Ε.Ξ. Κέρκυρας: Πρόβλημα με τα 2στερα ξενοδοχεία στις περιοχές Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Στην υπουργό αναπληρωτή Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, στην υπέυθυνη παραγωγικών φορέων της ΝΔ βουλευτή Όλγα και στυην υπέυθυνη Τουρισμού του κόμματος βουλευτή Φωτεινή Αραμπατζή, απέστειλε επιστολή η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας επισημαίνοντας ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα των 2στερων ξενοδοχείων στις περιοχές Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης, ενόψη της διαδικασίας επανακατάταξης των ξενοδοχείων.

Η επιστολή έχει ως εξής:
“Σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 4 της με αριθμό 2647 ΥΠΕΘΟ 538886/ΕΙΔ 135/ΕΟΤ (ΦΕΚ Β 797 1986) Υπουργικής Απόφασης με τίτλο «Μέτρα για ελεγχόμενη τουριστική ανάπτυξη.
Περιοχές ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης.» ορίζονται πλην των άλλων τα εξής:
«2. Στις περιοχές Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης επιτρέπεται μόνο η δημιουργία νέων κύριων και βοηθητικών καταλυμάτων ΑΑ` και Α` τάξης. …
Η επέκταση των ήδη λειτουργουσών μονάδων επιτρέπεται μόνο:
α) για τη δημιουργία πρόσθετων κλινών (ή θέσεων) ΑΑ` και Α`τάξης, χωρίς υπέρβαση της τυχόν οριζόμενης μέγιστης συνολικής δυναμικότητας και
β) για τη συμπλήρωση των παρεχομένων εξυπηρετήσεων χωρίς προσθήκη νέων κλινών…
4. Διευκρινίζεται, ότι, σύμφωνα με τ` ανωτέρω στις Περιοχές Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης απαγορεύεται η δημιουργία ή επέκταση κύριων και βοηθητικών καταλυμάτων, πλην των ρητά προβλεπομένων από την απόφαση αυτή (παράγρ. 2).
Κατά συνέπεια, απαγορεύεται και:
α) η μετατροπή υφισταμένων κτιρίων σε τουριστικά καταλύματα πλην εκείνων των τάξεων ΑΑ` και Α`,
β) η αναθεώρηση ή τροποποίηση των εγκεκριμένων από τον ΕΟΤ αρχιτεκτονικών σχεδίων κύριων και βοηθητικών καταλυμάτων εκτός αν αυτή αφορά δωμάτια μονάδων ΑΑ` και Α` τάξης ή και κοινόχρηστους χώρους…»
Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, δυνάμει των διατάξεων του Ν.4276/2014 και της κατ΄ εξουσιοδότησης του εκδοθείσας με αριθμό 216/2015 (ΦΕΚ Β’ 10/2015) Υ.Α. τροποποιήθηκαν οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές και τα βαθμολογούμενα κριτήρια για τη κατάταξη των ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης η ισχύς των Ε.Σ.Λ. ξενοδοχείων που είχαν εκδοθεί πριν τη δημοσίευσή της παύουν αυτοδίκαια να ισχύουν την 31/12/2017,
ημερομηνία μέχρι την οποία όλα τα ξενοδοχεία υποχρεούνται να διαθέτουν πιστοποιητικό κατάταξης σύμφωνα με τις διατάξεις της νέας Υ.Α..
Ενόψει των ανωτέρω ρυθμίσεων είναι εξαιρετικά πιθανό πως σημαντικός αριθμός ξενοδοχειακών καταλυμάτων μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάταξης θα αλλάξει
κατηγορία αστεριών.
Το κρίσιμο ζήτημα που χρήζει άμεσης απάντησης είναι τί θα συμβεί με τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε περιοχές Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης. Βάσει της στην αρχή της παρούσας Υ.Α., όπως αυτή ερμηνεύεται από τις υπηρεσίες σας, τα συγκεκριμένα καταλύματα δεν μπορούν λόγω των περιορισμών που τίθενται να αλλάξουν κατηγορία, εκτός αν πληρούν τις προϋποθέσεις για να καταταγούν σε κατηγορία τουλάχιστον 4 αστέρων.
Όπως αντιλαμβάνεστε, όμως είναι εξαιρετικά δυσχερές, αν όχι αδύνατον, για ένα ξενοδοχειακό κατάλυμα 1 ή 2 αστέρων να μεταπηδήσει απευθείας στην κατηγορία 4 αστέρων.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο παράδοξο φαινόμενο ένα νομίμως υφιστάμενο ξενοδοχειακό κατάλυμα να πληροί σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία τις προϋποθέσεις, χωρίς να προβεί
στην οιαδήποτε κτιριοδομική παρέμβαση, κατάταξης σε ανώτερη κατηγορία και τούτο να του απαγορεύεται από την στην αρχή της παρούσας Υ.Α..
Νομίζουμε πως αντιλαμβάνεστε και εσείς πως αυτό αντιβαίνει και στην ίδια τη λογική.
Το πρόβλημα αυτό αφορά μάλιστα ιδίως μικρής δυναμικότητας μονάδες, μικρές οικογενειακές ως επί το πλείστον επιχειρήσεις, οι οποίες είναι και αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.
Ενόψει των ανωτέρω πιστεύουμε πως θα πρέπει άμεσα να προβλεφθεί εξαίρεση από την απαγόρευση που προβλέπεται στη με αριθμό 2647 ΥΠΕΘΟ 538886/ΕΙΔ135/ΕΟΤ (ΦΕΚ Β 797 1986) Υπουργική Απόφαση για την περίπτωση των υφιστάμενων
ξενοδοχειακών καταλυμάτων που βάσει των προβλέψεων της με αριθμό 216/2015 Υ.Α.

Για το διοικητικό συμβούλιο της ένωσης.

Ο Πρόεδρος – Παναγιώτης Μπράμος

Ο Γεν. Γραμματέας – Κωνσταντίνος Γ. Μέριανος”

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *