xydakis

800 θεωρήσεις την ημέρα λέει ο Νίκος Ξυδάκης…

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τίτλο: «Το ελληνικό ΥΠΕΞ διέψευσε τις πληροφορίες σχετικά με προβλήματα έκδοσης θεωρήσεων σε Ρώσους», προβάλλεται το πρώτο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε στον  ανταποκριτή του ΡΙΑ-Νόβοστι στην Αθήνα, Γκενάντι Μέλνικ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος, όπως σημειώνεται, «διέψευσε τις δηλώσεις της Εκπροσώπου Τύπου της Ρωσικής Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας Ιρίνας Τιούρινα, ότι οι διακοπές των Ρώσων, που επέλεξαν για τις εορτές του Μαΐου τουριστικά πακέτα προς την Ελλάδα, μπορεί να ματαιωθούν λόγω προβλημάτων με την έκδοση θεωρήσεων».

«Αυτό δεν είναι αλήθεια. Αντιθέτως. Η Ελλάδα υπήρξε πάντα αγαπημένος προορισμός για τους Ρώσους για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων, ο πολιτισμός, οι δεσμοί μεταξύ των εθνών και τα προσκυνήματα. Στόχος της Ελλάδας ήταν πάντα να παραμείνει ανοικτή, φιλική και άνετη για τη ρωσική κοινωνία. Είναι σταθερά προσηλωμένη σε αυτό για πολλούς λόγους, ιστορικούς, πολιτιστικούς και τουριστικούς. Όχι μόνο δεν είμαστε κλειστοί, είμαστε εντελώς ανοικτοί», δήλωσε, σύμφωνα με το Πρακτορείο ο Έλληνας ΑΝΥΠΕΞ,  σημειώνοντας, ότι «λόγω των τελευταίων γεγονότων,  με τη μη δυνατότητα των Ρώσων να ταξιδέψουν σε Αίγυπτο και Τουρκία, πολλοί Ρώσοι τουρίστες θα κάνουν διακοπές στη Μεσόγειο Θάλασσα, ως προς το οποίο η Ελλάδα προετοιμαζόταν για αρκετούς μήνες και είναι έτοιμη».

Σχετικά με το θέμα της έκδοσης θεωρήσεων στη Μόσχα, που, όπως σημειώνει το Πρακτορείο,  «προκάλεσε σάλο», τόνισε, ότι «η ουρά υπήρξε μόνο μια ημέρα και μόνο σε ένα κέντρο θεωρήσεων, το οποίο ξεκίνησε να δέχεται πολίτες χωρίς ραντεβού», προσθέτοντας: «Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεταβεί στο νέο σύστημα  θεωρήσεων, που έχει μια πολύ πιο αυστηρή διαδικασία, η οποία προβλέπεται από το νέο κωδικό της ζώνης Σένγκεν και συμπεριλαμβάνει λήψη βιομετρικών δεδομένων και  δακτυλικών αποτυπωμάτων. Όλα αυτά τα στοιχεία αποστέλλονται στη βάση του Στρασβούργου, ελέγχονται και επιστρέφουν. Όλα είναι πολύ αυστηρά. Πριν από μία εβδομάδα, υπήρξε αξιολόγηση στο Γενικό Προξενείο στη Μόσχα και όλα λειτουργούν πολύ καλά. Έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό οι απαιτήσεις ασφαλείας για τις τουριστικές θεωρήσεις και όλα αυτά απαιτούν εκπαιδευμένο προσωπικό και ειδικό εξοπλισμό. Η Ελλάδα συνεργάζεται στη Ρωσία με τη μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα αυτό, την VFS, η οποία διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία και εξυπηρετεί πολλές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Η εταιρεία αυτή διαθέτει και κινητό εξοπλισμό, ο οποίος επιτρέπει την εξυπηρέτηση των πελατών στα σπίτια τους.»

Ως προς την εικόνα που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή ανέφερε: «Όλα πήγαιναν καλά. Η δυσάρεστη εικόνα της Παρασκευής υπήρξε λόγω της πίεσης από το Προξενείο, το οποίο δεν ήθελε να καθυστερεί τους ανθρώπους με κρατήσεις. Δεν τηρήθηκαν τα συνήθη πρότυπα και δεν είχε οριστεί ώρα υποδοχής, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να έλθουν χωρίς ραντεβού. Κατά την εξυπηρέτηση της μεγάλης αυτής ροής, δεν κατάφεραν να διατηρήσουν το χρονικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να υπάρξει ουρά»

Τόνισε, ότι αμέσως μετά οι άνθρωποι βοηθήθηκαν και εξυπηρετήθηκαν σε ένα άλλο κέντρο, παραδεχόμενος ωστόσο, ότι δημιουργήθηκε μια «κακή εικόνα», η οποία όμως, όπως υπογράμμισε, «δεν επαναλήφθηκε τις επόμενες ημέρες και οι πολίτες υποβάλλουν τώρα τα έγγραφα για θεωρήσεις τον Ιούνιο».

«Δεν χρειάζεται να υποβάλλουν τα έγγραφα τους τρεις μήνες πριν, εφόσον μπορούν να αποκτήσουν βίζα μέσα σε 48 ώρες. Θα τους εξυπηρετήσουν όλους. Δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση ακύρωσης ταξιδιού λόγω της μη έκδοσης του διαβατηρίου. Όλοι οι Έλληνες επιχειρηματίες, που υποδέχονται τους Ρώσους, αναφέρουν, ότι δεν γνωρίζουν καμία περίπτωση ακύρωσης ταξιδιού. Μιλήσαμε με όλες τις μεγάλες τουριστικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στους πιο δημοφιλείς προορισμούς μεταξύ των Ρώσων,  τη Ρόδο, την Κρήτη και τη Χαλκιδική», ανέφερε ο κ. Ξυδάκης, προσθέτοντας, ότι «στόχος τώρα είναι η γρήγορη εξυπηρέτηση εκείνων που έχουν προτεραιότητα, που ταξιδεύουν σε τέσσερις-πέντε ημέρες».

Υπενθυμίζοντας, ότι ο κώδικας Σένγκεν υποχρεώνει κάθε Προξενείο να εκδίδει θεώρηση, εάν δεν υπάρχουν προβλήματα με την ασφάλεια, μέσα σε 15 ημέρες, τόνισε, ότι «στόχος της Ελλάδας είναι να εκδίδονται θεωρήσεις σε λιγότερο από επτά ημέρες, σε πέντε ημέρες, και εάν δεν υπάρξει μεγάλη εισροή, αυτό θα γίνεται μέσα σε 48 ώρες», επισημαίνοντας, ότι «δεν υπήρξε ούτε μια περίπτωση, όπου η ελληνική πλευρά δεν συμμορφώθηκε με το χρονικό περιθώριο, που προβλέπεται από το νόμο».

«Στόχος είναι να εκδίδουμε θεωρήσεις μέσα σε 48 ώρες, αλλά τώρα υπάρχουν πολλά αιτήματα. Δεν υπάρχει νόημα να εκδίδονται θεωρήσεις μέσα σε δύο ημέρες, εάν το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί σε δύο μήνες. Εξυπηρετούμε όσους ταξιδεύουν τώρα, και το κάνουμε αυτό σε μικρό χρονικό διάστημα», σημείωσε ο κ. Ξυδάκης, υπογραμμίζοντας, ότι «τα ταξιδιωτικά πρακτορεία δεν έχουν αναφέρει ούτε μία περίπτωση ακύρωσης ταξιδιού, παρά τη ροή των τουριστών».

Σημείωσε, ότι κατά μέσον όρο υποβάλλονται καθημερινώς από 1.000 έως 1.800 αιτήσεις για έκδοση θεωρήσεων, καθώς και ότι σύμφωνα με στοιχεία των Προξενικών Αρχών, την περίοδο 1-25 Απριλίου, στη Μόσχα κατατέθηκαν 19.701 αιτήσεις, στο Νοβοροσίσκ 1.240 και στην Αγία Πετρούπολη 1.103, ενώ τα Σαββατοκύριακα σχεδόν δεν υπάρχουν αιτήσεις, παράδειγμα, ότι στις 9 Απριλίου κατατέθηκε στη Μόσχα μόνο μία αίτηση, στις 16 Απριλίου πέντε, στις 17 τρείς και στις 24 Απριλίου έξι.  Επανέλαβε, ότι «όλοι εξυπηρετούνται κατά σειρά, με πρώτους εκείνους, που ταξιδεύουν νωρίτερα», ενώ σημείωσε, ότι «έχουν ήδη επεξεργαστεί πάνω από τα δύο τρίτα των αιτήσεων», σημειώνοντας, ότι «την ημέρα εκδίδονται κατά μέσο όρο 800 θεωρήσεις»

Ερωτώμενος για το λόγο που το Ελληνικό Προξενείο εκδίδει θεωρήσεις διάρκειας έξι μηνών, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αναγκάζονται να σταθούν την επόμενη τουριστική σεζόν και πάλι σε ουρές, ανέφερε: «Αυτό ισχύει μόνο για εκείνους, που ταξιδεύουν για πρώτη φορά. Όσοι έχουν ήδη ταξιδέψει μία ή δύο φορές, αποκτούν θεώρηση για τρία χρόνια. Ένας μόνιμος ταξιδιώτης, μετά από ένα δεύτερο ταξίδι, μπορεί να αποκτήσει θεώρηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό προβλέπεται από τον κώδικα του Σένγκεν. Την πρώτη φορά, εκδίδουμε μικρή θεώρηση. Τη δεύτερη φορά, κοιτάμε το διαβατήριο και οι πολίτες μπορούν να απαιτήσουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια θεώρησης. Όλα αυτά αναγράφονται στους κανόνες Σένγκεν. Η χώρα δεν μπορεί να κάνει ό, τι θέλει. Οι νέοι κανόνες του Σένγκεν ισχύουν για όλες τις χώρες».

Ανέφερε, ότι η Ελλάδα αναμένει μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, σε σύγκριση με πέρυσι, που την χώρα επισκέφθηκαν πάνω από μισό εκ τουρίστες, δηλώνοντας: «Μπορεί να έρθουν και 700 και 800 χιλιάδες, κανείς δεν ξέρει. Έχουμε καλές προοπτικές και ελπίζω, ότι η αύξηση θα είναι μεγάλη, κατά 30%, 50%, και 80% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το οποίο ήταν το χειρότερο τα τελευταία τρία χρόνια. Οι Έλληνες και οι Ρώσοι επηρεάζονται από την οικονομική κρίση, αλλά αυτή μπορεί να ξεπεραστεί».

Καμία περίπτωση για εθνική visa

«Το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν βλέπει κανένα νόημα στην έκδοση εθνικών θεωρήσεων σε Ρώσους τουρίστες», σημειώνεται, ότι  ο  ΑνΥΠΕΞ, Νίκος Ξυδάκης,  ανέφερε, ότι «οι αρχές της Ελλάδας δεν βλέπουν κανένα νόημα στην  έκδοση εθνικών θεωρήσεων σε τουρίστες, μεταξύ άλλων και στους Ρώσους, καθώς αυτή η διαδικασία σχετίζεται με πολυάριθμους περιορισμούς», δηλώνοντας:

«Υπάρχουν πολλοί περιορισμοί για τέτοιου είδους θεωρήσεις. Ο χρόνος έκδοσης τους δεν θα είναι μικρότερος, σε σύγκριση με τη θεώρηση Σένγκεν, και κανένας από τους επισκέπτες δεν θα επωφεληθεί από αυτό. Υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία έκδοσης τέτοιων θεωρήσεων, η δράση των οποίων περιορίζεται γεωγραφικά, καθώς ισχύουν μόνο για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει νόημα απόκτησης τέτοιου είδους θεώρησης, δεδομένου, ότι δεν θα υπάρξει εξοικονόμηση χρόνου και δεν θα γίνει γρηγορότερα».

Υπενθύμισε, ότι «τα τελευταία δύο χρόνια ίσχυε το πιλοτικό πρόγραμμα, μέσω του οποίου Ρώσοι και άλλοι τουρίστες στην Τουρκία μπορούσαν να αποκτήσουν ελληνικές θεωρήσεις, που τους έδιναν το δικαίωμα να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά για 15 ημέρες», προσθέτοντας: «Αυτό αφορούσε μόνο τις κρουαζιέρες και υπήρχε εξαίρεση από τους κανόνες Σένγκεν. Ζητήσαμε τώρα επέκταση αυτής της εξαίρεσης, την οποία έχουν χρησιμοποιήσει 27 χιλιάδες τουρίστες, που ήρθαν από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά, αλλά μόνο με κρουαζιερόπλοια. Έφθαναν το πρωί και έφευγαν το βράδυ.»

Ανέφερε, ότι «η Ελλάδα αναμένει το αν θα παραταθεί η ισχύ της εν λόγω εξαίρεσης», τονίζοντας ωστόσο, ότι «αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των Ρώσων τουριστών, καθώς πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία, που δεν έχει κανένα όφελος για ένα Ρώσο τουρίστα».

Εξέφρασε την άποψη, ότι «γενικότερα, είναι δυνατή η έκδοση τέτοιου είδους θεωρήσεων στα αεροδρόμια», ωστόσο σημείωσε, ότι «σε μια τέτοια περίπτωση θα υπήρχαν μεγάλες ουρές και πολύωρη αναμονή, καθώς θα πρέπει να συλλέγονται τα στοιχεία του τουρίστα, να αποστέλλονται στη βάση δεδομένων στο Στρασβούργο και να περιμένουν 2-3 ώρες, κάτι το οποίο είναι δύσκολο»

Σ.Σ. Δημοσιεύουμε τη συνέντευξη ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ, με κάποιες μόνο υπογραμμίσεις.
Τα σχόλια δικά σας.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *