wine

Για 15η συνεχή χρονιά «Τα ΒορΟινά» στην Αθήνα!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η γνωστή και ιδιαίτερα δημοφιλής εκδήλωση γευστικής δοκιμής της ένωσης οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος»,  θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο Grande Bretagne, στην Πλατεία Συντάγματος.

Πρόκειται για την ετήσια επίσκεψη των κορυφαίων οινοποιών του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα στην Αθήνα, η οποία απευθύνεται σε επαγγελματίες και καταναλωτές.

Στα τραπέζια των οινοποιών της εκδήλωσης, όλος ο πλούτος της Βόρειας Ελλάδας από τα αμπελοτόπια απ’ όπου προέρχονται μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές ποικιλίες της χώρας, γηγενείς και διεθνείς. Οίνοι και αποστάγματα που αποτέλεσαν πρότυπα, δημιούργησαν στυλ και καθόρισαν την πορεία του ελληνικού οίνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οίνοι λευκοί, orange, ροζέ, ερυθροί, αφρώδεις, ημιαφρώδεις, ξηροί, ημίξηροι, γλυκείς αλλά και αμπελοοινικά αποστάγματα, διπλής απόσταξης και παλαιωμένα.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη δυναμική όλων των μελών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» από τα 25 συνολικά τραπέζια των οινοποιείων στα ΒορΟινά, δοκιμάζοντας νέες ετικέτες, πειραματικά κρασιά, φρέσκα και παλαιών εσοδειών, του τρύγου του 2018 αλλά και όσα από τις προηγούμενες χρονιές έχουν μόλις κυκλοφορήσει.

Ώρες λειτουργίας:

  • 12:00-15:00 για επαγγελματίες (είσοδος δωρεάν με προεγγραφή)
  • 15:00-20:00 για το οινόφιλο κοινό (είσοδος 8€ – με προεγγραφή 5€)

Για προεγγραφή και όλες τις πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση, τα οινοποιεία-μέλη της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» που συμμετέχουν, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.voroina.gr

Μαζί με τους οινοποιούς της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» στα ΒορΟινά φέτος συμμετέχουν:

  • Ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» με γευστική δοκιμή βραβευμένων οίνων και αποσταγμάτων από τον 18ο Δ.Δ.Ο.Α.Θ. και
  • Ο εκπαιδευτικός οργανισμός WSPC
Τα οινοποιεία-μέλη της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» που συμμετέχουν στα ΒορΟινά:

Ανά οινική διαδρομή σύμφωνα με τις οινοπαραγωγικές περιοχές στον χάρτη των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος:

Διαδρομή του Κρασιού των θεών του Ολύμπου

  • Tsantali – Αμπελώνας Ραψάνης
  • Κτήμα Κατσαρού – Κρανιά Ολύμπου
  • Kitrvs Winery – Πύδνα Πιερίας

Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου

  • Κατώγι Αβέρωφ – Μέτσοβο
  • Κτήμα Γκλίναβος – Μοναστήρι Ζίτσας
  • Zoinos Wines – Ζίτσα

Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών

  • Κτήμα Βογιατζή – Βελβεντό Κοζάνης
  • Κτήμα Δύο Φίλοι – Σιάτιστα Κοζάνης
  • Κτήμα Στεργίου – Μεταμόρφωση Καστοριάς
  • Κτήμα Άλφα – Άγιος Παντελεήμονας, Αμύνταιον

Διαδρομή του Κρασιού της Νάουσας

  • Έλινος – Οικογένεια Ταραλά – Φυτειά
  • Μπουτάρη – Στενήμαχος
  • Κτήμα Φουντή – Νέα Στράντζα
  • Κυρ-Γιάννη – Γιανακοχώρι
  • Βαένι Νάουσα – Επισκοπή

Διαδρομή του Κρασιού Πέλλας-Γουμένισσας

  • Κτήμα Χατζηβαρύτη – Φιλυριά

Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης

  • Οινοποιείο Κεχρής – Καλοχώρι
  • Κτήμα Ανέστη Μπαμπτζιμόπουλου – Όσσα Λαγκαδά
  • Κτήμα Γεροβασιλείου – Επανομή

Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής

  • Tsantali – Αμπελώνας Αγίου Παύλου
  • Κτήμα Πόρτο Καρράς – Πόρτο Καρράς, Σιθωνία
  • Tsantali – Αμπελώνας Αγίου Όρους (Μετόχι Χρωμίτσας)
  • Μυλοπόταμος – Οίνοι Αγίου Όρους – Ιερό Κάθισμα Αγίου Ευσταθίου
  • Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη – Αρναία

Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου

  • Κτήμα Βιβλία Χώρα – Κοκκινοχώρι Καβάλας
  • Κτήμα Τέχνη Οίνου – Μικροχώρι Δράμας
  • Κτήμα Παυλίδη – Κοκκινόγεια Δράμας
25 χρόνια Οίνοι Βορείου Ελλάδος

Έχοντας συμπληρώσει το 25ο έτος λειτουργίας της, η Ένωση Οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» υλοποιώντας σημαντικούς στόχους για το Ελληνικό κρασί, τα μέλη της και τον κλάδο γενικότερα, καλωσορίζει το 2019 και προετοιμάζεται για την επόμενη 10ετία.

Στην 25ετή πορεία της η Ένωση έχει σημειώσει αξιόλογο έργο:

ΘΕΣΜΙΚΑ
  • Είναι η πρώτη περιφερειακή ένωση του κλάδου.
  • Λειτουργεί με γνώμονα την προοπτική και την ανάπτυξη.
  • Αποτέλεσε και αποτελεί παράδειγμα για άλλες ενώσεις, τόσο του χώρου όσο και από άλλους τομείς.
  • Έχει «ενώσει» τις περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας: Μακεδονία, Ήπειρος, Θράκη.
  • Εργάζεται ενωτικά προς τα μέλη της αλλά και προς κάθε άλλη οινοποιία, ένωση και φορέα του κλάδου.
  • Στόχος της είναι πάντα και κατ’ αρχήν η προώθηση και προβολή του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, των ποικιλιών που καλλιεργούνται και των οίνων που παράγονται.
  • Είναι πάντα στην πρώτη γραμμή σε θεσμικές, νομοθετικές ή άλλες θέσεις του κλάδου, με δυναμική και καταλυτική εμπεριστατωμένη παρουσία.
  • Δεν διστάζει να καινοτομεί.
  • Βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτης rebranding.
  • Είναι σε στάδιο εξέλιξης για νέα θεσμική πρόταση, την «Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου» η οποία θα προάγει την βασική ποικιλία της βόρειας Ελλάδας, το Ξινόμαυρο και τον τόπο, συνδυάζοντας διαφορετικούς τομείς (αμπελώνας, οινοτουρισμός, εκδηλώσεις κτλ).
  • Θέτει νέα θεσμικά πλαίσια ένταξης νέων μελών στην Ένωση ώστε να αποκτήσουν οι βορειοελλαδίτες οινοποιοί τον φορέα που θα τους εκπροσωπεί και τους στηρίζει στο σύνολο.
ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Έχει προάγει την ιδέα του οινοτουρισμού και των δικτύων των «Δρόμων του Κρασιού» σε όλη την Ελλάδα.
  • Έχει συμβάλει καταλυτικά στην ανάδειξη των οινοποιείων σε επισκέψιμους χώρους.
  • Έχει συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη τοπικών κοινωνιών.
  • Έχει δημιουργήσει τις πανελλήνιες οινοτουριστικές εκδηλώσεις:
  1. Ανοιχτές Πόρτες και
  2. Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού

που αποτελούν πρότυπο για αντίστοιχες περιφερειακές ή τοπικές εκδηλώσεις.

  • Έχει επενδύσει στην εξέλιξή του θέτοντας νέους στόχους και καταστρώνει στρατηγική για τα επόμενα βήματα.
Τα ΒορΟινά
  • Έχει θεσπίσει τις ετήσιες εκδηλώσεις γευστικής δοκιμής «Τα ΒορΟινά», ένα ισχυρό “brand name” στην Ελληνική αγορά με:
  1. Τα ΒορΟινά στην Αθήνα (τέλος Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου)
  2. Τα ΒορΟινά της Θεσσαλονίκης (Σεπτέμβριο στο Λιμάνι της πόλης)
  3. Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων (Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη – φιλανθρωπική εκδήλωση με συμμετοχή αποκλειστικά premium-ιδιαίτερων κρασιών).
  4. Στο πλαίσιο των ΒορΟινών διοργανώνει πλήθος άλλες εκδηλώσεις οινογευσίας πριν ή παράλληλα με την κεντρική.
  5. Περιστασιακά διοργανώνει εκδηλώσεις ΒορΟινών και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΙΝΟΥ & ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΩΝ
  • Διοργανώνει από το 1999 τον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης με πρωτεύοντα στόχο την ανάδειξη του επώνυμου ποιοτικού Ελληνικού οίνου στην εγχώρια και ξένη αγορά ενώ παράλληλα συμβάλει:
  1. στην ποιοτική εξέλιξη του Ελληνικού οίνου.
  2. στην αναγνωρισιμότητά του με την προβολή των βραβευμένων οίνων.
  3. στην επικοινωνία της ποιότητάς του κυρίως στο εξωτερικό, χρήζοντας έμμεσα ως πρεσβευτές του τους γευσιγνώστες-κριτές από άλλες χώρες.
  4. στην ενότητα των Ελλήνων οινοποιών που στηρίζουν το κοινό και προς όλους ωφέλιμο έργο και αποτέλεσμά του.
  5. στην εξέλιξη των νέων γευσιγνωστών δίνοντας κίνητρα να συμμετέχουν ως μελλοντικοί κριτές του.

Ακόμη:

  1. Ακολουθεί πλέον εδώ και ένα χρόνο αυτόνομη πορεία εφόσον λειτουργεί με τον δικό του κανονισμό, χωρίς την κάλυψη του OIV (Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου) υπό την αιγίδα του οποίου λειτουργούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια, μάλιστα με απολύτως ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
  2. Έχει θεσπίσει παράλληλα ξεχωριστό Διαγωνισμό για αμπελοοινικά αποστάγματα ο οποίος φέτος θα πραγματοποιήσει την 5η διοργάνωσή του.
  3. Ακολουθεί σχέδιο και στρατηγική σταδιακής ανάπτυξης και προβολής του.
  • Συνεργάζεται με θεσμικούς φορείς, ενώσεις και οργανισμούς από διαφορετικούς χώρους, επιχειρηματικούς, τέχνης, κοινωνικούς, προκειμένου να συμβάλει στη διατήρηση και εξέλιξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στη διάδοση της οινικής κουλτούρας.
  • Πρωταρχική ενασχόληση η εκπαίδευση του κοινού, επαγγελματιών και καταναλωτών.
  • Συμπαραστέκεται με διάκριση σε έργα κοινωφελών σκοπών, με σύσσωμη την υποστήριξη των μελών της.
ΒορΟινές Περιηγήσεις

Η Αθήνα κινείται για το επόμενο διάστημα, από 23 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου σε ρυθμούς ΒορΟινών καλωσορίζοντας τους οινοποιούς της ένωσης “Οίνοι Βορείου Ελλάδος” και απολαμβάνει μαζί τους τα κορυφαία κρασιά και αποστάγματα από τον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα.

Λίγο πριν «Τα ΒορΟινά»
  • Τετάρτη 23/1: Masterclass με τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW: «Τόπος ή τρόπος; Μία άσκηση πάνω στον αμπελώνα και το στυλ των κορυφαίων οινοποιών της Βόρειας Ελλάδας», στις 18:45 στο WSPC.
  • Πέμπτη 24 Ιανουαρίου: Street Food & Wine, στις 19:00 στο Str.Eaters.
  • Πέμπτη 31 Ιανουαρίου: Finger food από τον σεφ Δημήτρη Κατριβέση και wine open bar, στις 19:30 στο Fuga (Casa Jaguar)
  • Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου: Cooking class “Wine Party” με την σεφ Ντίνα Νικολάου, στις 19:00 στο Yoleni’s Flagship store
  • Σάββατο 2 Φεβρουαρίου: ΒορΟινά Pairing & Sharing Cooking Class στις 12:30 στο School of Gastronomy – Δειπνοσοφιστήριον

Πληροφορίες για τις εκδηλώσεις, τα κρασιά που θα δοκιμαστούν, τους χώρους που θα πραγματοποιηθούν, τη διάρκειά τους, το κόστος και τις κρατήσεις, στην ιστοσελίδα www.voroina.gr και στο www.facebook.com/voroina

Παράλληλα με «Τα ΒορΟινά»
  • 11:45-14:00 – Masterclass με τον Γιάννη Καρακάση MW «Terroir και τυπικότητα στο Cabernet Sauvignon της Βόρειας Ελλάδας».
  • 12:00-17:00 – “Αισθησιακά αφρώδη, σαγηνευτικά γλυκά»! Γευστική δοκιμή εκλεκτών αφρωδών και γλυκών Οίνων Βορείου Ελλάδος.
  • 17:30-19:30 Διαγωνισμός «τυφλής γευσιγνωσίας» μονοποικιλιακών οίνων με αντιπροσωπευτικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα. Θα ακολουθήσει βράβευση!
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *