8η ΞΕΕ: Γ. ΤΑΣΙΟΣ | Κουράστηκα… | Ομιλία με έντονες αιχμές από τον πρόεδρο της ΠΟΞ

VIDEO ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με μια έντονα συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία και σαφέστατες αιχμές για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, κέρδισε τα πολλά και παρατεταμένα χειροκροτήματα των ξενοδόχων στην χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Τάσιος, χρησιμοποίησε το “κουράστηκα”, παραθέτοντας πλήθος θεμάτων, που δημιουργούν αξεπέραστα προβλήματα στον ελληνικό Τουρισμό και στα ελληνικά ξενοδοχεία.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ, προειδοποίησε για τα μελλούμενα υπογραμμίζοντας ότι ¨…Λοιπόν για να είμαστε όσο σοβαροί απαιτούν οι περιστάσεις, δουλειά έτσι δεν γίνεται! Ο τουρισμός των πανηγυρισμών, των χειροκροτημάτων και της πολιτικής καριέρας πρέπει να δώσει επιτέλους τη θέση του στον τουρισμό των ανθρώπων που ζουν από και για τον τουρισμό”.

money tourism photo

Και συνέχισε με νόημα: “Κουραστήκαμε να μας αγνοούν. Κι αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι. Και να μην παριστάνουν τάχα τους ευαίσθητους για την κοινωνία και τους εργαζόμενους, όταν είμαστε εμείς αυτοί που στηρίζουμε στην πράξη και την κοινωνία και τους εργαζόμενούς μας. Αλλά για να μπορούμε να το κάνουμε πρέπει κάτι να υπάρχει στο Ταμείο μας. Κι αυτό γίνεται μέσα από τις δικές του πράξεις και παραλείψεις όλο και πιο δύσκολο στοίχημα. Οι ξενοδόχοι είμαστε άνθρωποι με χαμόγελο. Το πιστεύουμε αυτό. Και πάντα δείχνουμε την καλή πρόθεσή μας και την καλή θέλησή μας. Αλλά ξέρουμε να είμαστε και μαχητικοί και να δίνουμε αγώνες, όταν δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή. Κι αυτό θα κάνουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση”.

Η ομιλία

Η ομιλία του κ. Τάσιου, έχει ως εξής:

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Λέμε “καλή χρονιά” και μακάρι η ευχή να πιάσει. Το 2019 δεν προσφέρεται για ωραιοποιήσεις. Δεν είναι εύκολη χρονιά και οι προκλήσεις που περιέγραψε παραστατικά ο Πρόεδρος Βασιλικός θα απαιτούσαν μια διαφορετική αντιμετώπιση του τουρισμού και του ξενοδοχείου, προκειμένου να καταφέρουν να συνεχίσουν να συνεισφέρουν θετικά στην οικονομία και να στηρίζουν την κοινωνία.

Δυστυχώς όμως αυτή η πρόθεση ούτε φάνηκε, ούτε φαίνεται απ’ όσους θα έπρεπε να την επιδείξουν.
Και αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως.

Τρέχουμε, χτυπάμε πόρτες, λιώνουμε σόλες παπουτσιών σε καθημερινές συναντήσεις από υπουργείο σε υπουργείο, από διεύθυνση σε διεύθυνση όπου οι συνομιλητές μας είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να αντιληφθούν τα αυτονόητα. Κάθονται επαναπαυμένοι πάνω σε μύθους που θέλουν τον τουρισμό να είναι η κότα με τα χρυσά αυγά και η παχιά αγελάδα που όλοι μπορούν να αρμέγουν.

Δεν μπορεί οι ξενοδόχοι να είμαστε καλοί και άγιοι όταν δημιουργούμε δουλειές, όταν πληρώνουμε μισθούς, όταν υπογράφουμε κλαδικές συμβάσεις, όταν πληρώνουμε εισφορές και φόρους αλλά όταν ζητάμε να ξεκολλήσουν τρία – τέσσερα ουσιώδη ζητήματα για να τα καταφέρουμε και να πάμε μπροστά να μας κοιτάζουν σαν … εξωγήινους.

Αυτή η στάση δεν είναι ούτε οικονομικά σωστή, ούτε ηθικά δίκαιη.

Κουράστηκα να ακούω πόσο καλά πάει ο τουρισμός αλλά να μην λέγεται ποτέ τίποτα για τον αγώνα και την αγωνία του ξενοδόχου. Για την ελάφρυνση του ελληνικού ξενοδοχείου από δυσθεώρητα βάρη, που δεν του επιτρέπουν να έχει εκείνη την ευελιξία που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τον εντεινόμενο ανταγωνισμό.

Κουράστηκα να ακούω μόνον θριαμβολογίες για τις αφίξεις αλλά τίποτα για την ανεξέλεγκτη παραξενοδοχία των βραχυχρόνιων μισθώσεων που αναδεικνύεται πλέον μετά και την έρευνα του ΞΕΕ ως μείζον πρόβλημα, όχι των ξενοδόχων αλλά της ίδιας της κοινωνίας.

Κουράστηκα να ακούω για επιτυχίες αλλά τίποτα για το πως θα έρθουν οι επιτυχίες του μέλλοντος. Θα πέσουν από τον ουρανό; Ή θα πρέπει να ξέρουμε τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε με τον αιγιαλό;

Κοινή λογική είναι.

Πως να μιλήσουμε για ένα επενδυτικό μπουμ – που είναι πραγματικά μέσα στις δυνατότητες του ελληνικού τουρισμού – όταν παραμένουμε ακόμη χωρίς χωροταξικό; Η πολλή ανάλυση είναι άρνηση της πράξης. Εδώ μπορούμε να συζητάμε και να αναλύουμε για χρόνια χωρίς να φτάνουμε στο πρακτικό “δια ταύτα” που έχουν ανάγκη ο τουρισμός και το ξενοδοχείο για να κάνουν το άλμα μπροστά, για να δώσουν νέες υπεραξίες στην οικονομία και περισσότερη συνοχή στην κοινωνία.

Η διαφορά μεταξύ του ανέφικτου και του εφικτού σε πολλές περιπτώσεις βρίσκεται μόνο στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί. Και δεν βλέπω διάθεση προσπάθειας, ειδικά μάλιστα τώρα που πάμε και σε συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις κι αυτό δημιουργεί ένα κλίμα παράλυσης των πάντων.

Την ώρα που πραγματικά θα έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις που μπορούν παίξουν καταλυτικό ρόλο για το μέλλον του τουρισμού και της οικονομίας κουράστηκα να ακούω τα ίδια και τα ίδια. “Μην πούμε αυτό”, “μην κάνουμε εκείνο”, “άστο για μετά”. Λες και σε αυτό τον κόσμο ζούμε μόνοι μας. Λες και δεν υπάρχουν εξελίξεις που τρέχουν, λες και δεν υπάρχουν ανταγωνιστές, λες και δεν αναδύονται διαρκώς νέες τάσεις στις παγκόσμιες προτιμήσεις των επισκεπτών.

Όλα αυτά φαίνεται πως είναι “ψιλά γράμματα” για ορισμένους.

Λοιπόν για να είμαστε όσο σοβαροί απαιτούν οι περιστάσεις, δουλειά έτσι δεν γίνεται! Ο τουρισμός των πανηγυρισμών, των χειροκροτημάτων και της πολιτικής καριέρας πρέπει να δώσει επιτέλους τη θέση του στον τουρισμό των ανθρώπων που ζουν από και για τον τουρισμό. Κουραστήκαμε να μας αγνοούν. Κι αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι. Και να μην παριστάνουν τάχα τους ευαίσθητους για την κοινωνία και τους εργαζόμενους, όταν είμαστε εμείς αυτοί που στηρίζουμε στην πράξη και την κοινωνία και τους εργαζόμενούς μας. Αλλά για να μπορούμε να το κάνουμε πρέπει κάτι να υπάρχει στο Ταμείο μας. Κι αυτό γίνεται μέσα από τις δικές του πράξεις και παραλείψεις όλο και πιο δύσκολο στοίχημα. Οι ξενοδόχοι είμαστε άνθρωποι με χαμόγελο. Το πιστεύουμε αυτό. Και πάντα δείχνουμε την καλή πρόθεσή μας και την καλή θέλησή μας. Αλλά ξέρουμε να είμαστε και μαχητικοί και να δίνουμε αγώνες, όταν δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή. Κι αυτό θα κάνουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Κι όχι μόνο για μας. Αλλά και για όλους όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξαρτούν τη ζωή τους από το να μείνουν όρθια τα 10.000 ξενοδοχεία της πατρίδας μας. Θα πάμε μπροστά. Θέλουν, δεν θέλουν.
Σας ευχαριστώ πολύ”.

Δείτε το video με την ομιλία του κ. Τάσιου.

Δείτε ακόμη, όλα τα video, από την χθεσινή ετήσια ΓΣ του ΞΕΕ, στο κανάλι του money-tourism.gr, στο youtube.

Tagged

1 σχόλιο στο “8η ΞΕΕ: Γ. ΤΑΣΙΟΣ | Κουράστηκα… | Ομιλία με έντονες αιχμές από τον πρόεδρο της ΠΟΞ

  1. Αυτοί που στηρίζουν τον τουρισμό κ. Τάσιο είναι οι χιλιάδες τον εργαζομένων που αφήνουν οικογένειες παιδιά και φίλους για μια σεζόν η οποία στην πλειοψηφία τους είναι σε απαράδεχτες εργασιακές συνθήκες οι οποίες εκμεταλλεύονται όσο κανείς την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην χώρα μας . Ας κοιτάξουμε λοιπόν καλύτερα τον εαυτό μας και ας πάρουμε αποφάσεις ώστε να αλλάξει αυτό . Οι εργαζόμενοι λοιπών είναι αυτοί που δίνουν τα πάντα για αυτό που θέλετε να λέτε δικός σας τουρισμός . Όταν αλλάξει αυτό θα μπορέσουμε να πάμε ένα βήμα μπροστά . Γιατί όπως λένε και στο χωριό μου το τζάμπα πέθανε ! Καλή συνέχεια στο έργο σας

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *