minaidis
Ο κ. Βάσος Μηναϊδης|money tourism photo

Βάσος Μηναϊδης : “…δεν μπορώ να φανταστώ ευτυχισμένους Έλληνες σε μια δυστυχισμένη χώρα”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Ο τουρισμός είναι μια δραστηριότητα της Ειρήνης και της Ευτυχίας», δηλώνει στην «δημοκρατική» ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου (και διαπρεπής προσωπικότητα στον τουρισμό) κ. Βασίλης Μηναΐδης.
Με αφορμή την φετινή τουριστική σεζόν η οποία οδεύει προς το τέλος -αν και με πολύ καλά νούμερα μέσα στον Οκτώβριο- ο κ. Μηναΐδης μιλάει σήμερα για όλα: για τις φετινές συγκυρίες, τους φτηνούς τουρίστες, το all Inclusive μέχρι και το Γκολφ Αφάντου.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην εκτίναξη του ΦΠΑ, που θα έχει ως συνέπεια την απώλεια εσόδων από τις επιχειρήσεις καθώς πολλοί προσπάθησαν να απορροφήσουν τις αυξήσεις, αλλά ήταν πολύ δύσκολο.
Μάλιστα, δηλώνει ευθέως ότι η Ρόδος δεν χρειάζεται νέα ξενοδοχεία αλλά ανακαινίσεις, ενώ ειδικά για την επένδυση στο Γκολφ, ξεκαθαρίζει ότι: «Από όλα τα καινούργια που ακούω ότι θα γίνουν, θα έλεγα ότι μόνον το Γκολφ χρειάζεται πραγματικά η Ρόδος….»
Κι όπως λέει και ο ίδιος, επικαλούμενος την ρήση ενός πολιτικού: «Μπορώ να φανταστώ δυστυχισμένους Έλληνες σε μια ευτυχισμένη χώρα, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ευτυχισμένους Έλληνες σε μια δυσυχισμένη χώρα!».
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Μηναΐδη να ξεκινήσουμε με την φετινή σεζόν και την τουριστική κίνηση, όπως εξελίχθηκε μέχρι και τώρα.
Μετά τις 15 Ιουλίου ξεκίνησε η κίνηση. Ήταν όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία γεμάτα. Φαίνεται ότι την τελευταία στιγμή όλοι προτίμησαν την Ελλάδα. Μέχρι τις 15 Ιουλίου υπήρξαν προσπάθειες και κενά. Το πρόβλημα βέβαια υπάρχει. Και είναι το οικονομικό. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί των αφίξεων. Κατ’ αρχήν το πρόβλημα ξεκινάει από την αύξηση στον ΦΠΑ που ανέβηκε 15 μονάδες. Αυτοί που δεν μπόρεσαν να την απορροφήσουν είναι βέβαιο ότι θα έχουν λιγότερα έσοδα. Ένα μέρος των περσινών εσόδων τους, μετατράπηκε σε ΦΠΑ. Άρα λοιπόν, εάν είχαν και οικονομικά προβλήματα -που έχουν πάρα πολλοί- αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται και ειδικότερα με τα ‘κόκκινα δάνεια’. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι θα έχουμε δυσκολότερα οικονομικά αποτελέσματα για πολλά ξενοδοχεία, φέτος.
• Η αλήθεια είναι ότι ο ΦΠΑ…. ‘εκτινάχτηκε’ για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς ήταν και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, αρχής γενομένης από την Ρόδο.
Ειδικά για την Ρόδο, εμείς έπρεπε να αυξήσουμε τις τιμές μας κατά 10% τουλάχιστον (μόνον για τον ΦΠΑ). Υπολογίζω ότι και για το 2017 και για το 2018 θα έχουμε μια αύξηση εξόδων της τάξης του 25% επί του τζίρου. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό για να το αντέξει ο τουρισμός για τόσα χρόνια. Δεν θα το αντέξει. Θα έχουμε δηλαδή, εκτός της οικονομικής κατάρρευσης των ξενοδοχείων και δυσλειτουργία του τουρισμού. Εάν επιχειρήσουν να ανεβάσουν τις τιμές τους οι ξενοδόχοι θα αντιδράσουν οι πελάτες, οι οποίοι -από ό,τι είδαμε φέτος- είναι μειωμένης αγοραστικής δύναμης.
• Οι συγκυρίες ήταν πολλές φέτος. Ξεκινήσαμε με άσχημες προϋποθέσεις πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα, οι προκρατήσεις δεν πήγαν καλά, ήρθε το εμπάργκο της Ρωσίας στην Τουρκία και στην Αίγυπτο, αργότερα η απόπειρα πραξικοπήματος… Όλα αυτά μας ευνόησαν, κερδίσαμε κάτι ή όχι;
Κοιτάξτε. Οι τρομοκρατικές ενέργειες που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη π.χ. ενάντια σε ένα γερμανικό γκρουπ είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν αυτομάτως στην Ρόδο όλα τα γερμανικά γκρουπ. Τους πρώτους μήνες δηλαδή η μείωση που σημειώθηκε οφειλόταν σε τρομοκρατικές ενέργειες, που δεν έγιναν στην Ελλάδα, αλλά στην Τουρκία και επηρέασαν δυσμενώς εμάς. Η απόπειρα πραξικοπήματος όμως, είχε ως αποτέλεσμα να προτιμήσουν όλοι την Ελλάδα -γι αυτό ήταν και μειωμένης αγοραστικής δύναμης τουρίστες. Διότι εκεί πηγαίνουν οι φτηνότεροι πελάτες.
• Η Τουρκία θα επανέλθει δυναμικά την επόμενη σεζόν;
Το δυναμικά δεν ξέρω, πάντως θα επανέλθει! Εμάς μάς συμφέρει η Τουρκία να λειτουργεί κανονικά. Αυτή η άποψη που λέει ότι ‘δεν δουλεύουν οι άλλοι και θα δουλέψουμε εμείς’ δεν ευσταθεί. Υπάρχει τουρισμός για όλους. Ο τουρισμός είναι μια δραστηριότητα της Ειρήνης και της Ευτυχίας. Δεν θέλει να υπάρχουν αποκλεισμοί.
• Όσον αφορά τις αγορές για την Ρόδο, είναι συγκεκριμένες.
Η καλύτερη είναι η γερμανική αγορά, η οποία ξεκινάει πρώτη και τελειώνει τελευταία. Εν συνεχεία η αγγλική και σιγά σιγά έρχονται από όλα τα μέρη.
• Η ρωσική αγορά πιστεύετε ότι είναι καλή για την Ρόδο;
Ναι. Η ρωσική αγορά είναι καλή και θα έχουμε συνεχή αύξηση για πολλούς λόγους. Υπάρχει μια συμπάθεια λόγω της Ορθοδοξίας και λόγω των ιστορικών σχέσεων που είχαμε επί αιώνες. Ακόμη υπάρχει μεγάλη διαφορά στο κλίμα. Εγώ πιστεύω στην τουριστική σχέση της Ρωσίας με την Ελλάδα. Αυτό εξαρτάται από το πόσο αντέχουν τα οικονομικά των Ρώσων πελατών να πληρώσουν το αυξημένο κόστος για την Ελλάδα -γιατί σήμερα είμαστε σχεδόν το ακριβότερο τουριστικό μέρος στη Μεσόγειο. Έχουν κι εκείνοι οικονομικά προβλήματα αλλά όταν έχουν χρήματα, έρχονται. Και όσο ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων θα προτιμούν την Ελλάδα.
• Θέλω να σας ρωτήσω για το all Inclusive. Τελικά ήρθε για να μείνει… Είναι αναγκαίο κατά την άποψή σας;
Η άποψη αυτή είχε επικρατήσει αρχικά στην Ελλάδα ότι το all Inclusive δεν ήταν σωστό. Γι αυτό και δεν το ξεκίνησε αμέσως. Το έκανε η Τουρκία πρώτη με τα ξενοδοχεία πολυτελείας και αμέσως…. κλονιστήκαμε. Δηλαδή από το 1995 έως το 2005 η Τουρκία προηγείτο στον Τουρισμό κι εμείς δεν ξέραμε τον λόγο. Νομίζαμε ότι ήταν φτηνότερη, αλλά ήταν από το all Inclusive. Διότι αυτό το πρόγραμμα, έχει φανατικούς οπαδούς. Εμείς ξεκινήσαμε από το 2005 και μετά -αλλά με ξενοδοχεία πρώτης κατηγορίας, τεσσάρων αστέρων. Ωστόσο, τα πολυτελείας ξενοδοχεία ακόμη και σήμερα, δύσκολα κάνουν all Inclusive. Είτε το αποφεύγουν είτε το λένε διαφορετικά. Τα καταφέραμε διότι ξεκινήσαμε με τα τετράστερα κι έτσι ανταγωνιζόμασταν την Τουρκία στα ίσα. Μπορέσαμε και τους αντιμετωπίσαμε. Σήμερα, το all Inclusive βελτιώνεται. Άρχισε να αποκτάει χαρακτήρα. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες, τα φαγητά κ.λπ. είναι καλά και γι αυτό βελτιώνονται. Βεβαίως υπάρχουν και ξενοδοχεία που προσφέρουν μικτά προγράμματα. Ό,τι θέλει ο πελάτης μπορεί να το βρει: all Inclusive ή όχι. Με ημιδιατροφή ή με πρωινό κ.λπ. Στην ελεύθερη επιλογή του πελάτη, βλέπουμε ότι οι μισοί κλείνουν με all Inclusive και οι άλλοι με κάτι άλλο.
• Κύριε Μηναϊδη είμαστε καλύτεροι από την Τουρκία σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τις προσφερόμενες υπηρεσίες;
Σίγουρα, ναι. Έχουμε καλύτερα ξενοδοχεία διότι ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος που προέβλεπε επιδοτήσεις για ανακαινίσεις έδωσε αυτή την ευκαιρία σε πολλούς ξενοδόχους. Κατά την γνώμη μου, αυτό είναι πιο βασικό. Να γίνονται ανακαινίσεις και όχι νέα ξενοδοχεία. Τα νέα ξενοδοχεία δεν χρειάζονται στην Ρόδο.
• Μαθαίνουμε όμως ότι ανοίγουν νέες ξενοδοχειακές μονάδες…
Είναι καλύτερο να ανακαινίζουν τα ξενοδοχεία παρά να κάνουν καινούργια. Το να γεμίζει η Ρόδος τουρίστες με μαζικό τουρισμό, αυτό μειώνει την ποιότητα του ροδιακού τουρισμού. Ένας καλός τουρίστας δεν έρχεται ποτέ όταν βλέπει χιλιάδες τουρίστες μέσα στον δρόμο… Πρέπει να κρατήσουμε την Ρόδο σε μια κατάσταση ώστε να μπορούν να έρχονται και οι ποιοτικοί τουρίστες.
• Το Γκολφ Αφάντου εάν και όποτε γίνει, θα βοηθήσει;
Από όλα τα καινούργια που ακούω ότι θα γίνουν, θα έλεγα ότι μόνον το Γκολφ χρειάζεται πραγματικά η Ρόδος. Χρειάζεται αυτή η επένδυση και αυτές οι υποδομές. Πιστεύω ότι κάποτε θα γίνει τελικά.
• Η Ρόδος χρειάζεται βέβαια  υποδομές…
Ναι, χρειάζεται βελτίωση σε πολλά. Όπως και η προστασία του περιβάλλοντος, η καθαριότητα και μερικές βελτιωτικές κινήσεις. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μερικά πράγματα. Κάποιος μεγάλος πολιτικός έλεγε: «Μπορώ να φανταστώ δυστυχισμένους Έλληνες σε μια ευτυχισμένη χώρα, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ευτυχισμένους Έλληνες σε μια δυστυχισμένη χώρα! Κι όμως, εδώ φτάσαμε…».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *