crete_patris

Σταθερά πρώτη η Κρήτη στις προτιμήσεις των τουριστών

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η Ελλάδα και ειδικότερα η Κρήτη συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος ωστόσο άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο χώρο συστήνουν λιγότερους πανηγυρισμούς καθώς όπως λένε πάρα πολλές κρατήσεις έχουν γίνει με τις εκπτώσεις του “Early booking” (των κρατήσεων που γίνονται πολύ νωρίς) κάτι που σημαίνει λιγότερα έσοδα.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι με την έναρξη της σεζόν τις πρώτες μέρες του Απριλίου, οι πληρότητες θα διαφέρουν από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο και θα κυμαίνονται από 30% – 40%-80%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργο Πελεκανάκη, πάντα το “early booking” συνοδεύεται με εκπτώσεις 10%-15%-20%. Ο ίδιος είπε ότι τις μεγαλύτερες πληρότητες τον Απρίλιο θα τις έχουν τα ξενοδοχεία που οργανώνουν εκδηλώσεις για την περίοδο του Πάσχα, κάτι το οποίο έχουν διαφημίσει και προβάλει. Σημείωσε ακόμη ότι αρκετά ξενοδοχεία θα αρχίσουν να λειτουργούν με υψηλές πληρότητες και άλλα με πολύ χαμηλότερες.
“Πολλά μικρά ξενοδοχεία δεν αρχίζουν καλά τη σεζόν και κάνουν εκπτώσεις έως 20% για να τονώσουν την κίνησή τους τον Απρίλιο” σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Κουμπαράκης τονίζοντας, ότι η ζήτηση θα αυξηθεί μετά τις 15-20 Μαΐου.

Σχολίασε μάλιστα ότι πολλοί ξενοδόχοι ήλπιζαν, γιατί αυτό διαφαινόταν, ότι η τουριστική χρονιά θα ξεκινήσει καλύτερα.

“Κάθε φορά λέμε το ίδιο και το επαναλαμβάνουμε. Δεν μπορείς να πανηγυρίζεις γιατί έχεις υψηλή πληρότητα, αυτό είναι το αναμενόμενο. Το ζήτημα είναι τι γίνεται τους υπόλοιπους μήνες. Αυτό περιμένουμε να δούμε για να κάνουμε ταμείο”.

“Ο Απρίλιος και ο Μάιος φαίνεται ότι θα κινηθούν καλύτερα από πέρυσι, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αυξήσεις στις πτήσεις των αεροπλάνων από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πάμε πολύ καλά και ο Οκτώβριος -Νοέμβριος θα πάνε επίσης καλύτερα από πέρυσι. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα αυξημένα έσοδα, γιατί έχουμε τις εκπτώσεις του “early booking” και την υψηλή φορολογία” μας είπε ο γ.γ. του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Αλέξανδρος Σωμαράς.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τον Απρίλιο ένας για παράδειγμα Γερμανός τουρίστας μπορεί να κάνει διακοπές στην Κρήτη μ’ ένα πακέτο all inclusive σε 4άστερο ξενοδοχείο πληρώνοντας κατά μέσο όρο 350-450 ευρώ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο.

“Τους πανηγυρισμούς για τη σεζόν πρέπει να τους κάνουμε στο τέλος, όχι τώρα, γιατί δεν ξέρου τι τελικά θα καταλήξει στο ταμείο” είπε στην “Π” ο διευθυντής ξενοδοχείων Ζαχαρίας Χνάρης, ο οποίος τόνισε ότι όλοι γνωρίζουν πως το “early booking” σημαίνει χαμηλές τιμές.

Μάλιστα ο ίδιος, όπως μας είπε, έστειλε σχετική επιστολή στους συνεργάτες του αναφέροντας: “Η σεζόν αυτή τη στιγμή συγκρινόμενη με τη σειζόν 2016 τις αντίστοιχες ημερομηνίες πάει παρά πολύ καλά από κρατήσεις. Αυτό δεν είναι και το καλύτερο από οικονομικής πλευράς, για το λόγο ότι έχουμε πολλές κρατήσεις με early booking discount.

Πέρσι η σεζόν ξεκίνησε πολύ άσχημα από πλευράς κρατήσεων (δηλαδή την περίοδο του early booking discount) και τελικά μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία εξελίχθηκε σε μία από τις καλύτερες όλων των εποχών όχι μόνο από κρατήσεις αλλά και οικονομικά. Αν τώρα συγκρίνουμε τις κρατήσεις που είχαμε τη σεζόν 2015 με τις κρατήσεις που έχουμε σήμερα (τις αντίστοιχες πάντα ημερομηνίες) είμαστε φέτος χαμηλότερα από το 2015.

Στο τέλος όμως η σεζόν του 2015 επέφερε χαμηλότερες πληρότητες από τη σεζόν του 2016 και επίσης χαμηλότερα έσοδα.

Πρόβλεψη δική μου λοιπόν για το 2017 και να το λάβετε σοβαρά υπόψη σας είναι, ότι σε βάθος χρόνου (συγκεκριμένα) αμέσως μετά τη λήξη των early bookings ο ρυθμός των κρατήσεων θα πέσει αρκετά και στο τέλος της σεζόν υπό κανονικές συνθήκες θα γράψουν τα ξενοδοχεία μείον στα έσοδα (αν δεν προσέξουν) συγκρινόμενα πάντα με τα έσοδα της σεζόν 2016. Φυσικά σε περίπτωση πάλι γεγονότων (στις ανταγωνιστικές προς εμάς χώρες) παρομοίων του πραξικοπήματος στην Τουρκία, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να φτάσουμε τα φετινά έσοδα.

Η σεζόν 2017 θα έχει πολλές δυσκολίες αρχές και τέλος και θα έχει πολύ καλή υψηλή περίοδο. Ο τουρισμός, αγαπητοί μας συνεργάτες, ήταν, είναι και θα παραμείνει μέρα – μέρα. Να μην φουσκώνουν τα μυαλά μας με αέρα και να δείξουμε ψυχραιμία, για να έχουμε στο τέλος το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ΑΝδρέας Ανδρεάδης εκτίμησε ότι θα έχουμε μια πολύ καλή τουριστική χρονιά, ωστόσο επέστησε την προσοχή όλων σε ενδεχόμενα “ατυχήματα” που ελλοχεύουν στην Ελλάδα, λέγοντας : «Όλα αυτά μπορούν να γίνουν υπό κανονικές συνθήκες και υπό καλές προϋποθέσεις, γιατί η υπεραισιοδοξία δεν κάνει καλό αυτή την περίοδο. Ο τουρισμός είναι μια μοναδική ευκαιρία να πετύχει αύξηση του ΑΕΠ φέτος που η χώρα το χρειάζεται για να σταθεί στα πόδια της. Όμως παραμένει το μεγάλο πρόβλημα που είναι η πολύ αυξημένη φορολογία –κάτι που το καταλαβαίνουν ιδιαίτερα τα νησιά τα οποία φέτος πλήττονται σημαντικά από την υπερ-φορολόγηση”.

Ο τουριστικός επιχειρηματίας Ανδρέας Μεταξάς είπε στην “Π” ότι “όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα έχουμε μια καλή χρονιά. Ωστόσο η εικόνα δεν είναι ίδια σε όλα τα ξενοδοχεία. Αλλα αρχίζουν με υψηλές πληρότητες, άλλα με λιγότερο καλές, άλλοι κάνουν περισσότερα “early booking”, άλλοι λιγότερα.

Πάντως φέτος σίγουρα δεν είναι η χρονιά των εκπτώσεων και των προσφορών γιατί η ζήτηση ήταν από την αρχή αυξημένη.

Το πρόβλημα για εμάς είναι η υψηλή φορολογία που αυτομάτως μειώνει τα έσοδα”.

Στα περυσινά επίπεδα έχουν διαμορφωθεί οι τιμές στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου “Φιλοξενία” Γιώργο Χριστοδουλάκη, δεν έχει τεθεί θέμα εκπτώσεων γιατί η ζήτηση και οι προκρατήσεις είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

ΠΗΓΗ: www.patris.gr, Αννα Κωνσταντουλάκη

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *