Διπλασιάζεται ο τουριστικός φόρος σε Μαγιόρκα και Ίμπιζα

Διπλασιάζεται ο τουριστικός φόρος σε Μαγιόρκα και Ίμπιζα

Ο τουριστικός φόρος θα κυμαίνεται από 1 ευρώ ημερησίως για διαμονή σε κάμπινγκ ή σε ξενώνες και θα φτάνει στα 3 ευρώ για όσους διαμένουν σε ξενοδοχεία 4 αστέρων και στα 4 ευρώ για όσους διαμένουν σε ξενοδοχεία 5 αστέρων.

1
ghgf

Σε διπλασιασμό του τουριστικού φόρου που καταβάλουν οι επισκέπτες προσανατολίζεται από τον Ιανουάριο του 2018 η τοπική διοίκηση των Βαλεαρίδων Νήσων, στις οποίες περιλαμβάνονται μια σειρά κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί, μεταξύ των οποίων η Μαγιόρκα και η Ίμπιζα.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία μεταξύ των επαγγελματιών του τουριστικού-ξενοδοχειακού κλάδου, αλλά και στους κόλπους των tour operators.

Η αύξηση αυτή του τουριστικού φόρου, που ανακοινώθηκε, είναι ένα από τα πολλά νέα μέτρα που λαμβάνει η τοπική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές συνέπειες από τον μαζικό τουρισμό, σε μια εποχή που και σε άλλες ισπανικές περιφέρειες εκδηλώνονται αντιδράσεις κατά της εισροής επισκεπτών.

Οι αυξημένοι φόροι αναμένεται να αυξήσουν τα έσοδα σε πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο θα διατεθεί για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των τουριστικών ροών, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής διοίκησης.

Ο τουριστικός φόρος θα κυμαίνεται από 1 ευρώ ημερησίως για διαμονή σε κάμπινγκ ή σε ξενώνες και θα φτάνει στα 3 ευρώ για όσους διαμένουν σε ξενοδοχεία 4 αστέρων και στα 4 ευρώ για όσους διαμένουν σε ξενοδοχεία 5 αστέρων. Φόρους θα υποχρεούνται να καταβάλουν και οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που φτάνουν στα λιμάνια των Βαλεαρίδων Νήσων, ηλικίας άνω των 16 ετών, ανεξάρτητα από τον χρόνο παραμονής του πλοίου στο λιμάνι.

«Ο νέος φόρος θα λειτουργήσεις ως εργαλείο ε το οποίο θα οικοδομήσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των επισκεπτών και των κατοίκων», λέει ο Biel Barcelo, επικεφαλής του τουρισμού της περιοχής.

Ωστόσο, οι επιχειρηματίες των νησιών αντιδρούν στον διπλασιασμό του φόρου, υπογραμμίζοντας ότι θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα του προορισμού, ενώ για συνέπειες στη ζήτηση προειδοποιούν και εκπρόσωποι tour operators.

Οι Βαλεαρίδες είναι από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ισπανίας και τον Ιούλιο ήταν η δεύτερη πιο επισκέψιμη περιοχή στη χώρα, μετά τη βορειοανατολική Καταλονία, φιλοξενώντας 2,4 εκατομμύρια τουρίστες από το εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής, πάνω από τον διπλάσιο του συνήθους πληθυσμού των νησιών εκτός της περιόδου αιχμής.

Τον Αύγουστο, οι Βαλεαρίδες εισήγαγαν νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων, εν μέσω καταγγελιών ότι η δημοτικότητά τους οδήγησε σε αύξηση του κόστους ενοικίασης των κατοικιών για τους μόνιμους κατοίκους.