minaidis
Ο κ. Βάσος Μηναϊδης |money tourism copyright photo

Β. Μηναϊδης: Ο τουρισμός μας έχει ανάγκη από Ποιότητα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Από τους “πρωτεργάτες” του τουρισμού στη Ρόδο, με πολλές και δύσκολες “μάχες” στο ενεργητικό του, άριστη γνώση του αντικειμένου και βαθιά σοφία, ο Βάσος Μηναΐδης αποτελεί την πλέον αξιόπιστη “πηγή” πληροφόρησης.

Σε συνέντευξή του στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», ο επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου, αναλύει τα δεδομένα της φετινής τουριστικής σεζόν και δηλώνει αισιόδοξος, τόσο για εφέτος, όσο και για του χρόνου.
Καλεί τους κρατούντες να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε θέματα ποιότητας, αφού όπως λέει, αυτό έχει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ανάγκη ο τουρισμός μας, ενώ εκτιμά ότι στην ποιότητα και τον εκσυγχρονισμό του τουριστικού μας προϊόντος θα ‘πρεπε να “στραφεί” και ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Βρισκόμαστε στην αιχμή της φετινής τουριστικής περιόδου και τα μηνύματα αυτή τη στιγμή για την πορεία του ελληνικού τουρισμού δείχνουν εξαιρετικά. Καταρχάς, συμφωνείτε με αυτή την άποψη και είναι αρκετό αυτό ώστε η φετινή τουριστική χρονιά να θεωρηθεί ως καλή χρονιά για τον τουρισμό μας;
Παρότι η φετινή τουριστική χρονιά δεν ξεκίνησε με του καλύτερους οιωνούς, με τους tour operators να μας πιέζουν για εκπτώσεις, μη αποδεχόμενοι τις αυξήσεις που έγιναν εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ και των άλλων φόρων, από τις 15 Ιουλίου κι έπειτα σημειώθηκε μία μεγάλη στροφή στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, με αποτέλσμα η Ρόδος να γεμίσει, αλλά και γενικά η χώρα. Επιπροσθέτως, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει επιμήκυνση της σεζόν, ίσως, μέχρι και τον Νοέμβριο και η επόμενη χρονιά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί κάποιο αρνητικό γεγονός θα είναι καλύτερη.

Πιστεύετε πράγματι ότι η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη, παρά την αύξηση του ΦΠΑ και την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στα Δωδεκάνησα; Υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις;
Σαφώς και η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας έχει μειωθεί, εξαιτίας της φοροεπιδρομής στην οποία έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, γι’ αυτό και η αύξηση της τουριστικής κίνησης θα συντελεστεί μόνο μέσα από προσφορές κι εκπτώσεις από πλευράς ξενοδόχων. Είναι γεγονός ότι τα ξενοδοχεία, τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας του αρνητικού οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος, το οποίο διαμορφώνεται στη χώρα μας.
Ωστόσο, μέλημά μας είναι να γεμίζουν τα ξενοδοχεία κι εκεί ακριβώς προσανατολίζονται οι προσπάθειές μας.

Εφέτος υπήρξαν προσδοκίες από τη ρωσική αγορά. Ποιά είναι η εκτίμησή σας για την πορεία της ρωσικής αγοράς, αλλά και για τις άλλες, παραδοσιακές αγορές για τη χώρα μας;
Η ρωσική αγορά έχει ιδιαίτερη θέση στον ελληνικό τουρισμό. Να διευκρινίσουμε ότι στην Τουρκία κατευθύνονται Ρώσοι τουρίστες χαμηλότερου οικονομικού επιπέδου, οι οποίοι δεν μπορούν να προσεγγίσουν την Ελλάδα, εξαιτίας του αυξημένου κόστους του ελληνικού τουριστικού πακέτου, σε σχέση με το κόστος του τουριστικού πακέτου στη γείτονα χώρα. Την Ελλάδα από την άλλη πλευρά επιλέγουν ταξιδιώτες υψηλότεορυ οικονομικού επιπέδου από τη συγκεκριμένη αγορά. Αυτούς δεν καταφέραμε να προσελκύσουμε εφέτος κι ήταν ξεκάθαρα πρόβλημα τιμολογιακής πολιτικής. Εάν θα επιλέξουν οι Ρώσοι να έρθουν στην Ελλάδα για τις διακοπές τους, εξαρτάται κατά βάση από την πορεία της ρωσικής οικονομίας και κατ’ επέκταση από τις οικονομικές τους δυνατότητας, δεδομένου ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν, με τις νέες αυξήσεις των φόρων καθίσταται ακριβό. Εδώ, λοιπόν, έγκειται και το όλο θέμα. Στο κατά πόσο μπορούν οι Ρώσοι να ανταπεξέλθουν σε αυτό το κόστος.

Ποιές είναι οι εκτιμήσεις σας για τις υπόλοιπες αγορές της δυτικής Ευρώπης;
Παρατηρείται υστέρηση από τις αγορές της Ολλανδίας και του Βελγίου, η οποία αποδίδεται στην έξαρση της τρομοκρατίας, ενώ, εξίσου πρωτικά, διαμορφώνονται και οι κρατήσεις από την Πολωνία και την Τσεχία, εξταιτίας του προσφυγικού ζητήματος. Βεβαίως, πιστεύω ότι στην εικόνα που παρουσιάζουν οι εν λόγω αγορές και εν γένει στην υστέρηση των κρατήσεων, σημαντικό ρόλο είχε και η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, το γνωστό Euro, στη Γαλλία, με την ολοκλήρωση του οποίου άρχισε να καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων.

Ποιές είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του ΠΡΟΤΟΥΡ και τι γίνεται σε επίπεδο προβολής στη Ρόδο, η οποία, επί σειρά ετών, πρωτοπορούσε σε αυτόν τον τομέα;
Καταρχάς, πρέπει να πούμε ότι η χρηματοδότηση του ΠΡΟΤΟΥΡ γινόταν από τον ΔΗΦΟΔΩ (Δημοτικός Φόρος Δωδεκανήσου), οπότε με την κατάργησή του, κόπηκε και η εν λόγω χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για τη χρηματοδότηση του Οργανισμού. Από την πλευρά του ο Δήμος υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση του ΠΡΟΤΟΥΡ, όμως και αυτός αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Για να συνεχίσει, λοιπόν, ο ΠΡΟΤΟΥΡ να έχει τον ρόλο που είχε στην προβολή και προώθηση του νησιού, θα πρέπει να βρεθούν ιδιώτες που θα ενδιαφερθούν να χρηματοδοτήσουν τον Οργανισμό.

Πόσο σας προβληματίζει η υπερφορολόγηση στον κλάδο;
Αρκετά, αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι πρόσκαιρο, προκειμένου να καταφέρει η χώρα να βγει από τα μνημόνια.

Ποιά είναι η άποψή σας για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος έχει δεχθεί ιδιαίτερα αρνητικές κριτικές και πόσο συμφωνείτε με την άποψη ότι ο νόμος αυτός κάθε άλλο παρά θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του νησιού;
Κατά τη γνώμη μου ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα έπρεπε να προσανατολίζεται κυρίως στον εκσυγχρονισμό του ήδη υφιστάμενου ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας και όχι στον εμπλουτισμό του με νέες μονάδες.
Από την άλλη, μόνο το γραφειοκρατικό σκέλος για να ενταχθεί κανείς στον νόμο μπορεί να ανέλθει σε ποσοστό 20% επί της χρηματοδότησης, γεγονός που αποτρέπει τους επενδυτές.

Η Ρόδος “πονάει” σε υποδομές και βλέπουμε ότι κάθε χρόνο με την υπάρχουσα οικονομική δυσπραγία, τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και τοπικής αυτοδιοίκησης, τα όποια προβλήματα διογκώνονται. Καταρχάς, ποιά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, τι πρέπει να γίνει άμεσα και πιστεύετε ότι η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου θα ωφελήσει ή θα βλάψει τον τουρισμό;
Η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου, με όλη αυτή την παρατηρούμενη οικονομική δυσπραγία ήταν μονόδρομος. Το αεροδρόμιο έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όριά του, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης. Αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην αυξημένη κίνηση και σε αυτό το σημείο πρέπει άμεσα να παρθούν δραστικά μέτρα, κάτι που η κυβέρνηση, υπό τις παρούσες συνθήκες, αδυνατεί να κάνει. Οπότε πολύ ορθή ήταν η απόφαση παραχώρησης του αεροδρομίου σε ιδιώτη επενδυτή.
Οσον αφορά τώρα τα θέματα υποδομής, θεωρώ ότι τελευταία έχουν γίνει σημαντικά βήματα με την κατασκευή της μαρίνας, τη δημιουργία του φράγματος του Γαδουρά, ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που υλοποιήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στο Αιγαίο.
Επίσης, το νησί διαθέτει καλό οδικό δίκτυο, ενώ ολοκληρώνεται και το εργοστάσιο τη ΔΕΗ. Κάποια μικρά προβλήματα που παρατηρούνται είναι σε επίπεδο καθαριότητας, τα οποία νομίζω ότι ο δήμος θα επιλύσει άμεσα.

Ποιά είναι η συμβολή σας, μέσα από τη μεγάλη εμπειρία σας, στους κρατούντες στον τουρισμό;
Οι όποιες προσπάθειες θα πρέπει να έχουν ένα και μοναδικό προσανατολισμό. Την αναβάθμιση της ποιότητας σε όλα τα επίπεδα. Αυτό έχει ανάγκη ο τουρισμός μας και σε αυτό θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *