Photo by Pixabay on Pexels

Στο +3% “έτρεξε” η αξία των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων το 2022 | Στο διπλάσιο στην Αθήνα

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Οι αποτιμώμενες αξίες των ξενοδοχείων σε όλη την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά περίπου 3% το 2022, ενώ την ίδια στιγμή στην Αθήνα η αύξηση ήταν διπλάσια και διαμορφώθηκε στο 6%. Ωστόσο, το Παρίσι, το Λονδίνο, η Ζυρίχη, το Άμστερνταμ και τη Ρώμη παρέμειναν οι πόλεις με τις υψηλότερες τιμές, σύμφωνα με τον ετήσιο Ευρωπαϊκό Δείκτη Αποτίμησης Ξενοδοχείων (HVI), που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια του 2022, οι αξίες των ξενοδοχείων επωφελήθηκαν από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής βελτίωσης του δείκτη των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) και της ανάκαμψης των συμπληρωματικών εσόδων. Παρά ταύτα, ο υψηλός πληθωρισμός, το αυξανόμενο κόστος χρέους και η διαφαινόμενη απειλή της οικονομικής ύφεσης περιόρισαν την ανάκαμψη των αξιών, αφήνοντάς τες κάτω από το ανώτατο επίπεδό τους το 2019.

“Το πανδημικό έτος 2020 παρατηρήθηκε πτώση των ξενοδοχειακών αξιών κατά 15% περίπου, αν και το 2021 σημειώθηκε ανάκαμψη κατά 5% περίπου. Το περασμένο έτος ήταν μια αμφίρροπη χρονιά όσον αφορά τις επιδόσεις των ξενοδοχείων σε όλη την Ευρώπη, με ορισμένες πτυχές του 2022 να είναι πολύ καλύτερες από τις αναμενόμενες, ενώ άλλες ήταν πολύ χειρότερες”, σχολίασε η Julia Dzerkach, αναλύτρια της HVS Λονδίνου και μία εκ των συγγραφέων της έκθεσης.

Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, πολλές ξενοδοχειακές αγορές βίωναν μια ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία, αναφέρεται, με αρκετές πόλεις-πύλες να επιτυγχάνουν υψηλότερα επίπεδα RevPAR έως τον Δεκέμβριο του 2022 από ό,τι το 2019, λόγω της σημαντικής ανόδου της ζήτησης για αναψυχή, καθώς και της επιστροφής των εταιρικών ταξιδιών στο 75% περίπου του προ-πανδημικού όγκου τους.

Σύμφωνα με τον HVI, τα εταιρικά συμβόλαια έχουν την τάση να μετακινούνται από σταθερές, καθοριζόμενες από τον όγκο, τιμές σε πιο δυναμικές, προσφέροντας θετικά αντισταθμιστικά οφέλη για ένα τμήμα όπου η εξ αποστάσεως εργασία και οι συνεδριάσεις μέσω Zoom ενδέχεται να έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο.

Ωστόσο, σημαντικές προκλήσεις για τα ξενοδοχεία της Ευρώπης, όπως η έλλειψη εργατικού δυναμικού, σήμαινε ότι πολλά αναγκάστηκαν να προβούν σε περικοπές στο ωράριο λειτουργίας, στις υπηρεσίες εστίασης ή στον αριθμό των διαθέσιμων δωματίων. Ενώ, ο υψηλός πληθωρισμός επηρέασε τους μισθούς και το κόστος των αγαθών, όπως και οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας. Ταυτόχρονα, η αύξηση των επιτοκίων, ο φόβος για αντίκτυπο της κρίσης του κόστους ζωής στη ζήτηση των ξενοδοχείων και οι απειλές για ύφεση οδήγησαν στην υποχώρηση της προτίμησης των επενδυτών για τα ξενοδοχεία. Οι φόβοι αυτοί επιτείνονται από το ενδεχόμενο μιας διαφαινόμενης τραπεζικής κρίσης κατά τη στιγμή της δημοσίευσης της παρούσας έκθεσης.

Αυτές οι αγορές… σάρωσαν

Στις αγορές που σημείωσαν μεγαλύτερη ανάκαμψη των ξενοδοχειακών αξιών κατά τη διάρκεια του 2022 περιλαμβάνονται η Αθήνα, το Δουβλίνο και η Λισαβόνα, οι οποίες σημείωσαν τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες μεταβολές στις ξενοδοχειακές αξίες (σε ευρώ) κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, με 5,8%, 5,2% και 5,9% αντίστοιχα.

Η βελτιωμένη ζήτηση για αναψυχή και η επιστροφή ταξιδιωτών από βασικές αγορές όπως οι ΗΠΑ βοήθησαν στην ανάκαμψη των αξιών σε καθιερωμένες πόλεις όπως το Άμστερνταμ (αύξηση 3,8%), το Μιλάνο (αύξηση 2,4%) και η Ρώμη (αύξηση 1,3%), αν και με πιο μέτριο ρυθμό.

“Οι περιοχές που παρουσίασαν μόνο οριακή ανάκαμψη είναι πιθανό να είναι εκείνες με δυσμενείς συναλλαγματικές ισοτιμίες, όπως οι σκανδιναβικές αγορές, με βραδύτερη επιστροφή της εταιρικής ζήτησης, όπως στην Φρανκφούρτη, ή λόγω της περιορισμένης ζήτησης από βασικές χώρες προέλευσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που συνήθως παρατηρείται σε ορισμένες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης”, πρόσθεσε η άλλη συγγραφέας της έκθεσης και αναλύτρια της HVS Λονδίνου, Dannie Murphy.

Οι προοπτικές

Όσον αφορά το μέλλον, ο HVI διαγράφει πιο θετικές προοπτικές, αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κρίση του κόστους διαβίωσης και ο αντίκτυπός της στη ζήτηση, καθώς και η βιωσιμότητα των μέσων τιμών και η πιθανή διάβρωση των περιθωρίων κέρδους θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επηρεάζουν την ανάκαμψη της αξίας.

“Έχουμε εισέλθει στο 2023 σε μια ισχυρή βάση από την άποψη των εσόδων, με τις μέσες τιμές σε επίπεδα ρεκόρ σε πολλές αγορές και καλές προοπτικές για την πλήρη ανάκαμψη της πληρότητας κατά τους επόμενους μήνες”, σχολίασε η Sophie Perret, η τρίτη συγγραφέας της έκθεσης και ανώτερη διευθύντρια της HVS Λονδίνου.

“Χωρίς αμφιβολία, οι επενδυτές ελπίζουν σε καλύτερη προοπτική βραχυπρόθεσμα, ώστε να μπορέσουν να ξεφύγουν από το κυρίαρχο σύνθημα “περιμένουμε και βλέπουμε” του 2022. Σημαντικά ποσά κεφαλαίων είναι σε αναμονή για να επενδυθούν σε ξενοδοχεία, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να επιτευχθούν τα απαιτούμενα επίπεδα απόδοσης”, πρόσθεσε η κα. Perret.

Tagged

1 σχόλιο στο “Στο +3% “έτρεξε” η αξία των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων το 2022 | Στο διπλάσιο στην Αθήνα

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *