10η HORECA: Ρεκόρ συμμετοχών και επισκεπτών

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

• Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά εγκαινίασε την έκθεση. 
• Πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων με χρήσιμα σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, εταιρικές παρουσιάσεις και εντυπωσιακούς διαγωνισμούς. 
Άνοιξε χθες τις πύλες της η HORECA, η μεγαλύτερη εκθεσιακή διοργάνωση της χώρας για την Ελληνική Ξενοδοχία και τις σύγχρονες επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης. Η έκθεση, που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, πραγματοποιείται στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo και θα διαρκέσει έως τις 9 Φεβρουαρίου. 
Περισσότερες από 500 κορυφαίες προμηθευτικές επιχειρήσεις του Ξενοδοχειακού και του ευρύτερου Επισιτιστικού κλάδου παρουσιάζουν στις δεκάδες χιλιάδες των επαγγελματιών επισκεπτών από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, όλες τις σύγχρονες λύσεις που καλύπτουν κάθε πιθανή ανάγκη εξοπλισμού, προϊόντων και υπηρεσιών.
Η προσέλευση των επισκεπτών κατά την πρώτη ημέρα ήταν εντυπωσιακή, σημειώνοντας αύξηση κατά 42% σε σχέση με αυτή της αντίστοιχη περσινής ημέρας. Όπως τόνισε ο κ. Νίκος Χουδαλάκης, πρόεδρος της Forum Α.Ε. διοργανώτριας εταιρείας της HORECA, «αυτή η αύξηση της επισκεψιμότητας δείχνει ότι οι κλάδοι του τουρισμού και της εστίασης θα αποτελέσουν το όχημα για την ανάπτυξη της χώρας». 
Τα εγκαίνια της Έκθεσης πραγματοποίησε η αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία κάλεσε τους επιχειρηματίες του κλάδου σε κοινή πορεία προκειμένου να αναδείξουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού. Τόνισε ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα ληφθούν μέτρα αποκατάστασης και επανεκκίνησης της οικονομίας έτσι ώστε να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. 
Τέλος αναφέρθηκε στους στόχους του υπουργείου, μεταξύ των οποίων είναι η διατήρηση των παραδοσιακών αγορών και το άνοιγμα καινούριων, ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με βάση τις διεθνείς τάσεις, η εκπαίδευση των εργαζόμενων στον κλάδο, η προστασία του περιβάλλοντος και διάχυση των κερδών από τον τουρισμό στην κοινωνία και την οικονομία. Η Υπουργός θα επισκεφθεί αύριο στις 12 το μεσημέρι την έκθεση και θα περιηγηθεί τα περίπτερα. Η αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά εγκαινιάζει στην 10η HORECA. Από αριστερά διακρίνονται Πάνος Λειβαδάς, γενικός γραμματέας ΕΟΤ, Νίκος Χουδαλάκης, πρόεδρος της διοργανώτριας εταιρείας Forum Α.Ε., Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Έλενα Κουντουρά, Γιώργος Τσακίρης, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χριστίνα Τετράδη, Οικονομική Επόπτης του ΔΣ του ΞΕΕ και Ανδρέας Φιορεντίνος, γενικός γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Αμέσως μετά, η υπουργός κήρυξε την έναρξη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ), με τη συμμετοχή πλέον των 1000 ξενοδόχων και ιδιοκτητών camping. 
O Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. Γιώργος Τσακίρης τόνισε ότι ο τουρισμός αποτελεί τη σταθερή δύναμη της χώρας και κάλεσε το Υπουργείο και τους φορείς να εργαστούν όλοι μαζί, από κοινού, για να τον στηρίξουν και να εξασφαλίσουν το μέλλον και το αύριο του ελληνικού τουρισμού. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκε τμήμα της μελέτης για το sharing economy και τις επιπτώσεις του στην οικονομία, την οποία υλοποίησε το ΙΤΕΠ για λογαριασμό του ΞΕΕ, καθώς και το νέο μοντέλο κατάταξης των ελληνικών τουριστικών καταλυμάτων. 
Τέλος, έγινε η παρουσίαση των εξελίξεων στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό και στα Βασικά μεγέθη της Ελληνικής Οικονομίας το 2014 του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων από το Γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου, ομότιμο καθηγητή κ. Γεράσιμο Ζαχαράτο. Σε μεγάλη ξεχωριστή εκδήλωση το ΞΕΕ παρουσίασε τις νέες περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό», μέσα από τα τοπικά προϊόντα της κάθε περιοχής και τα χαρακτηριστικά τους εδέσματα. Νωρίτερα, ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) πραγματοποίησε ανοιχτή εκδήλωση για τον Ελληνικό Γαστροτουρισμό με θέμα το «Έργο της Γαστρονομίας στο Μάρκετινγκ του Ελληνικού Τουρισμού». Παράλληλες εκδηλώσεις Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της έκθεσης οι επισκέπτες είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, όπου ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στον κάθε κλάδο ενώ στα διάφορα stages διοργανώθηκαν διαγωνισμοί όπου chefs, baristi και bartenders επέδειξαν τις ικανότητές τους παρουσιάζοντας εντυπωσιακές δημιουργίες. 
• Διεθνές Forum Γαστρονομίας Η Γαστρονομία ως μια από τις πιο σύγχρονες τάσεις του ελληνικού τουρισμού, κατέχει ξεχωριστή θέση στην 10η επετειακή διοργάνωση της HORECA. Η καθιερωμένη εκδήλωση του Forum Γαστρονομίας, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, έχει ως στόχο την ανάδειξη της εγχώριας κουζίνας και της γαστρονομικής κουλτούρας της χώρας μας. Την τιμητική του σήμερα είχε η παρουσίαση του προγράμματος GReat Kouzina, ενώ παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων τα masterclasses με θέματα «Νέα εποχή μπαχαρικών» από την Ντίνα Νικολάου, «The New Age buffet» και «Μαγειρεύουμε με στέβια». Ένα από τα πιο εντυπωσιακά highlights της διοργάνωσης είναι ο Πανελλήνιος Προκριματικός Διαγωνισμός της WACS που πραγματοποιείται στη HORECA 2015! Οι ενδιαφερόμενοι διαγωνίζονται σε τρεις κατηγορίες (Global Chef, Global Pastry Chef, Hans Bueschkens Competition -Υoung Chefs, γεννημένοι πριν την 1η Ιανουαρίου 1991) και θα διακριθούν φτάνοντας μέχρι τον τελικό του διαγωνισμού της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων (WACS) που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2016. 
• 3ο Future Hotel on the Web Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο χώρο των διαδικτυακών εφαρμογών σε συνδυασμό με το σταθερά αυξανόμενο ενδιαφέρον των επαγγελματιών για τη βελτιστοποίηση των ξενοδοχειακών υπηρεσιών με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, αναδεικνύουν το 3ο Future Hotel on the Web σε κορυφαία συνάντηση τεχνολογιών αιχμής και υπηρεσιών για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Κατά την πρώτη μέρα της συνάντησης, οι ξενοδόχοι και τα στελέχη τους παρακολούθησαν εισηγήσεις που αφορούσαν στις τάσεις που διαμορφώνονται στον κλάδο του Online Travel, τη διαδικτυακή παρουσία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και τις digital sales. 
Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση του Maarten Plesman, αντιπροέδρου της Revinate, ο οποίος αναφέρθηκε στους τρόπους διαχείρισης των αρνητικών κριτικών που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα ξενοδοχεία στο διαδίκτυο και πως μπορούν να τις αντιστρέψουν σε θετικές. 
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με έρευνα του Cornel, για κάθε ένα βαθμό που κερδίζουν στη βαθμολογία τους από τις κριτικές, μπορούν να αυξήσουν τις τιμές τους κατά 11,2% χωρίς να επηρεαστεί η πληρότητά τους. 
• Beer & Spirits Show Οι πλέον σύγχρονες παγκόσμιες τάσεις στους τομείς των ποτών και της μπίρας παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Beer & Spirits Show. Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με το Masterclass για την Τέχνη της Απόσταξης από την Ποτοποιία Χάχαλη. Επίσης, σε συνεργασία με την Ένωση Μπάρμεν Ελλάδος (ΕΜΕ) πραγματοποιήθηκαν τα προκριματικά του Διαγωνισμού Μπύρας Draught, καθώς και ο Διαγωνισμός Non Alcoholic, όπου νικητής αναδείχτηκε ο Γιάννης Νάτσης. 
• Πρωταθλήματα Καφέ Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα «Καφέ σε Μπρίκι» (Cezve/Ibrik 2015) διοργανώθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο της HORECA, σήμερα Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo! Μετά την κατάκτηση του παγκόσμιου πρωταθλήματος του 2014 από τον Έλληνα Σταύρο Λαμπρινίδη, ο SCAE Hellas ανέλαβε την πρωτοβουλία να φιλοξενήσει τη διοργάνωση του 2015 στη χώρα μας. Δεκάδες δεξιοτέχνες baristi από όλο τον κόσμο διαγωνίστηκαν στην παρασκευή καφέ με μπρίκι παρουσιάζοντας το ειδικό «τελετουργικό» τους πρόγραμμα. Νικητής αναδείχτηκε ο ιταλός Davide Berti. 
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου και οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 10:00 π.μ. έως τις 8:00 μ.μ. και τη Δευτέρα έως τις 7:30 μ.μ.