cyprus

ΠΑΣΥΞΕ: Αισιοδοξία αλλά και προβληματισμός

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Αισιοδοξία για αφίξεις ρεκόρ στον τουρισμό κατά το 2016, αλλά και προβληματισμός για το κατά πόσο ο τουρισμός θα καταφέρει να επανακτήσει την πάλαι ποτέ ανοδική και υγιή πορεία του, καταγράφονται στη ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων, ενόψει της φετινής Ετήσια Τακτική Γενικής Συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016.

Η Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 12.15 στο Ξενοδοχείο HILTON CYPRUS θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα λόγω του εορτασμού των 80χρονων του ΠΑΣΥΞΕ.

Το Τελετουργικό Μέρος της Συνέλευσης του ΠΑΣΥΞΕ θα χαιρετίσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, Άγγελος Λοΐζου και ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης, ενώ θα ακολουθήσει η ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρη Λοϊζίδη.

Στόχος πενταετίας τα 3.5 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως

Η Έκθεση Πεπραγμένων του ΠΑΣΥΞΕ αναφέρεται στα σημαντικά θετικά πρόσημα για τον κυπριακό τουρισμό το 2015 τόσο στις τουριστικές αφίξεις (+8,9%) όσο και στα έσοδα από το τουρισμό, με μικρότερου όμως μεγέθους αύξηση της τάξης του 4% περίπου έναντι των αντίστοιχων επιδόσεων του 2014, «αποδεικνύοντας γι’ άλλη μια φορά ότι η τουριστική βιομηχανία στο σύνολό της εξακολουθεί να είναι ο αιμοδότης και η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και ο τομέας, που διαχρονικά άντεχε στις πιέσεις και αποτελούσε μονίμως τον σημαντικότερο βραχίονα ανάπτυξης».

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης, “ο τουρισμός είναι σταθερός στυλοβάτης της οικονομίας, των εσόδων του Κράτους και της αγοράς εργασίας. Όραμα του ΠΑΣΥΞΕ είναι, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, να φτάσουμε από τα 2,5 εκατ. επισκέπτες ετησίως στα 3,5 εκατομμύρια. Μπορούμε να το υλοποιήσουμε, θέτοντας συγκεκριμένους στόχους ανά αγορά προτεραιότητας”.

Ως σημαντικοί παράγοντες που συνέβαλαν στις πιο πάνω επιδόσεις το 2015 θεωρούνται η συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια που κατεβλήθη μεταξύ των κύριων συντελεστών τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, για αποτελεσματική αντιμετώπιση των αρνητικών προκλήσεων που κατεγράφησαν τόσο στην αρχή του 2015. Αυτές είναι το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, η σημαντική αρνητική πορεία, της τάξης του -30%, που προδιαγραφόταν σε σχέση με τον εξερχόμενο τουρισμό από τη Ρωσία προς όλους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, αλλά και η αναστολή λειτουργίας της Αεροπορικής Εταιρείας TRANSAERO, της δεύτερης μεγαλύτερης στη Ρωσία μετά την AEROFLOT, η οποία, μέσω του Διοργανωτή Ταξιδίων Biblio-Globus, μετέφερε στην Κύπρο πέραν του 70% των Ρώσων τουριστών προς την Κύπρο.

Προστίθεται ότι οι θετικές επιδόσεις υποβοηθήθηκαν και από εξωγενείς παράγοντες με τα τραγικά συμβάντα που σημειώθηκαν σε κύριους ανταγωνιστικούς προορισμούς, όπως στην Αίγυπτο, την Τυνησία και στην Τουρκία, και που είχαν ως αποτέλεσμα τη διοχέτευση του τουριστικού ρεύματος που είχαν ως προορισμό επιλογής τους τις προαναφερθείσες χώρες σε άλλους υπαλλακτικούς μεσογειακούς προορισμούς, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Αναφέρεται επίσης ότι προϋπόθεση επιτυχίας των όποιων προσπαθειών για περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας αποτελεί η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν την Κύπρο πιο ανταγωνιστική και το κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό και περισσότερο φιλικό και εξυπηρετικό, προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους ξένους επενδυτές.

Παραμένουν οι προκλήσεις για τον τουρισμό

Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι το ευρύτερο περιβάλλον είναι θετικό αλλά και με πολλές προκλήσεις, όπως η διακύμανση συναλλαγματικών ισοτιμιών, η συνεχιζόμενη πτώση στην τιμή του πετρελαίου, η τρομοκρατία, αλλά και το πώς θα λειτουργήσει το κράτος και η κοινωνία χωρίς την επίβλεψη της Τρόικας.

Όπως αναφέρεται, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας κατά τα τελευταία 15 χρόνια (2001-2015), οι τουριστικές αφίξεις έχουν ανακάμψει με αποτέλεσμα τα 2.659.400 τουρίστες που ήρθαν στην Κύπρο το 2015, να πλησιάζουν τη χρονιά ρεκόρ του 2001 (2.696 εκατομμύρια τουρίστες). Σε ποσοστό η μείωση του 2015 έναντι του 2001 είναι της τάξης του 1,3%.
Με τα δεδομένα αυτά, αναφέρεται, το 2015 καταμαρτυρεί την έναρξη της ανοδικής πορείας της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας, μετά τη φθίνουσα πορεία που ακολούθησε η βιομηχανία την τελευταία 14-ετία (2001-2014).

Επισημαίνεται ωστόσο ότι παρά το γεγονός ότι τα έσοδα από τον τουρισμό κατά τα τελευταία 15 χρόνια (2001-2015) παρουσιάζουν μια βελτιωμένη εικόνα, εντούτοις τα έσοδα το 2015 (€2.112 δις) εξακολουθούν να είναι πιο κάτω από τα έσοδα το 2001 (€2.172 δις) που ήταν χρονιά ρεκόρ. Η μείωση των εσόδων του 2015 έναντι του 2001 είναι της τάξης του 3% και κατά περίπου €60 εκατομμύρια λιγότερα για την Εθνική Οικονομία.

«Κλειδί για την πορεία της οικονομίας της Κύπρου το 2016 αποτελεί και πάλι η επίδοση στον τομέα του τουρισμού, αφού με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις και προγραμματισμό των πτήσεων για την Κύπρο κατά το τρέχον έτος, δημιουργούνται βάσιμες ελπίδες και συγκρατημένη αισιοδοξία για επιδόσεις ρεκόρ τόσο στις τουριστικές αφίξεις, όσο και στα έσοδα από τον τουρισμό». Όπως αναφέρεται, οι αγορές οι οποίες δίνουν αισιόδοξα, υπό προϋποθέσεις, μηνύματα που σχετίζονται και με την αύξηση πτήσεων τους προς την Κύπρο κατά την τρέχουσα χρονιά, είναι του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας, της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ελβετίας, της Γαλλίας, του Ισραήλ, της Ολλανδίας, της Ουκρανίας και της Πολωνίας.

Ωστόσο, αναφέρεται ότι ανεξάρτητα όμως των πιο πάνω εξελίξεων, συνεχίζει να υπάρχει βάσιμη ανησυχία και προβληματισμός κατά πόσο ο πολύ σημαντικός αλλά και τόσο ευαίσθητος αυτός τομέας της οικονομίας, θα επανακτήσει την πάλαι ποτέ ανοδική πορεία και κατ` επέκταση την υγιή απόδοσή του.

Όπως αναφέρεται με βάση προκαταρκτικών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας, κατά το 2015, το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων των τουριστικών επιχειρήσεων μόνο στις εμπορικές τράπεζες της Κύπρου, περιλαμβανομένων των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, ανέρχεται στο ποσό των €1.958 δισεκατομμυρίων.

Ο ΠΑΣΥΞΕ αξιολογεί ότι οι βασικοί παράγοντες οι οποίοι αιτιολογούν τη μη ανάκτηση της υγιούς απόδοσης της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, αποτελούν το ανταγωνιστικό πρόβλημα με τις τιμές για διακοπές στην Κύπρο, η εποχικότητα του τουρισμού, ένεκα και των συνεχιζόμενων σοβαρών ελλείψεων του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου σε σύγκριση με τους κύριους ανταγωνιστικούς προορισμούς. Επί τούτου, προστίθεται συνέβαλε και η έλλειψη ρευστότητας που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τόσο στα θέματα βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος, όσο και για τις άμεσες επιχειρηματικές ανάγκες.

Σημειώνονται επίσης τα ψηλά λειτουργικά κόστη που αντιμετωπίζει η ξενοδοχειακή βιομηχανία, ιδιαίτερα η πτυχή του ψηλού εργατικού κόστους το οποίο φτάνει το 40% του συνόλου των εσόδων μιας ξενοδοχειακής μονάδας, ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο. Σημαντική επίσης υστέρηση παρουσιάζεται στο ηλεκτρικό και ενεργειακό κόστος και η επιβολή φορολογιών στη ξενοδοχειακή βιομηχανία όπως πχ ο Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας.

Αναφέρεται επίσης το πρόβλημα της παραγωγικότητας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία που έχει ακόμα πολύ σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, με την πιο ευέλικτη αξιοποίηση του προσωπικού και την υιοθέτηση πιο αποτελεσματικών διαδικασιών στη διεξαγωγή των εργασιών, αξιοποιώντας καλύτερα και τις νέες τεχνολογίες.

Η έκθεση αναφέρεται επίσης στις συναντήσει που είχε ο σύνδεσμος για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων στην Κύπρο αλλά και στην έντονη υπήρξε η δραστηριότητα που ανέπτυξε ο Σύνδεσμος στον τομέα της προβολής και της εμπορίας του ξενοδοχειακού προϊόντος στο εξωτερικό.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *