©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ABTA: Ολικό comeback για τις διακοπές των Βρετανών στο εξωτερικό το 2023

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των Βρετανών έχουν κάνει διακοπές στο εξωτερικό, μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν για τη διαχείριση της πανδημίας του Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν από ακριβώς ένα χρόνο, ενώ η ζήτηση έχει ανακάμψει στα προ-πανδημικά επίπεδα, διαπιστώνει νέα έρευνα της Ένωσης Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ΑΒΤΑ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η οποία διενεργήθηκε από τη Savanta για λογαριασμό της ΑΒΤΑ τον Φεβρουάριο του 2023  σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.000 Βρετανών, η ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό, στη βρετανική αγορά έχει επανέλθει πλήρως από το χαμηλό επίπεδο του 16% το 2021, όταν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τον έλεγχο της πανδημίας ήταν στο υψηλότερο επίπεδο.

Πολλοί τουριστικοί πράκτορες αναφέρουν πωλήσεις ρεκόρ από την αρχή του έτους. Ενώ, η έρευνα καταδεικνύει ότι το 65% των Βρετανών σχεδιάζουν να πάνε διακοπές στο εξωτερικό τους επόμενους 12 μήνες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η έντονη ζήτηση πρόκειται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο, με πάνω από το ένα τρίτο (37%) των Βρετανών να έχουν ήδη προβεί σε κράτηση ταξιδιού.

Η ταξιδιωτική ένωση αναφέρει ότι ο “παράγοντας ελευθερία” οδηγεί στην επιστροφή των ταξιδιών με τους καταναλωτές να εξακολουθούν να επιθυμούν να κλείνουν διακοπές στο εξωτερικό, παρά τις προκλήσεις του κόστους διαβίωσης.

Οι διακοπές αξιολογούνται ως το “μη απαραίτητο” στοιχείο στο οποίο θέλουν να δώσουν προτεραιότητα φέτος, με το 54% να δηλώνει ότι θα περικόψει άλλα μη απαραίτητα έξοδα, ώστε να μπορεί να έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει διακοπές.

Η έρευνα της ABTA διαπίστωσε επίσης ότι τα διεθνή ταξίδια είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσουν στην οικονομική ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον τομέα των εξερχόμενων ταξιδιών να αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 15% έως το 2027, ξεπερνώντας τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου γενικότερα.

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της ABTA, Mark Tanzer, είπε:  Ένας από τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία έχει επιστρέψει, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, με τη ζήτηση για ταξίδια να φτάνει στα προ-πανδημικά επίπεδα. Τόσο η έρευνά μας, όσο και οι αναφορές για τα υψηλά επίπεδα κρατήσεων από τα μέλη μας δείχνουν ότι οι διακοπές παραμένουν προτεραιότητα για τις δαπάνες του επόμενου έτους, παρά την τρέχουσα οικονομική δυσχέρεια. Στο σύνολό τους, οι Βρετανοί προτιμούν να προσαρμόσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια παρά να τα καταργήσουν εντελώς, κυρίως κάνοντας all-inclusive διακοπές, κάνοντας κράτηση νωρίς ή σχεδιάζοντας διακοπές εκτός των περιόδων υψηλής κίνησης”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προκλήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά και πολλές μικρότερες εταιρίες εξακολουθούν να έχουν χρέη από την πανδημία, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον, τα ταξίδια αναψυχής δεν επηρεάζονται από τη συμπίεση του κόστους ζωής, όπως άλλοι τομείς της οικονομίας.

“Μια σαφής εστίαση για τον τομέα θα είναι η συνέχιση της ανάκαμψης με την οικοδόμηση μιας πιο βιώσιμης βιομηχανίας, διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι και οι κοινότητες θα κερδίσουν τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που επιφέρει, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Η κυβερνητική στήριξη στον τομέα αυτό θα είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση δύσκολα διαχειρίσιμων ζητημάτων, όπως η απεξάρτηση από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις αερομεταφορές”, πρόσθεσε ο κ. Tanzer.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *