Περισσότεροι από 1 στους 2 Ευρωπαίους σκοπεύουν να κάνουν κάποιο ταξίδι τους επόμενους έξι μήνες, με την πλειονότητα (80%) να σχεδιάζει να ταξιδέψει εντός της Ευρώπης, αναφέρει η έρευνα “EUROPEANS STILL OPTIMISTIC ABOUT TRAVEL BUT THEIR PLANS MAY BE HAMPERED BY HEALTH CONCERNS AND COVID-19 RESTRICTIONS”, της European Travel Commisssion.
Σύμφωνα με την έρευνα η Υγεία και η Ασφάλεια (21%), μαζί με την Ηρεμία (14%) είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για τα ταξίδια των Ευρωπαίων πολιτών.
Πιο αναλυτικά, την προθυμία τους να αρχίσουν και πάλι να ταξιδεύουν εκδηλώνουν οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες, όμως το άγχος για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς λειτουργούν ανασταλτικά στα σχέδιά τους για ταξίδια και διακοπές, βάζοντάς τα σε κατάσταση αναμονής, αναφέρει η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών, η οποία διενεργήθηκε στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η έρευνα της ETC πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή σχεδόν 6.000 ατόμων και πρόκειται για την πρώτη από έξι μηνιαίες μελέτες, στόχος των οποίων είναι να υπολογιστούν οι βραχυπρόθεσμες ταξιδιωτικές προθέσεις των Ευρωπαίων από δέκα μεγάλες, ευρωπαϊκές, ταξιδιωτικές αγορές. Η μελέτη παρέχει, επίσης, πληροφορίες σχετικά με τις ταξιδιωτικές προτιμήσεις των ατόμων για τους προορισμούς, τις περιόδους διακοπών, κ.λπ., για ταξίδια τα οποία προγραμματίζονται τους επόμενους μήνες.
Παρά την πανδημία, οι Ευρωπαίοι παραμένουν αισιόδοξοι για τα ταξίδια
Η σαφής πλειοψηφία των ερωτηθέντων (54%) δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ταξιδέψουν τους επόμενους έξι μήνες, ενώ το 26% ότι σκοπεύουν να ταξιδέψουν μέχρι τον Νοέμβριο του 2020. Τα ταξίδια εντός της Ευρώπης είναι η κορυφαία επιλογή, με το 41% να προτίθεται να ταξιδέψουν εντός της χώρας τους και το 39% σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Συγκεκριμένα, οι χώρες που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τον COVID-19 εξακολουθούν να είναι από τους πιο δημοφιλείς, ευρωπαϊκούς προορισμούς, με την Ισπανία, στην πρώτη θέση με ποσοστό 7,8% και την Γαλλία και την Ιταλία να ισοβαθμούν στην δεύτερη θέση, με 7,3%.
Η Ελλάδα ακολουθεί αμέσως μετά στην 4η θέση με ποσοστό 6,2%.
Για εκείνους που σχεδιάζουν να ξαναρχίσουν τα ταξίδια άμεσα, οι πιο ελκυστικοί τύποι ταξιδιών αναψυχής είναι οι διακοπές στον ήλιο και στην παραλία (25%), ακολουθούμενες από σύντομα ταξίδια στην πόλη (19%) και ταξίδια στη φύση/ύπαιθρο (16%)
Οι Ευρωπαίοι δίνουν προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια (21%) στα ταξίδια τους, όπως, επίσης, στην ηρεμία και τη χαλάρωση (14%), ενώ σημαντικός παράγοντας για την επιλογή προορισμού είναι και η προσιτή τιμή (13%).
Από άποψη υγείας, σε ποσοστό 20% θεωρούν ότι τα αεροπορικά ταξίδια είναι το λιγότερο ασφαλές μέρος ενός ταξιδιού. Για όσους έχουν βραχυπρόθεσμα ταξιδιωτικά σχέδια, κανένας παράγοντας δεν είναι πιο σημαντικός για τη λήψη αποφάσεων από τις ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης (11%), τα μέτρα κοινωνικής απόστασης κατά τη διάρκεια των πτήσεων και στις μετακινήσεις τους (9%) και η ολοκληρωτική άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών (9%).

Η έρευνα της ETC διαπίστωσε ότι όσοι προτίθενται να ταξιδέψουν βραχυπρόθεσμα ανησυχούν κυρίως για τα μέτρα καραντίνας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού (15%), για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων COVID-19 (12%), την πιθανότητα να νοσήσουν στον ταξιδιωτικό προορισμό τους (11%) και τους απρόβλεπτους και μεταβαλλόμενους ταξιδιωτικούς περιορισμούς (10%).
Επείγουσα ανάγκη ο συντονισμός των ευρωπαϊκών ταξιδιωτικών κανονισμών
Η πρώτη έκθεση δείχνει ότι οι καραντίνες, οι αλλαγές στα σύνορα, οι ασαφείς πολιτικές κράτησης και ακύρωσης λειτουργούν ως «τροχοπέδη» για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες με βραχυπρόθεσμα ταξιδιωτικά σχέδια και υπογραμμίζει την ανάγκη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συντονίσουν τους ταξιδιωτικούς κανόνες και κανονισμούς, χωρίς καθυστέρηση.
«Η έκθεση δείχνει ξεκάθαρα ότι η όρεξη των Ευρωπαίων για ταξίδια είναι ισχυρή, εντούτοις επίσης συγκρατείται από κατανοητές ανησυχίες για την υγεία και μια σειρά από κανόνες και περιορισμούς που σχετίζονται με το COVID», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ETC Eduardo Santander. «Μια εναρμονισμένη προσέγγιση και ο εξορθολογισμός των ταξιδιωτικών κανόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η μόνη λύση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την έναρξη της ανάκαμψης των ταξιδιών».