθρώπινο δυναμικό.

ΠΗΓΗ : www.in.gr, Επιμέλεια: Μαρία Πετροπούλου
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *