crete

Προτεραιότητα μας η ανάπτυξη, τονίζει ο Σταύρος Αρναουτάκης

ΜΟΝΕΥ ΦΟΡΕΙΣ

Την δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου  που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Περιφέρειας τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας πριν λίγο σε εκδήλωση παρουσία αρχών, φορέων, επιχειρηματιών στο ΕΒΕ Χανίων με θέμα «προοπτικές ανάπτυξης της Κρητικής οικονομίας».

Με αυτό το δεδομένο, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης «στη Περιφέρεια Κρήτης προχωρήσαμε σε μια σημαντική μεταστροφή στους βασικούς στόχους και τις προτεραιότητες της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Κρήτης δεν προκύπτει πλέον σε εθνικό επίπεδο, αλλά δημιουργείται από μια διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων και των πραγματικών συνθηκών της τοπικής οικονομίας.»

Ο κ. Αρναουτάκης παράλληλα αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης και στις δυνατότητες ανάπτυξης επισημαίνοντας τις διεκδικήσεις των μεγάλων έργων υποδομής με έμφαση τον ΒΟΑΚ και την εφικτή πρόταση της Περιφέρειας η οποία έχει γίνει δεκτή από την Κυβέρνηση και αντιπολίτευση και είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου χωρίς διόδια με ρήτρα διαθεσιμότητας  και με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων. Ο Περιφερειάρχης επίσης αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία Περιφέρειας με την Αυτοδιοίκηση, τους φορείς και στο τρίπτυχο «Ταυτότητα, Ποιότητα, Ανταγωνιστικότητα» στα προϊόντα μας στον τουρισμό, εμπόριο, υπηρεσίες.

Στην εκδήλωση στο Επιμελητήριο Χανίων ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ήταν κεντρικός ομιλητής, ενώ μίλησαν επίσης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Μαργαρώνης και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Δημήτρης Μιχελογιάννης.

Η ομιλία

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης είπε μεταξύ άλλων: «Μέσα σε αυτό το σφιχτό οικονομικό πλαίσιο ο ρόλος της περιφερειακής αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μετατρέπεται σε καθοριστικό παράγοντα για την αναπτυξιακή προοπτική, που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος. Οι δεκατρείς Αιρετές Περιφέρειες της χώρας έχουν αναδείξει την ανάγκη υπέρβασης του παραδοσιακού συγκεντρωτικού μοντέλου αναπτυξιακού προγραμματισμού, που επικράτησε τις τελευταίες δεκαετίες. Σήμερα, όσο ποτέ, ο τόπος έχει ανάγκη από βαθιές τομές στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα που θα αποκεντρώνουν και θα αποσυγκεντρώνουν τις διαδικασίες στον τομέα της ανάπτυξης. Στόχος µας πρέπει να είναι η δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Περιφέρειας. Με αυτό το δεδομένο στην Περιφέρεια προχωρήσαμε σε μια σημαντική μεταστροφή στους βασικούς στόχους και τις προτεραιότητες της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Κρήτης δεν προκύπτει πλέον σε εθνικό επίπεδο, αλλά δημιουργείται από μια διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων και των πραγματικών συνθηκών της τοπικής οικονομίας. Η διαχρονική μάθηση του χώρου μας, η εμπειρία από παρελθούσες επιτυχίες αλλά και αποτυχίες, η αξιοποίηση της διεθνούς και ευρωπαϊκής εμπειρίας,  μας επιτρέπει, πλέον, να σχεδιάζουμε, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των 4 περιφερειακών μας ενοτήτων, αλλά, ταυτόχρονα, με την αξιολόγηση των τοπικών δυσκολιών, των αναγκών της κάθε περιοχής χωριστά, του κάθε δήμου της Κρήτης. Για εμάς η ανάπτυξη δεν είμαι διαδικασία που κρύβει μόνο αριθμούς και δείκτες. Είναι πολύ περισσότερο μια διαδικασία κατά την οποία οι άνθρωποι, οι τοπικές κοινωνίες έρχονται στο προσκήνιο, αποτυπώνουν στόχους και φέρνουν.

Τα Χανιά

Τα Χανιά δεν είναι απλά η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, ο δεύτερος μεγαλύτερος νομός. Από την πρώτη ημέρα της θητείας τονίσαμε ότι καθημερινά θα υπηρετούμε το συγκρητισμό. Σε αυτό το πλαίσιο τα Χανιά μαζί με τις άλλες πόλεις του νησιού βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού. Το ιδιαίτερο ιστορικό βάρος αυτής της πόλης, η μοναδική της πολιτισμική παράδοση έχουν θέσει ισχυρά τα θεμέλια για το αύριο. Πάνω σε αυτό το ισχυρό οικοδόμημα συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε μικρά ή μεγάλα αναπτυξιακά έργα για το νομό και την πόλη. Με την ευρύτατη συνεργασία που αναπτύξαμε με το Δήμο Χανίων και τους υπόλοιπους δήμους του νομού, με την αξιοποίηση του συμβουλευτικού και επιστημονικού ρόλου του Πολυτεχνείου, του ΜΑΙΧ, του ΤΕΙ, με την καθημερινή συνεργασία των τοπικών φορέων, όπως είναι το Επιμελητήριο Χανίων, οι φορείς του τουρισμού και των αγροτών, βρισκόμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να τονίσουμε ότι τα Χανιά είναι έτοιμα να περάσουν στην εποχή μετά το 2020. Αξιοποιώντας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα, διεκδικώντας πρόσθετες χρηματοδοτήσεις από εθνικούς πόρους, έχουμε ήδη χρηματοδοτήσει μια σειρά έργων για την περιοχή.

Ο δικός μας αναπτυξιακός σχεδιασμός πληροί 4 βασικά κριτήρια:

  • Στηρίζεται, σχεδιάζεται και εφαρμόζεται με βάση την ορθή διάγνωση των πραγματικών παραγόντων που εμποδίζουν σήμερα την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας
  • Όλες μας οι πολιτικές έχουν αναπτυξιακή προοπτική
  • Πρέπει να εφαρμόζεται αποδοτικά και να ενισχύει την κοινωνική συνοχή
  • Λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες αδυναμίες αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.

Κλείνοντας, να επαναλάβω για ακόμα μια φορά ότι, για να σχεδιάσουμε περιφερειακές αναπτυξιακές πολιτικές, χρειαζόμαστε συγκεκριμένες δράσεις και όχι αφηρημένους τομείς ανάπτυξης, χρειαζόμαστε συνεργασίες και όχι περιχαρακώσεις. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα γιατί ο χρόνος πιέζει. Χρειαζόμαστε, επίσης, μια ολιστική θεώρηση της κατάστασης που έχει δημιουργήσει η κρίση, η οποία θα μας οδηγήσει στο να αναπτύξουμε στο έπακρο το οικοσύστημα της καινοτομίας και γνώσης, για να κάνουμε την Περιφέρεια μας πιο ανταγωνιστική. Αυτός είναι ο δρόμους που συνεχίζουμε στην Περιφέρεια Κρήτης. Ένας δρόμος δύσκολος αλλά που στο τέλος οδηγεί σε ένα μέλλον καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας».

Επίσης στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η Α’ ετήσια έκδοση του Επιμελητηρίου  και έγινε  ονοματοδοσία δύο αιθουσών  τιμής ένεκεν σε «Δημοσθένη Γαγάνη» και «Γεωργίου Βλαχάκη».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *