25.000 επισκέπτες στo Athens Coffee Festival!

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 25.000 επαγγελματιών και fun του καφέ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε το 1ο Athens Coffee Festival.
Μια μεγάλη γιορτή για τον καφέ και την κουλτούρα του, η οποία έλαβε χώρα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το τριήμερο 13-15 Μαΐου, με την αιγίδα του SCAE Hellas.

Η πρωτοφανής ανταπόκριση του κοινού και το ζωηρό ενδιαφέρον που έδειξαν οι επισκέπτες για τα περίπτερα των εκθετών και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, απέδειξαν την τεράστια δυναμική του φεστιβάλ, που, ήδη, από την παρθενική του διοργάνωση καθιερώθηκε ως ένας πολλά υποσχόμενος θεσμός στην αγορά του καφέ.

Επί τρεις ημέρες, το Chatroom, η αίθουσα παρουσιάσεων του Athens Coffee Festival, φιλοξένησε ορισμένες από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς αλλά και της εγχώριας αγοράς του καφέ. Ανάμεσά τους και ο Joseph Brodsky, ίσως η πιο εμβληματική φυσιογνωμία στη διεθνή αγορά του speciality coffee, ο οποίος στην ομιλία τους στην κατάμεστη αίθουσα είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας για το φεστιβάλ «πρωτοβουλίες όπως το Athens Coffee Festival επιτρέπουν στον εκλεκτό καφέ να βρει τη φωνή του και να εκφράσει ο ίδιος όλα όσα αντιπροσωπεύει: τη μοναδικότητα του οικοσυστήματος, τον χαρακτήρα της ποικιλίας, τη φιλοσοφία του παραγωγού, την τεχνογνωσία του roaster και το ταλέντο του barista».

 Από τη φάρμα, στο φλιτζάνι

7_AthensCoffeeFestivalΙδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στους επισκέπτες του φεστιβάλ η περιγραφή των συνθηκών που επικρατούν σε μία φάρμα καφέ, καθώς και οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι καλλιεργητές. «Το Athens Coffee Festival μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη δουλειά μας, τους προβληματισμούς και τις ιδέες μας για το παρόν και το μέλλον της καλλιέργειας του καφέ», τόνισε ο Graciano Cruz, ιδιοκτήτης της φάρμας Los Lajones στον Παναμά, ο οποίος μίλησε για το δόγμα From Bean to Cup. Ο Enrico Meschini, πρόεδρος του διεθνούς Ινστιτούτου Πιστοποίησης Speciality Coffee που εδρεύει στην Ιταλία παρουσίασε την ανάγκη εφαρμογής προγραμμάτων ιχνηλασιμότητας των καρπών, ενώ ο Q-Grader, Γιάννης Ταλούμης, ιδρυτής της εταιρίας TAF Coffee, διηγήθηκε την περιπέτεια της ανακάλυψης των σπάνιων ποικιλιών καφέ στα ταξίδια του ανά την υφήλιο.
Ο Κώστας Καλαφατάς, ιδιοκτήτης της εταιρίας Samba Cafe, περιέγραψε στους επισκέπτες του φεστιβάλ τι είναι ο speciality καφές και πώς μπορούμε να τον αναγνωρίσουμε. Ο Χρήστος Ζαμανάκης, επικεφαλής εκπαίδευσης του Illy Cafe στην Ελλάδα μίλησε για το μαγικό ταξίδι του καφέ και τη διάδοση της ιταλικής κουλτούρας του espresso, ενώ ο Πασχάλης Καστανάς, R&D Manager στη Nestle Professional, αποκάλυψε τα μυστικά πίσω από τον στιγμιαίο καφέ.

Η κουλτούρα του καφέ στην Ελλάδα

Kώστας Κομνηνάκης και Σταύρος Λαμπρινίδης επί το έργονΣε μία συγκινητική παρουσίαση, ο Νίκος Ψωμάς, ιδρυτής της εταιρίας Mokka Speciality Coffee, σκιαγράφησε την ιστορική εξέλιξη της παρουσίας του καφέ στην εγχώρια αγορά, με τον Γιάννη Ξενάκη και τον Μάνθο Αρχοντάκη -συνεχιστές της παράδοσης των δύο φερώνυμων οικογενειακών επιχειρήσεων- να προσθέτουν σημαντικά στοιχεία στην αφήγηση της ιστορίας του καφέ στην Ελλάδα.
«Οι δεσμοί μας με τον καφέ είναι πολύ ισχυροί και κρατούν αιώνες. Οι επισκέπτες του Athens Coffee Festival μπόρεσαν να δουν αυτή την ιστορική αλυσίδα της εξέλιξης μέσα από το Μουσείο του Καφέ, τις παρουσιάσεις από εκπροσώπους οικογενειών με μακρά παράδοση στον κλάδο αλλά και τις επιδείξεις για τον ελληνικό καφέ», σημείωσε ο Κώστας Κομνηνάκης, ο οποίος κέρδισε τον Φεβρουάριο στο Ντουμπάι την πρώτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παρασκευής καφέ σε μπρίκι. Μαζί με τον Σταύρο Λαμπρινίδη -κάτοχο του ίδιου τίτλου, το 2014- μάγεψαν τους επισκέπτες με τις καινοτόμες μεθόδους παρασκευής του ελληνικού καφέ και την ανάμειξή του με παραδοσιακά αποστάγματα και αρωματικά βότανα.

Προτεραιότητα η εκπαίδευση

Το φεστιβάλ στάθηκε η αφορμή για χιλιάδες barista να παρακολουθήσουν σεμινάρια και επιδείξεις από πιστοποιημένους εκπαιδευτές. «Η κατάρτιση των επαγγελματιών είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου και την πρόοδο της αγοράς του καφέ», επισήμανε η υπεύθυνη εκπαίδευσης του SCAE, Annemarie Tiemes.

Τον ρόλο και την αποστολή του SCAE παρουσίασε ο συντονιστής του ελληνικού τμήματος, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος τόνισε «τη σημασία που έχει το φεστιβάλ ως προς την ευαισθητοποίηση τόσο των επαγγελματιών όσο και των καταναλωτών”.
Τη διοργάνωση του φεστιβάλ χαιρέτησε ο Γιάννης Αποστολόπουλος, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του SCAE, στην Αγγλία. Παρουσίασε, μάλιστα, στους επισκέπτες τη σημασία που έχει για το μέλλον του speciality καφέ η σχεδιαζόμενη συγχώνευση του ευρωπαϊκού SCAE με τον αμερικανικό και η δημιουργία ενός νέου ισχυρού παγκόσμιου οργανισμού.

The LAB: Πρωτοφανής συμμετοχή στα εκπαιδευτικά σεμινάρια

Υπεράνω κάθε προσδοκίας αποδείχτηκε η συμμετοχή των επισκεπτών του Athens Coffee Festival στα εκπαιδευτικά σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν στο LAB. Σχεδόν 3.000 επαγγελματίες και λάτρεις του καφέ παρακολούθησαν τους κορυφαίους Έλληνες barista trainers, αλλά και σημαντικές προσωπικότητες από το εξωτερικό, σε έναν μαραθώνιο σεμιναρίων, επιδείξεων και εργαστηρίων, συνολικής διάρκειας 22 ωρών! Η κατάμεστη αίθουσα του LAB υποδέχθηκε τριπλάσιο αριθμό επισκεπτών από αυτόν που αρχικά είχε προβλεφθεί. Ωστόσο, οι 25 Έλληνες και ξένοι εισηγητές κατόρθωσαν να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα που έθεσε το κοινό, παρουσιάζοντας απλές αλλά και εξειδικευμένες τεχνικές γύρω από την παρασκευή ζεστών και κρύων ροφημάτων, την άλεση και το καβούρδισμα του καφέ, ακόμη και τη συντήρηση του εξοπλισμού ενός barista ή home barista. Όλα τα σεμινάρια απευθύνονταν τόσο σε επαγγελματίες όσο και καταναλωτές, ενώ προσφέρθηκαν εντελώς δωρεάν.

«Η πρωτοβουλία του φεστιβάλ να οργανώσει ένα τόσο πλούσιο πρόγραμμα σεμιναρίων είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι επιτρέπει σε ένα εξαιρετικά ευρύ κοινό να μυηθεί στα μυστικά και την κουλτούρα του καφέ», τόνισε η Annemarie Tiemes, υπεύθυνη εκπαίδευσης του SCAE.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *