Χαστούκι από Eurogroup: Πρώτα τα μέτρα – κάβα, μετά η συμφωνία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χωρίς αποφάσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, ολοκληρώθηκε το σημερινό Eurogroup στο Άμεστερνταμ, όπου η κυβέρνηση κατάφερε να αποσπάσει θετικές δηλώσεις από τους υπουργούς για τις διαπραγματεύσεις, όμως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα με συμφωνία.

Χαστούκι από Eurogroup: Πρώτα τα μέτρα - κάβα, μετά η συμφωνία

Αντίθετα, θα επιστρέψει έχοντας στις βαλίτσες του τα μέτρα – κάβα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση σε περίπτωση  που δεν επιτευχθεί ο στόχος του 2018 και με το «όχι» των δανειστών σε ονομαστικό κούρεμα του χρέους. Όλοι εκτιμούν ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, όμως «έπνιξαν» την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία στο σημερινό Eurogroup. Χαρακτηριστικά είναι και όσα έγραψε στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης:  «Το Eurogroup διαπίστωσε καλή πρόοδο στις συζητήσεις της Ελλάδας. Θα συζητηθούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης προκειμένου να συμμετέχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας». Την Μεγάλη Πέμπτη θα πρσαγματοποιηθεί νέο Eurogroup, όταν και θα κλειδώσει η συμφωνία.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι είναι αναγκαίο το πακέτο προληπτικών μέτρων και ότι η Ελλάδα συμφώνησε να εργαστεί πάνω σε αυτά. Όπως ανέφερε, όταν η κυβέρνηση τηρήσει τα συμφωνηθέντα θα εξεταστούν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Παράλληλα,  ο Ντάισελμπλουμ τόνισε πως οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συμφωνία για ασφαλιστικό, φόρο εισοδήματος, κόκκινα δάνεια, αποκρατικοποιήσεις.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε πως υπήρξε ομαλή συνεργασία με τους Έλληνες εταίρους και ότι η θετική λύση για την Ελλάδα είναι κοντά. «Πρέπει να συμμορφωθούμε με τους στόχους που τέθηκαν τον περασμένο Αύγουστο. Θέλουμε να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», είπε ο Μοσκοβισί.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιστρέφει στην Αθήνα με το ελάχιστο που προσδοκούσε το Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή μια θετική δήλωση προόδου από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και στη συνέχεια μια ημερομηνία για ένα νέο, έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Η ελληνική πλευρά προσήλθε στο Eurogroup με σύμμαχο τα στοιχεία από τη Eurostat για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία και ήταν υψηλότερα έναντι των στόχων. Για το 2015, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία τοποθετεί στο ύψος του 0,7% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα, έναντι των προβλέψεων του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ και έναντι των πλέον δυσοίωνων εκτιμήσεων του ΔΝΤ για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.
Την κατάληξη του Eurogroup προμήνυαν οι δηλώσεις των υπουργών κατά την είσοδό τους στη συνεδρίαση. «Πάγο» στο θέμα πιθανής συμφωνίας Θεσμών-Ελλάδας έβαλε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίασδη των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. «Μην περιμένετε σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα», είπε στους δημοσιογράφους, στέλνοντας μήνυμα και προς την ελληνική πλευρά, που έσπευσε χθες να καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες.
Όσον αφορά το θέμα του χρέους τόνισε ότι «αν έχουμε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, θα ανοίξει και η συζήτηση για το χρέος. Είμαι χαρούμενος που φτάσαμε σε αυτό το σημείο». Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις Ντράγκι. ο κ. Ντάισελμπλούμ ανέφερε ότι «σεβόμαστε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Είναι λογικό να υπάρχουν κι άλλες απόψεις».
Την εκτίμηση ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν δείχνουν τόσο απαισιόδοξα τόνισε σε δηλώσεις του ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η «τρόικα έχει σημειώωσει πρόδοο στην Ελλάδα, τα ελληνικά στοιχεία για το έλλειμμα ελέγχθηκαν από θεσμούς της ΕΕ».
«Μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι δυνατή και αναγκαία, και συνάδει με κοινή πολιτική καλή θέληση» τόνισε ο επίτροπος οικονομικών της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί στη δήλωσή του πριν το Eurogroup στο Άμστερνταμ δείχνοντας την καλή θέληση που υπάρχει από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι θετική, υπάρχει όμως ακόμη δουλειά μπροστά μας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος προσερχόμενος στο Eurogroup ανέφερε ότι τα πράγματα εξελίσσονται καλά.
Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι: «Πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις και να δούμε την βιωσιμότητα του χρέους». Όπως είπε: «Υπάρχει πρόοδος, αλλά θέλουμε να σημειωθεί περισσότερη».
«Ελπίζω οι συζητήσεις με την Ελλάδα να σημειώνουν πρόοδο διότι κανείς δεν θέλει άλλο ένα καυτό ελληνικό καλοκαίρι», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ. «Τα βασικά ζητήματα για την Ελλάδα παραμένουν τα ίδια. Προσπαθούμε να βρεθεί λύση πριν το Ελληνικό Πάσχα» τόνισε ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ.
ΠΗΓΗ: www.sofokleus.gr
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *