tzitzikostas

Α. Τζιτζικώστας: Η απόφαση του ΚΑΣ είναι μια “νίκη της λογικής” και αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης

ΦΟΡΕΙΣ

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας προέβη στην ακόλουθη δήλωση μετά τη σημερινή απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης:

«Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είναι μία ‘νίκη της λογικής’ και αποτελεί ένα μεγάλο και ουσιαστικό βήμα για την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου και πιο πολύπαθου έργου της χώρας, του Μετρό Θεσσαλονίκης. Από το 2013 η θέση μου για το ζήτημα παραμένει σταθερή και ακριβώς αυτήν ανέλυσα και κατά τη χθεσινή τοποθέτησή μου στη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Ότι η απόσπαση, εκσκαφή και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου, αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη και βέλτιστη λύση, καθώς οι εργασίες θα ολοκληρωθούν ταχύτερα χωρίς άλλες καθυστερήσεις, με το λιγότερο δυνατό κόστος και παράλληλα η κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου ως ‘Σταθμού – Μουσείο’, θα αναδείξει την πλούσια ιστορική, αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση, που τα μέλη του ΚΑΣ άκουσαν με πραγματικό ενδιαφέρον όλα τα δεδομένα και έλαβαν την απόφασή τους με ευρύτατη πλειοψηφία.

Ολόκληρη η πόλη, ο κόσμος και οι φορείς, προχωράμε τώρα ενωμένοι εκφράζοντας την ισχυρή βούλησή μας για την άμεση ολοκλήρωση επιτέλους της κατασκευής του μετρό, αλλά και τη διάσωση και ανάδειξη των σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων. Η πόλη, οι συμπολίτες μας, οι επισκέπτες, οι καταστηματάρχες, όλα αυτά τα χρόνια, έχουν υποστεί τεράστια ταλαιπωρία και μεγάλες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις. Ας σταματήσουν ορισμένοι να διχάζουν την πόλη και να βάζουν διαρκώς εμπόδια, ώστε με ένα συγκεκριμένο δεσμευτικό σφιχτό για όλους χρονοδιάγραμμα, να τρέξουν τα έργα και να ολοκληρωθεί επιτέλους η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η ‘Αττικό Μετρό’ οφείλει τώρα να παραδώσει το συντομότερο τη μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, να είναι μοχλός επιτάχυνσης του έργου και φορέας σταθερότητας και αποτελεσματικότητας για τον τόπο και τους συμπολίτες μας. Είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε στενά κάθε βήμα υλοποίησης του έργου, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα στο ακέραιο τη μεγάλη πολιτιστική μας κληρονομιά».

Δηλώσεις της ΥΠΠΟΑ κ. Λίνας Μενδώνη και του Γ. Γ. Πολιτισμού κ. Γιώργου Διδασκάλου σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για το Μετρό Θεσσαλονίκης

​Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Σήμερα το πρωί, μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση 15 ωρών περίπου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε λύση σε ένα πρόβλημα που απασχολεί την κατασκευή του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε με 13 ψήφους υπέρ και δύο κατά, στο σύνολο των 15 παρόντων μελών, υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου. Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έκριναν ότι αυτή είναι η μόνη λογική και πραγματικά εφικτή λύση για την προστασία των αρχαιοτήτων και την κατασκευή του έργου του σταθμού Βενιζέλου. Με τον τρόπο αυτό λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα, τα αρχαία αποκαθίστανται στην ίδια θέση, στο ίδιο επίπεδο, στο σύνολο της τάξεως του 92% περίπου, ενώ επιπλέον χώροι διατίθενται για την έκθεση συμπληρωματικών θεμάτων.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο άκουσε, στη μακρά αυτή συνεδρία του, περισσότερους από 30 επιστήμονες, ενδιαφερόμενους, ειδικούς, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψή τους. Αυτό το οποίο προέκυψε, είναι ότι η δήθεν λύση του 2017 ήταν ανύπαρκτη. Τότε, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε για μη υπογεγραμμένα σχέδια, τα οποία δεν είχαν σφραγίδες, δεν είχαν το ονοματεπώνυμο των συντακτών τους. Επί της ουσίας, όπως ελέχθη και στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, η απόφαση του 2017 ήταν απολύτως έωλη.

Είναι λοιπόν ντροπή για όσους υποστηρίζουν ότι το 2017 έδωσαν την ιδανική λύση για την προστασία των αρχαιοτήτων και για τη δήθεν εφικτότητα κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι αυτή τη στιγμή η μέριμνα του υπουργείου Πολιτισμού είναι, να έρθει από την Αττικό Μετρό το ταχύτερο δυνατόν η μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι τα αρχαία υπαγορεύουν τα ίδια τον τρόπο απόσπασής τους και επανατοποθέτησής τους. Οτιδήποτε άλλο λέγεται, εκφεύγει της επιστημονικής δεοντολογίας και του σωστού επιστημονικού λόγου.

Ήδη σήμερα το πρωί, συζητήσαμε με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αττικής Μετρό, στους επόμενους δύο μήνες να κατατεθεί στο υπουργείο Πολιτισμού η μελέτη απόσπασης, συγχρόνως με τη μελέτη επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων. Αυτός είναι ο βασικός όρος, τον οποίο θέτουμε, διότι αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει, είναι προφανώς να εξασφαλιστεί η αρτιότητα του σταθμού, που να πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας για το επιβατικό κοινό, συγχρόνως όμως, μας ενδιαφέρει η ασφαλής επανατοποθέτηση και ανάδειξη με τον βέλτιστο τρόπο, των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων.

Γιώργος Διδασκάλου, Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού

Μέσω της συγκεκριμένης μελέτης της Αττικό Μετρό, όπως αυτή εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προβλέπεται η ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, τον Απρίλιο του 2023. Στον χρονικό ορίζοντα αυτόν, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί και η επιστροφή των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Αττικό Μετρό, σε περίπτωση που δεν είχε επιλεγεί η συγκεκριμένη λύση, ο σχεδιασμός για την ολοκλήρωση των εργασιών του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, προβλεπόταν μετά το πέρας του 2026 και σε αυτή την περίπτωση, με πάρα πολλούς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις για το τελικό χρονοδιάγραμμα του έργου, που θα είχε περαιτέρω παρατάσεις σε μακρύτερο ορίζοντα.

Υπενθυμίζεται ότι το πράσινο φως για την εφαρμογή του νέου σχεδιασμού, ο οποίος περιλαμβάνει απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης άναψε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Δεκατρία μέλη του ΚΑΣ ψήφισαν «ναι» υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης, 2 «όχι» ενώ 2 ψήφισαν λευκό. Κατά της απόσπασης ψήφισαν η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, Τζένη Βελένη και ο καθηγητής Βλάσης Κουμούσης.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *