barcelona
Photo by Enes on Unsplash

Στο 50% του 2019 ο κύκλος εργασιών των ισπανικών ξενοδοχείων εφέτος

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρά τη βελτίωση της υγειονομικής κρίσης και την ελαφρά ανάκαμψη που παρουσιάζει η ισπανική βιομηχανία της φιλοξενίας, οι αλυσίδες ξενοδοχείων αναμένουν για φέτος μόνο το 50% του κύκλου εργασιών που κατέγραψαν το Καλοκαίρι του 2019.

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι αεροπορικές εταιρίες δεν θα επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από την κρίση έως το 2023, ενώ σε ορισμένα τμήματα της τουριστικής-ταξιδιωτικής βιομηχανίας, όπως οι διεθνείς πτήσεις, η πρόβλεψη ανάκαμψης επεκτείνεται έως το 2024.

Ο Javier Gándara, πρόεδρος της ισπανικής αεροπορικής ένωσης ALA, η οποία εκπροσωπεί 60 αεροπορικές εταιρίες, που αντιπροσωπεύουν το 85% της εναέριας κυκλοφορίας στη χώρα, ελπίζει ο κλάδος να έχει ανακάμψει σε δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό θα συμβεί, πρώτον με την ανάκαμψη των πτήσεων εσωτερικού και την προώθηση ταξιδιών σε οικογένεια και φίλους, στη συνέχεια με τις διευρωπαϊκές συνδέσεις και, τέλος, με τις διεθνείς πτήσεις και τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Τη διαδικασία ανάκτησης της αεροπορικής κίνησης καθυστερεί το κλείσιμο των συνόρων του Ην. Βασιλείου, με τους επικεφαλής του χώρου στην Ισπανία να διευκρινίζουν ότι, ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος είναι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αποφάσισε να συμπεριλάβει την Ισπανία στη λίστα με τις “κίτρινες” χώρες, παρά την τεράστια μείωση που καταγράφεται στον αριθμό των περιστατικών κορωνοϊού. Σύμφωνα με αυτούς, η εναέρια κυκλοφορία στη χώρα θα μπορούσε να αποκατασταθεί μεταξύ του 75% και 80% της εναέριας κυκλοφορίας του 2019. “Κατά τη διάρκεια των μηνών που επικράτησε lockdown, στις αρχές του 2020, επιτεύχθηκε μόνο το 5% της εναέριας κυκλοφορίας (επιτρέπονταν μόνο πτήσεις φορτίου με ιατρικά εφόδια και πτήσεις για επαναπατρισμένους Ισπανούς πολίτες) και τον Απρίλιο του 2021 η κίνηση αυξήθηκε στο 17%, πράγμα που δείχνει ότι η βιομηχανία εξακολουθεί να “αγωνίζεται”, υποστηρίζουν οι ίδιοι.

Ο εσωτερικός τουρισμός δεν είναι αρκετός για τα ξενοδοχεία

Οι Ισπανοί ξενοδόχοι συμφωνούν ότι η ανάκαμψη στην εγχώρια αγορά δεν θα είναι αρκετή για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των οικονομικών δεικτών των ξενοδοχείων. “Το 80% του διεθνούς τουρισμού φτάνει στην Ισπανία με αεροπλάνο και η αποκατάσταση των οικονομικών των ξενοδοχείων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ξένους τουρίστες, ακόμη και αν υπάρχει έντονη ανάκαμψη στον εγχώριο τουρισμό”, υπογραμμίζει ο Amancio López, πρόεδρος του Hotusa Group.

ksd PRIMAGEL
adv

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της βιομηχανίας, η ξενοδοχειακή πληρότητα θα φτάσει μόνο στο 30% έως το 35%, δεδομένου ότι ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ισπανία αντιπροσωπεύει το 65% με 70% του συνόλου των διανυκτερεύσεων.

“Ο Ιούνιος είναι ένας βασικός μήνας γιατί όλοι σχεδιάζουν τις διακοπές τους. Παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι ο κύκλος εργασιών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα ανέλθει μόλις στο 50%, σε σύγκριση με αυτόν του καλοκαιριού του 2019”, υποστηρίζει ο Vicente Fenollar, εκτελεστικός πρόεδρος της Ávoris και CFO του ομίλου Barceló.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η Ισπανία κατέγραψε 1,2 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας, αριθμός μειωμένος κατά 88,5%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020 (τότε, η χώρα καλωσόρισε σχεδόν 10,6 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων των δύο εβδομάδων του Μαρτίου όπου τα ταξίδια ήταν σχεδόν αδύνατα λόγω του lockdown).

Όσον αφορά στα τουριστικά έσοδα, η κατάρρευση είναι ακόμη μεγαλύτερη (κατά 89%), φτάνοντας τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *