«Καλπάζουν» τα ταξίδια πόλεων

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατέχοντας μερίδιο 22% επί του συνόλου της διεθνούς αγοράς ταξιδιών αναψυχής, τα ταξίδια πόλων συνιστούν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της, όπως αποτυπώνεται στη μελέτη της IPK International για τις ταξιδιωτικές τάσεις το 2015-16.

1Τα ταξίδια πόλεων παρουσίασαν αξιόλογη αύξηση κατά 82% μεταξύ του 2007 και του 2014. «Πρόκειται για ένα πραγματικά δυναμικό τμήμα της ταξιδιωτικής αγοράς, το οποίο έχει συνεισφέρει στην ανάπτυξή της κατά τα τελευταία επτά χρόνια», λέει ο πρόεδρος της IPK, Rolf Freitag. Αυτή η ισχυρή ανάπτυξη οφείλεται στις φτηνές αεροπορικές πτήσεις και στη διαμονή χαμηλού κόστους, ενώ τα βασικά κίνητρα για ταξίδια πόλεων τείνουν να είναι παρόμοια σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την έρευνα. Και δεν είναι άλλα από τα πολιτιστικά αξιοθέατα, την κουλτούρα της πόλης, τις ευκαιρίες που προσφέρει για ψώνια και την υψηλή γαστρονομία.

2Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η ισχυρή ανάπτυξη είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και δεν περιορίζεται σε ώριμες αγορές όπως η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική. Τουναντίον, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πιο ισχυροί στις αναδυόμενες αγορές, όπως η Ασία/Ειρηνικός, αλλά και η  Νότια Αμερική, όπου ο τομέας των cities trips κατέχει σήμερα μεγαλύτερο μερίδιο επί του συνόλου των εξερχόμενων ταξιδιών. Ειδικότερα τα ταξίδια πόλεων αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο των διεθνών διακοπών για τους ταξιδιώτες από την περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού και τη Νότια Αμερική, ενώ αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα πέμπτο των ταξιδιών για τους Ευρωπαίους και τους Βόρειο-Αμερικάνους.

3Στην Ευρώπη, τα ταξίδια πόλεων αυξήθηκαν περίπου 20% επί του συνόλου των ταξιδιών διακοπών το 2014 από περίπου 15% το 2007.

Το 2014, οι Ευρωπαίοι πραγματοποίησαν σχεδόν 70 εκατομμύρια ταξίδια πόλεων προς διεθνείς προορισμούς, σημειώνοντας αύξηση 60% σε σχέση με το 2007, που αντιστοιχεί σε ποσοστό αύξησης 7% ανά έτος, και περίπου 400 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Παραδοσιακά τα ταξίδια πόλεων κυριαρχούν στην αγορά με μερίδιο σχεδόν 75%, ενώ το ένα τέταρτο όλων των ταξιδιών συνδυάζονται με επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς.

Στην Ασία και τον Ειρηνικό, τα ταξίδια πόλων αυξήθηκαν περίπου κατά 15% επί  του συνόλου των ταξιδιών διακοπών το 2007 σε περίπου 25% το περασμένο έτος, παράγοντας περισσότερα από 30 εκατομμύρια τέτοια ταξίδια στο σύνολο. Αυτή η ισχυρή άνοδος αντανακλά κυρίως την τεράστια αύξηση του αριθμού των Κινέζων ταξιδιωτών, πολλοί από τους οποίους πραγματοποιούν σύντομα ταξίδια σε πόλεις της Ασίας.

Στη Νότια Αμερική, τα ταξίδια πόλων αύξησαν το μερίδιό τους στα εξερχόμενα ταξίδια κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες, αντιπροσωπεύοντας περισσότερα από 4 εκατομμύρια ταξίδια πόλων. Αυτή η ισχυρή ανάπτυξη σε μια σχετικά χαμηλή βάση αντανακλά κυρίως την άνοδο των διεθνών ταξιδιών σε άλλες πόλεις στην περιοχή. Οι μετακινήσεις από Νότιο-Αμερικανούς προς πόλεις της Βραζιλίας με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου συνετέλεσε στην εξέλιξη αυτή.

Στη Βόρεια Αμερική, τα ταξίδια πόλων διατηρούν ένα μερίδιο μικρότερο από το ένα πέμπτο του εξερχόμενου τουρισμού το 2014. Αυτό το ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με άλλες περιοχές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γεωγραφική θέση της περιοχής.

Από την άλλη, ευρωπαϊκές πόλεις είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς για Αμερικανούς και Καναδούς τουρίστες.

Το Χονγκ Κονγκ, το Παρίσι και η Νέα Υόρκη είναι οι τρεις πρώτοι «μητροπολιτικοί» ταξιδιωτικοί προορισμοί στον κόσμο, με το Χονγκ Κονγκ, μάλιστα, να παραμένει νούμερο ένα. Το top 10 των κορυφαίων προορισμών συμπληρώνουν το Λονδίνο, το Μακάο, Μπανγκόκ, η Βαρκελώνη, η Σιγκαπούρη, η Κωνσταντινούπολη και το Μόναχο.

Ευρωπαίοι, Ασιάτες, Βόρειο και Νότιο-Αμερικανοί ταξιδεύουν ολοένα και περισσότερο σε ελκυστικούς προορισμούς, τόσο εντός της ηπείρου τους, όσο κι εκτός. Στο πλαίσιο αυτό, διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο επωφελούνται από την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, αν και εντείνονται οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο που έχει σε δημοφιλείς προορισμούς η συγκέντρωση μεγάλων μαζών.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *