649 ευρώ το μέσο πακέτο για Ελλάδα…

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μειωμένες κατά 7,5% εμφανίζονται έως το τέλος Φεβρουαρίου οι κρατήσεις ταξιδιωτικών πακέτων για το Καλοκαίρι στη γερμανική αγορά, ενώ η καθίζηση αυτή δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τους Γερμανούς τουριστικούς πράκτορες.
Η Ελλάδα τοποθετείται μεταξύ των ακριβών εναλλακτικών επιλογών μαζί με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, με τη μέση τιμή ανά άτομο για ένα πακέτο 7 διανυκτερεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της πτήσης να διαμορφώνεται στα € 649, αυξημένο κατά 8%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της GfK, μέχρι και τα τέλη του Φεβρουαρίου, οι πωλήσεις ταξιδιωτικών πακέτων για το καλοκαίρι στη Γερμανία είναι λιγότερες κατά 1 εκατομμύριο, σε σχέση με πέρυσι.

Σε μια προσπάθεια να τονώσουν τις κρατήσεις, Alltours και FTI διεύρυναν τις προσφορές τους για αλλαγή προορισμού σε όσους είχαν κάνει κράτηση για Τουρκία, Αίγυπτο και Τυνησία  για όλη την καλοκαιρινή σεζόν. Οι δύο tour operators είχαν ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου για την αλλαγή προορισμού, η οποία πλέον παρατείνεται μέχρι το τέλος της θερινής περιόδου.

Ένα πρόβλημα, όμως, είναι ότι αυτές οι τρεις χώρες είναι σχετικά φθηνοί προορισμοί και δεν μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν από τους πιο ακριβούς εναλλακτικούς προορισμούς, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, ακόμη και αν αυτοί ήδη επωφελούνται, σε μεγάλο βαθμό, από τις αλλαγές προορισμού.

Μια σύγκριση των τιμών από τους ερευνητές της GfK για λογαριασμό του fvw δείχνει ότι, η ετήσια μέση τιμή ανά άτομο για ένα πακέτο 7 διανυκτερεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της πτήσης (έως τις 12 Μαρτίου), αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι στην Πορτογαλία κατά 23% (σε € 740), στην Ισπανία κατά 17% (€ 702), στην Ιταλία κατά 15% (€ 694), στην Κροατία κατά 9% (€ 654) και στην Ελλάδα κατά 8% (€ 649).

Οι αντίστοιχες τιμές για την Τουρκία και την Αίγυπτο είναι € 602 και € 605, αντίστοιχα.

Ο μόνος συγκρίσιμα φθηνός προορισμός είναι η Βουλγαρία, όπου η μέση τιμή μειώθηκε κατά 12% στα € 530 και η Τυνησία με € 492 (-18%).

Όμως, η Βουλγαρία δεν διαθέτει την κατάλληλη χωρητικότητα για αντιμετωπίσει ένα αλλαγή μεγάλης κλίμακας από την Τουρκία, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του 5,7 εκατομμύρια γερμανικά επισκέπτες πέρυσι. Περίπου 330.000 Γερμανοί τουρίστες έκαναν πέρυσι διακοπές στη Μαύρη Θάλασσα, γεμίζοντας κατά 90% τα δωμάτια των ξενοδοχείων.

Σε απάντηση, οι εμπειρογνώμονες προτρέπουν τους ταξιδιωτικούς πράκτορες να εκμεταλλευτούν αυτή τη συγκυρία και τη θέση τους ως έμπιστοι συμβούλοι και να λάβουν μέτρα μάρκετινγκ προκειμένου να εντείνουν τις πωλήσεις, είτε στους προορισμούς που έχουν πληγεί, είτε σε εναλλακτικούς.

«Η τρέχουσα φάση ευνοεί σε μεγάλο βαθμό τους ταξιδιωτικούς πράκτορες», υποστήριξε ο Thomas Bösl, επικεφαλής του μεγάλου τουριστικού γραφείου RTK, συμπληρώνοντας ότι, «οι πελάτες ενδιαφέρονται και ρωτούν για θέματα ασφάλειας».

Ο επικεφαλής της Kozica Reisen, Uwe Wenglikowski, προτείνει ως εναλλακτικούς προορισμούς για τις οικογένειες Γερμανών με χαμηλό προϋπολογισμό την ενδοχώρα της Ισπανίας, αντί για τις Βαλεαρίδες νήσους και τα Κανάρια ή φθηνότερα ξενοδοχεία και εξοχικές κατοικίες και κάμπινγκ σε χώρες όπως η Ιταλία, η Αυστρία και η Κροατία.

Για όσους έχουν μεγαλύτερο budget, προτείνονται ως εναλλακτικές επιλογές η Σκανδιναβία και μακρινοί προορισμοί. Όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας Derpart, Aquilin Schömig, η Ν. Αφρική είναι μία εναλλακτική για ζευγάρια και εργένηδες, ειδικά με την τρέχουσα ισοτιμία.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *