Ο κ. Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής, της ΑΑΔΕ | ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα σε επιχειρήσεις για μη αποστολή αποδείξεων από 1η Νοεμβρίου

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΕΥ ΦΟΡΕΙΣ

Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που δεν αποστέλλουν τις αποδείξεις λιανικής πώλησης του ΦΗΜ, στο ηλεκτρονικό σύστημα e-send, υπενθυμίζοντας ότι από 1η Νοεμβρίου θα επιβάλλονται πρόστιμα.

Τα μηνύματα

Τα μηνύματα που απέστειλε η ΑΑΔΕ έχουν ως εξής:

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ (ΑΑΔΕ)

Αποδέκτης/τρια:

Αγαπητή Κυρία, Αγαπητέ Κύριε,

Από έλεγχο των υπηρεσιών μας διαπιστώθηκε ότι τα δεδομένα στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται μέσω του Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) σας, δεν διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ.

Σας ενημερώνουμε, ότι από την 31η.10.2022 κι εφεξής, η μη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ των δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται μέσω ΦΗΜ επισύρει τις κυρώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν χρηματικά πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας από 48 ώρες έως 10 ημέρες.

Ενόψει των ανωτέρω, σας καλούμε να προβείτε άμεσα στην εκπλήρωση της παραπάνω υποχρέωσης.

Εάν έχετε ήδη εκπληρώσει τη σχετική υποχρέωσή σας, παρακαλούμε μη λάβετε υπόψη το παρόν μήνυμα.

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και τη συνεργασία σας».

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες καλούνται να συμμορφωθούν με το χρονοδιάγραμμα αποστολής των στοιχείων από τις λιανικές πωλήσεις καθώς από την 1η Νοεμβρίου τα πρόστιμα είναι μεγάλα ενώ θα αναστέλλεται και η λειτουργία της επιχείρησης.

Με βάση το ισχύον καθεστώς, όσοι δεν συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες για τη διαβίβαση στην ειδική εφαρμογή e-send των στοιχείων λιανικών πωλήσεων, θα αντιμετωπίσουν αυτοτελή χρηματικά πρόστιμα τα οποία κυμαίνονται από 250, 500 ή και 1.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο των βιβλίων, ενώ στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί επιτόπιος έλεγχος και διαπιστωθεί η μη έκδοση ή μη διαβίβαση των στοιχείων μπαίνει λουκέτο από 48 ώρες έως και 10 ημέρες στην επαγγελματική εγκατάσταση ή την επιχείρηση.

ΑΑΔΕ: Παράταση προθεσμίας διαβίβασης δεδομένων στο myDATA σε περίπτωση αποκλίσεων

Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, παρατείνεται, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, η προθεσμία διαβίβασης από τους λήπτες, στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, των λογιστικών στοιχείων συναλλαγών χονδρικής, των δεδομένων εξόδων τιμολόγησης και εσόδων αυτοτιμολόγησης, στις περιπτώσεις αποκλίσεων στα προαναφερόμενα διαβιβασθέντα δεδομένα.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *