7 αστέρια Michelin για την Ελλάδα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το όνειρο κάθε επαγγελματία σεφ είναι να κερδίσει μια θέση στον ετήσιο οδηγό Michelin, τη Βίβλο της γαστρονομίας. Δεν είναι πολλοί εκείνοι που το καταφέρνουν αλλά κάθε χρόνο αυξάνονται: δέκα χρόνια πριν τα εστιατόρια που κατείχαν 2 αστέρια Michelin ήταν 242 σε όλη την Ευρώπη και φέτος έφτασαν τα 486, επιβεβαιώνοντας ότι η Ευρώπη είναι (και) ένας γαστρονομικός προορισμός.

Ανάμεσά τους και κάποια από τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια. Η «Σπονδή» και το «Funky Gourmet» διατήρησαν τα δύο αστέρια τους, ενώ το «Botrini’s», η «Hytra» και το «Varoulko» βραβεύτηκαν ξανά με ένα αστέρι. Επίσης, δύο ακόμα αθηναϊκά εστιατόρια πέτυχαν μια σημαντική διάκριση, καθώς το «Αθήρι» και το «Οικείο» παραμένουν στη λίστα με τα εστιατόρια που έχουν την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής, αποσπώντας το βραβείο Bib Gourmand.

Η λίστα του ευρωπαϊκού οδηγού Michelin για το 2016 ανακοινώθηκε στις 9 Μαρτίου και ο διευθυντής των οδηγών Michelin, Michael Ellis, λέει πως «είναι θεαματική η αύξηση των εστιατορίων που βραβεύτηκαν με ένα αστέρι στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης. Το 2006 ένα αστέρι Michelin είχαν 188 εστιατόρια, ενώ φέτος τα εστιατόρια έγιναν 414. Αυτή η αύξηση αντανακλά την παρουσία μια νέας γενιάς σεφ, που κατέχει καλά την τέχνη της υψηλής γαστρονομίας».

Ο ευρωπαϊκός οδηγός Michelin για το 2016 περιλαμβάνει 20 χώρες και 44 κύριες πόλεις της γηραιάς ηπείρου. Σημαντικές προσθήκες στον φετινό οδηγό ήταν η βράβευση με 3 αστέρια πέντε εστιατορίων (το Le Cinq και το Alain Ducasse au Plaza Athénée στο Παρίσι, το Geranium στην Κοπεγχάγη, το The Table Kevin Fehling στο Αμβούργο και το Maaemo στο Όσλο). Έτσι, τα τριάστερα ευρωπαϊκά εστιατόρια έφτασαν τα 19.

Tα “ελληνικά” αστέρια

Αν τώρα δεν γευτείς τις πιο ξεχωριστές γεύσεις, αν δεν χαρείς τα ωραιότερα ντεκόρ, αν δεν ζήσεις τη γαστρονομία στους ναούς που λατρεύεται, πότε θα το κάνεις; Όχι απαραίτητα τις δυο παραμονές αλλά και στις υπόλοιπες μέρες της εορταστικής περιόδου. Οι γιορτές ζητούν αυτό το κάτι άλλο, το διαφορετικό και ξεχωριστό. Βάλε τα καλά σου, κλείσε τραπέζι στα πιο διάσημα και αστεράτα εστιατόρια της Αθήνας και γεύσου την υψηλή γαστρονομία στα καλύτερά της

Σπονδή

image

Με δύο αστέρια Michelin και με τη φήμη του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας για πολλά χρόνια. Περιβάλλον λαμπερό και πολυτελές, βελούδο, πέτρα και ατμοσφαιρικοί φωτισμοί. Το σέρβις, απλά σε κάνει να νιώθεις βασιλιάς. Απόλαυσε την ιεροτελεστία ενός δείπνου κατά το οποίο ο χρόνος κυλάει αργά, δοκίμασε γαλλική κουζίνα από τον σεφ Άγγελο Λάντο, πιες ένα καλό κρασί από μια κάβα που περιλαμβάνει 800 ετικέτες από όλον τον κόσμο, μην ξεχάσεις τα σπάνια ουίσκι, τα αποστάγματα και τα μπράντι του τέλους. Πύρρωνος 5, Παγκράτι, 2107564021


Funky Gourmet

image
Τάρτα αυγοτάραχο Μεσολογγίου με λευκή σοκολάτα/ Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπελτζινίτης

Δύο αστέρια Michelin και για τον Νίκο Ρούσσο και τη Γεωργιάννα Χειλιαδάκη, αυτό το ζευγάρι των νεαρών και εξαιρετικά ταλαντούχων σεφ, που θα ακούμε συχνά στο μέλλον μια που το μέλλον τους διαγράφεται εξαιρετικά λαμπερό και οι ίδιοι είναι ήδη διάσημοι διεθνώς (εστιατόριο και στο Λονδίνο). Η μοντέρνα ελληνική κουζίνα τους είναι πρωτοποριακή και αντισυμβατική και ταυτόχρονα εκλεπτυσμένη αλλά και διασκεδαστική. Τρομερή παρουσίαση, πιάτα «interactive» που προκαλούν συναισθήματα και μ’ έναν τρόπο εντελώς ποιητικό σου ξυπνούν αναμνήσεις, το μότο τους εξάλλου τα λέει όλα: «innovative cooking activates the senses». Κατ΄εξαίρεση για τις γιορτές θα ανοίξουν και Δευτέρες ενώ ανήμερα των δύο γιορτών καθώς και 1,2, 5 και 6 του μηνός θα είναι κλειστά. Παραμυθίας 13 & Σαλαμίνος, Κεραμεικός, 2105242727


Botrini’s

image

Μια διατηρητέα μονοκατοικία στο Χαλάνδρι με υπέροχο κήπο κι ένα εσωτερικό σε στιλ μίνιμαλ και αφαιρετικό, ντυμένο στα λευκά. Εξαιρετική κουζίνα από τον κάτοχο ενός αστεριού Michelin σεφ Έκτορα Μποτρίνι, πιάτα a la carte, μενού «Ανακάλυψη» με 40€ και μενού Degustation με 80€, όλα θαυμαστές δημιουργίες και με ονόματα που θυμίζουν κινηματογραφική ταινία, δηλαδή «Ριζότο η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης». Β. Γεωργίου Β’ 24β, Χαλάνδρι, 2106857324


Hytra

image

Στον 6ο όροφο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και με εντυπωσιακή διακόσμηση που συναγωνίζεται την εξαιρετική θέα στην πόλη. Ο χώρος του εστιατορίου που έχει βραβευθεί με ένα αστέρι Michelin (αλλά κατέχει άλλο ένα και για την Galazia Hytra, το καλοκαιρινό του πόστο), αποτελεί επιτομή του σύγχρονου ντιζάιν ενώ την πρόσφατη –σχετικά- ανανέωσή του επιμελήθηκε το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο των Divercity. Κουζίνα κατά βάση ελληνική από τον Τάσο Μαντή, μενού γευσιγνωσίας και πιάτα a la carte, αλλά πάντα μπορείτε να επιλέξετε και από το μενού Hytra apla με πιάτα ανάλογου ύφους σε πιο προσιτές τιμές. Μάθετε και για τις ειδικές εκπτωτικές τιμές που απολαμβάνουν όσοι πριν το εστιατόριο έχουν παρακολουθήσει κάποια παράσταση στη Στέγη. Λ. Συγγρού 107-109, 2103316767


Varoulko Seaside

image

Λευτέρης Λαζάρου, ο πρώτος Έλληνας σεφ που απέκτησε το έξτρα τιμητικό και πολυπόθητο για κάθε σεφ του πλανήτη αστέρι Michelin. Kοσμοπολίτης, πληθωρικός, βαθύς γνώστης της θάλασσας και των γευστικών θησαυρών της (και όχι μόνο), με κοινό που τον ακολουθεί πιστά σε κάθε του κίνηση, με δυο λόγια ο σεφ που μιλάει στην καρδιά μας. Στο υπέροχο Varoulko του θα απολαύσετε την μαεστρία του σε πιάτα απρόσμενα, ελληνικά και μαζί «διεθνή», μοντέρνα και μαζί εξαιρετικά εκλεπτυσμένα. Μπροστά σας η θέα του Μικρολίμανου και τα κότερα, δίπλα σας το καινούργιο απόκτημα του σεφ, το Varoulko Music Deck με φαγητό ανάλογου…ύψους αλλά και με καταπληκτική ορχήστρα για το γιορτινό σας γλέντι (μεσημέρια Σαββάτου και Κυριακής). Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, 2105228400

ΠΗΓΗ: www.athensvoice.gr

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *