sete

Στη Ρόδο ο ΣΕΤΕ, μείζον θέμα η υπερφορολόγηση

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Συναντήσεις εργασίας πραγματοποίησε την Τετάρτη στη Ρόδο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Α. Ρέτσος με τα μέλη του Συνδέσμου και παραγωγικούς φορείς του νησιού.

To πρωί ο κ. Ρέτσος επισκέφθηκε με τους συνεργάτες του τον περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο και συζήτησαν για την ενίσχυση της ήδη στενής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δύο φορέων.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη σε ξενοδοχείο, όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ και αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΤΕ, κ. Παναγιώτης Τοκούζης, ο αντιπρόεδρος Οικονομικών του ΔΣ του ΣΕΤΕ, κ. Κώστας Κωνσταντινίδης και ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, κ. Γιώργος Βερνίκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο αντιπρόεδρος της ΕΞΡ, κ. Γιάννης Παπαβασιλείου, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, κ. Ντίνα Σβύνου, ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Βάσ. Μηναΐδης, ο έφορος Δημοσίων Σχέσεων της ΕΞΡ, Κώστας κ. Καλλιουδάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, κ. Γιώργος Ματσίγκος, ο διευθυντής του ΕΟΤ Δωδεκανήσου, κ. Αγαπητός Ξάνθης, ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων, κ. Κώστας Κατσίβας, ο τουριστικός πράκτορας κ. Γιάννης Καμπούρης, οι ξενοδόχοι κ.κ. Γιάννης Χατζηλαζάρου, Άρης Σουλούνιας και Κώστας Μηνέττος.
Στις συναντήσεις εργασίας του ΣΕΤΕ στη Ρόδο παραβρέθηκαν ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου κ. Γιώργος Αμβράζης, ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, κ. Ηλίας Κικίλιας και η διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece, κ. Ιωάννα Δρέττα.

seteΣτόχος των συναντήσεων ήταν η ανταλλαγή απόψεων, η καταγραφή των σημαντικότερων ζητημάτων και των ευκαιριών που προκύπτουν για τον ελληνικό τουρισμό καθώς και οι προοπτικές που υπάρχουν για τη Ρόδο και το σύνολο των προορισμών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων, συζητήθηκαν θέματα σε σχέση με τη στρατηγική του ΣΕΤΕ για μία ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη και για μία ουσιαστική διασύνδεση τομέων όπως για παράδειγμα της αγροδιατροφής και του πολιτισμού που μπορούν άμεσα να ενισχύσουν ποιοτικά την εμπειρία που προσφέρει η χώρα μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών του τουρισμού.
Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε ζητήματα όπως η προώθηση των προορισμών του Νοτίου Αιγαίου με τη στήριξη της Marketing Greece, η επικείμενη επιβολή του φόρου διαμονής στα καταλύματα, η επερχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου και τα προβλήματα που εμποδίζουν την επενδυτική προοπτική των προορισμών.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Α. Ρέτσος μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων δήλωσε σχετικά: «Μαζί με το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ και τη Μarketing Greece, ο ΣΕΤΕ μέσα από μία σειρά συναντήσεων που πραγματοποιεί σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας επιχειρεί να αναδείξει καίρια ζητήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο που δραστηριοποιείται στον τομέα. Αυτός είναι ο σκοπός και της σημερινής μας παρουσίας στη Ρόδο. Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου διατηρούν υψηλά μερίδια στις βασικές μας διεθνείς αγορές ενώ υπάρχουν δυνατότητες για την περαιτέρω αύξησή τους. Υπάρχουν, όμως, ζητήματα τόσο εδώ όσο και σε άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας που εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το σύνολο των δυνατοτήτων τους. Ο φόρος διαμονής στα καταλύματα και η επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όσα νησιά του Αιγαίου διατηρείται ακόμη το εν λόγω καθεστώς αποτελούν αντιαναπτυξιακά μέτρα που υποθάλπουν τη τουριστική δυναμική των προορισμών».

Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ σχετικά με τη συνάντηση του με τον κ. Ρέτσο και τα στελέχη του ΣΕΤΕ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε: «Με τον ΣΕΤΕ έχουμε στενή συνεργασία και σχέση. Όλα μας τα νησιά ζουν και αναπνέουν από τον Τουρισμό. Με τον ΣΕΤΕ έχουμε συνεργαστεί πολύ στενά στα τελευταία τρία χρόνια. Η βούληση και των δύο πλευρών είναι να γίνει πιο εντατική η συνεργασία αυτή, στο πλαίσιο της οποίας θα εντάξουμε και τη γαστρονομία. Ο ΣΕΤΕ με την Marketing Greece ξεκινά ανά την Ελλάδα μία προσπάθεια για την ανάδειξη των κατά τόπους γαστρονομικών παραδόσεων. Η Περιφέρειά μας, που υπηρετεί και τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το έτος 2019, αποτελεί περίπτωση μελέτης! Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό και πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τον ΣΕΤΕ και σ’ αυτό το κομμάτι».

Τα έσοδα και η υπερφορολόγηση

Τα τουριστικά έσοδα προβλέπεται να φτάσουν φέτος τα 14,3 δισ. Ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ. Παρόλα αυτά, δεν θα πλησιάσουν στα επίπεδα του 2015 που ήταν η καλύτερη χρονιά όλων των εποχών για τις τουριστικές εισπράξεις.
Ο κ. Ρέτσος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η υπέρμετρη φορολόγηση καθιστά το τουριστικό μας προϊόν μη ανταγωνιστικό γεγονός που θα βρούμε μπροστά μας όταν ανοίξουν ξανά οι ανταγωνιστικές αγορές. Επισημαίνει δε ότι η υπερφορολόγηση δεν δίνει περιθώρια για επενδύσεις με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος γήρανσης του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.

«Τον Μάρτιο είχαμε προβλέψει ότι τα τουριστικά έσοδα θα έφθαναν στα 14 δισ. Ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία εννιαμήνου που έχουμε, θα φτάσουμε στα 14,3 δισ. Ευρώ. Συνεπώς τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα από πέρυσι, δεν φαίνεται όμως ότι θα φτάσουμε στα επίπεδα του 2015, που ήταν η καλύτερη χρονιά σε ό,τι έχει να κάνει με τα τουριστικά έσοδα. Το Νότιο Αιγαίο είναι μία πολύ σημαντική τουριστική περιοχή της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το InSete, το 2016 ένα στα τέσσερα ευρώ συναλλάγματος που ήρθαν στην Ελλάδα αφορούσαν την περιοχή του Νοτίου Αιγαίου. Δεν εισπράττει από το κράτος ανάλογα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, κάτι που είναι σημαντικό εάν θέλουμε ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν. Το Νότιο Αιγαίο έχει να αντιμετωπίσει την υπερφορολόγηση αλλά και την επιπλέον επιβάρυνση από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλα τα νησιά. Το γεγονός ότι παραμένουμε ισχυρός τουριστικός προορισμός οφείλεται στις σωστές ενέργειες που έχουν γίνει από τον ιδιωτικό τομέα και από το Κράτος τα τελευταία χρόνια. Οφείλεται όμως και στη συγκυρία. Οι ανταγωνιστικές μας αγορές, Τουρκία, Αίγυπτος και Βόρειος Αφρική έχουν σημαντικά προβλήματα εδώ και χρόνια. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα ανακάμψουν. Όταν ανακάμψουν, θα μας βρουν με ένα προϊόν ακριβό και μη ανταγωνιστικό λόγω της υπερφορολόγησης. Με τη διαρκή αύξηση της φορολογίας, ο επιχειρηματίας δεν έχει τη δυνατότητα να επανεπενδύσει όσα κερδίσει για να διατηρεί τις υποδομές του σε καλή κατάσταση. Το πρόβλημα μπορεί να μη φαίνεται σήμερα αλλά θα φανεί σίγουρα σε βάθος τριετίας εάν συνεχιστεί ο κύκλος της υπερφορολόγησης», είπε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Η κλειστή συνάντηση εργασίας

Η κλειστή συνάντηση εργασίας υπό το νέο πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσο χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα εποικοδομητική. Όλοι σχεδόν οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους και την αντίρρησή τους για την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης από το 2018. Οι επαγγελματίες του τουρισμού και οι εκπρόσωποι των φορέων σημείωσαν ότι δεν πρόκειται για ένα ανταποδοτικό τέλος αλλά για ένα οριζόντιο φόρο ο οποίος θα καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.
Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΞΡ, κ. Βάσος Μηναΐδης αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του παρελθόντος που συνετέλεσαν στην ανάπτυξη επισημαίνοντας ότι κάθε νέα προσπάθεια για την τουριστική προβολή και ενίσχυση πρέπει να έχει την υποστήριξη όλων. Εξήρε δε την δραστηριότητα της Marketing Greece του ΣΕΤΕ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΞΡ, κ. Αντώνης Καμπουράκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το επιχειρείν και η τουριστική ανάπτυξη απαιτούν την συνεργασία και τη σύμπραξη όλων όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό. Ο δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος είπε ότι νιώθει ιδιαίτερη τιμή να συμμετέχει για πρώτη φορά σε εκδήλωση του ΣΕΤΕ και ζήτησε τη βοήθεια και τη στήριξη του φορέα σε διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με την τουριστική εικόνα της Ρόδου.

Ο αντιπρόεδρος οικονομικών του ΣΕΤΕ, κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι είναι ανάγκη η χωροταξία και ο πολιτισμός να συμβαδίζουν για να βελτιωθεί η ποιότητα του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος. Η ενίσχυση του τουρισμού σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου ΕΟΤ Δωδεκανήσου, κ. Αγαπητό Ξάνθη απαιτεί έμφαση στην ποιότητα, στην παιδεία και στην προστασία του Περιβάλλοντος. Προϋποθέτει δε σύμπραξη και συνεργασία. Η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, κ. Ντίνα Σβύνου είπε ότι χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα προορισμοί όπως η Κω που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό και τον σεισμό.
Όλες οι επισημάνσεις των τοπικών φορέων καταγράφηκαν από τα στελέχη του ΣΕΤΕ ώστε να ληφθούν υπόψη στις σχεδιαζόμενες στρατηγικές τουριστικής ανάπτυξης και ανάδειξης των ειδικών μορφών τουρισμού και των δυνατοτήτων του κάθε προορισμού.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *