bank-of-greece

+14,2% τον Οκτώβρη, -4,2% στο 10μηνο τα τουριστικά έσοδα λέει η Τράπεζα Ελλάδος

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σημαντική αύξηση αφίξεων και εσόδων σημειώθηκε τον Οκτώβρη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Ελλάδος. Ωστόσο στο 10μηνο η μείωση εσόδων διατηρήθηκε, παρά την σημαντική αύξηση των αφίξεων.

Πιο αναλυτικά, τον Οκτώβριο του 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 198 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 265 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2015. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην επιδείνωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων και στη μικρή αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών σε σύγκριση με τα μεγέθη του Οκτωβρίου του 2015. Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών σημείωσε άνοδο. Το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών βελτιώθηκε, καθώς οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν ταχύτερα (7,8%) από τις αντίστοιχες εισαγωγές (5,9%).

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών παρουσίασε μικρή αύξηση, καθώς η βελτίωση του ισοζυγίου χωρίς καύσιμα αντισταθμίστηκε από τις αυξημένες καθαρές εισαγωγές καυσίμων. Οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα παρουσίασαν άνοδο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2015, κατά 2% και 3,8% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα. Επίσης, σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο οι εισπράξεις από πωλήσεις πλοίων σημείωσαν μεγάλη άνοδο σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2015.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο κατά 75 εκατ. ευρώ, λόγω της βελτίωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Ειδικότερα, τον Οκτώβριο οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 17,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 14,2%.

Τον Οκτώβριο του 2016, τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκαν σε σύγκριση με εκείνα του ίδιου μήνα του 2015. Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στην πτώση των καθαρών εισπράξεων στην κατηγορία των λοιπών εισοδημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν φόρους και επιδοτήσεις επί των προϊόντων και της παραγωγής, ενώ η επιδείνωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Στο δεκάμηνο

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,2 δισεκ. ευρώ, μικρότερο κατά 919 εκατ. ευρώ από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2015. Ειδικότερα, η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών δεν αντιστάθμισε την πτώση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, με αποτέλεσμα το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών να επιδεινωθεί. Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων επίσης επιδεινώθηκε, ενώ βελτιώθηκε το ισοζύγιο των δευτερογενών εισοδημάτων.

Το ισοζύγιο αγαθών παρουσίασε βελτίωση κατά 729 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά τη βελτίωση του ισοζυγίου καυσίμων και τον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων. Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκε, κυρίως λόγω της αύξησης της αξίας των εισαγωγών, ενώ η αξία των αντίστοιχων εξαγωγών παρέμεινε σχεδόν στάσιμη. Σημειώνεται ότι, σε σταθερές τιμές, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν άνοδο κατά 7,2%, η οποία αντανακλά κυρίως την άνοδο του όγκου των εξαγωγών καυσίμων, ενώ και οι εξαγωγές αγαθών χωρίς τα καύσιμα αυξήθηκαν κατά 3%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε πτώση κατά 1,7 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Επιπλέον, μειώθηκαν και οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 4,7%, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις περιορίστηκαν κατά 4,2%. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν σε μικρό βαθμό από τη βελτίωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών.

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 541 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2016, κατά 87 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του ίδιου διαστήματος του 2015, λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη και της πτώσης των καθαρών εισπράξεων στην κατηγορία των λοιπών εισοδημάτων. Τέλος, το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 134 εκατ. ευρώ, λόγω της πτώσης των καθαρών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης και κυρίως της ανόδου των καθαρών εισπράξεων των λοιπών τομέων.

Στο τέλος Οκτωβρίου 2016, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 6,7 δισεκ. ευρώ, έναντι 5,4 δισεκ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2015.

Δήλωση Κόνσολα

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δείχνουν μείωση των εσόδων από τον τουρισμό κατά 575.000.000 ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Τράπεζα της Ελλάδας, αποδεικνύει και επιβεβαιώνει με στοιχεία τη μείωση των εσόδων από τον τουρισμό κατά 575.000.000 ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου.

Η Κυβέρνηση, όμως, κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία που εγκαίρως είχε επισημάνει τις αρνητικές συνέπειες που θα προκαλούσε η υπερφορολόγηση του τουριστικού προϊόντος.

Ο πρωθυπουργός, από την Κρήτη, χθες, σε μια επίδειξη πολιτικού στρουθοκαμηλισμού και άρνησης της πραγματικότητας, μίλησε ξανά για αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, αποκρύπτοντας τη μείωση των εσόδων, που αποτελεί ένα ηχηρό σήμα κινδύνου για τον τουρισμό μας.

Ο κ. Τσίπρας αγνοεί ότι το πρόσημο στον τουρισμό για την αποτίμηση μιας χρονιάς, το καθορίζουν τα έσοδα και όχι ο αριθμός των επισκεπτών.

Σύμφωνα με τη λογική του πρωθυπουργού, αν το 2017 έχουμε αύξηση των επισκεπτών αλλά μειωθούν και πάλι τα έσοδα από τον τουρισμό, όλα θα πηγαίνουν καλά.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποφεύγει να δει την πραγματικότητα και τις συνέπειες από τη μείωση των τουριστικών εσόδων. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι δεν έχει σχέδιο για τον τουρισμό μας.

Η αναστροφή της τάσης μείωσης των εσόδων στον τουρισμό, απαιτεί μια άλλη πολιτική που θα στοχεύει:

– Στη μείωση των φόρων και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του  τουριστικού μας προϊόντος.

– Στη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για μεγάλου μεγέθους στρατηγικές επενδύσεις στον τουρισμό, που θα αυξήσουν τα τουριστικά έσοδα και θα προσελκύσουν τουρίστες με υψηλό εισόδημα».

ΌΛα τα στοιχεία εδώ: Ισοζύγιο Πληρωμών: Οκτώβριος 2016

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *