accor

Accor: Ζημιές σχεδόν 2 δισ. € για τον γαλλικό κολοσσό το 2020

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή εταιρεία της Ευρώπης η Accor, εμφάνισε καθαρή ζημιά 1,99 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ιδιοκτήτρια αρκετών ξενοδοχειακών αλυσίδων, μεταξύ των οποίων Ibis, Sofitel, Rixos, Novotel, Mercure και Raffles, δήλωσε ότι τα έσοδα ανά δωμάτιο παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 65% το 2020.

Ωστόσο, υπήρξαν σημάδια σημαντικής ανάκαμψης σε όλες τις περιοχές το τρίτο τρίμηνο, με μια ισχυρή καλοκαιρινή σεζόν στην Ευρώπη, μετά το χαμηλό σημείο που παρατηρήθηκε το δεύτερο τρίμηνο (RevPAR μειώθηκε κατά 88,2% το δεύτερο τρίμηνο). Οι νέοι περιορισμοί που εφάρμοσαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ως απάντηση στην επανεμφάνιση της επιδημίας κατά το τελευταίο τρίμηνο ανέκοψαν την ανάκαμψη του καλοκαιριού. Το ενοποιημένο RevPAR μειώθηκε κατά 66,2% στο 4ο τρίμηνο και το RevPAR στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 73,1%, ενώ η σταδιακή ανάκαμψη συνεχίστηκε σε άλλες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια του έτους 2020, η Accor άνοιξε 205 ξενοδοχεία, δηλαδή 28.942 δωμάτια, επιβεβαιώνοντας την ελκυστικότητα των εμπορικών σημάτων του Ομίλου στους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων. Στο τέλος του έτους 2020, ο Όμιλος είχε ένα χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων 753.344 δωματίων (5.139 ξενοδοχεία) και σε κατασκευή 212.000 δωμάτια (1.209 ξενοδοχεία), εκ των οποίων το 73% στις αναδυόμενες αγορές.  Από τις 31 Δεκεμβρίου 2020, το 82% των ξενοδοχείων του Ομίλου ήταν ανοιχτά, δηλαδή πάνω από 4.000 μονάδες.

accorΟ Sébastien Bazin, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Accor, δήλωσε: “Το 2020, η ξενοδοχειακή βιομηχανία αντιμετώπισε μια άνευ προηγουμένου κρίση. Σε απάντηση στην πανδημία, η Accor, οι υπάλληλοί της και οι ιδιοκτήτες της κατέβαλαν μια εξαιρετική προσπάθεια σε ολόκληρο τον κόσμο για να υποστηρίξουν εκείνους που πλήττονται περισσότερο, συνεχίζοντας να διατηρούν τις αξίες της γενναιοδωρίας, της φιλοξενίας και της ανταλλαγής. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή μέτρων για την προστασία των οικονομικών του Ομίλου ήταν γρήγορη και πειθαρχημένη. Τα μέτρα απέδωσαν οφέλη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και συνέβαλαν στον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού. Ο Όμιλος συνέχισε επίσης την ανάπτυξη πρωτοβουλιών μεγάλης κλίμακας για τον προγραμματισμό της οικονομικής ανάκαμψης και την εδραίωση της ηγετικής του θέσης: υλοποίηση ενός νέου εξορθολογισμένου και ευέλικτου οργανισμού, συγχώνευση με την Ennismore μέσω της δημιουργίας μιας ειδικής οντότητας που αποτελείται από 12 μοναδικά ξενοδοχειακές μάρκες, κ.ο.κ.. Το 2021, ενώ το εμβόλιο διασφαλίζει μια σταδιακή ανάκαμψη στον τουρισμό ⁠ – σε μεγάλο βαθμό καθοδηγείται από τους επισκέπτες αναψυχής – η Accor βρίσκεται σε ιδανική θέση για να επωφεληθεί από την ανάκαμψη και να συνεχίσει την επιτυχημένη πορείας της”.

Ανάλυση

Τα ενοποιημένα έσοδα το 2020 ανήλθαν σε 1.621 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένα κατά 60,0% σε σχέση με το 2019 που ήταν 4.049 δισ..

Αναλύονται δε ως εξής:

Έσοδα από το HotelServices

Το HotelServices , το οποίο περιλαμβάνει αμοιβές από τη Management & Franchise (M & F) και τις υπηρεσίες προς τους ιδιοκτήτες, ανέφερε έσοδα 1,142 εκατομμυρίων ευρώ , μειωμένα κατά 59,8%, αντανακλώντας τη μείωση του RevPAR ως αποτέλεσμα της κρίσης υγείας και των κυβερνητικών μέτρων κλειδώματος υλοποιείται παγκοσμίως.

Τα έσοδα της διαχείρισης & Franchise (M & F) ανήλθαν σε 292 εκατομμύρια ευρώ , μειωμένα κατά 71,4% like-for-like.
Η απότομη μείωση αυτού του στοιχείου σε σύγκριση με το RevPAR αντικατοπτρίζει την κατάρρευση των τελών κινήτρων, βάσει του περιθωρίου λειτουργίας του ξενοδοχείου, που προβλέπεται στα συμβόλαια διαχείρισης.

Το ενοποιημένο RevPAR μειώθηκε συνολικά 62,0% για ολόκληρο το έτος και 64,5% για το δεύτερο εξάμηνο.

Τα έσοδα της M & F σημείωσαν πτώση κατά 74,3% like-for-like στην Ευρώπη , αντανακλώντας μείωση κατά 63,3% στο RevPAR που ήταν γενικά συνεπές σε όλα τα τμήματα.

  • Στη Γαλλία , το RevPAR σημείωσε πτώση 57,6% σε σχέση με το πλήρες έτος 2020. Μετά από ένα πολλά υποσχόμενο τρίμηνο που οδήγησαν οι περιφερειακές πόλεις (το RevPAR μειώθηκε κατά 49,1% το 2020) σε σύγκριση με το Παρίσι και την περιοχή του Παρισιού (το RevPAR μειώθηκε κατά 68,9% το 2020), η ανάκαμψη RevPAR σταμάτησε το τέταρτο τρίμηνο με το δεύτερο κλείδωμα. Η έλλειψη ξένων επισκεπτών συνεχίζει να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πρωτεύουσα.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο , το RevPAR μειώθηκε κατά 73,3%. Το RevPAR στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 78,5%, ελαφρώς περισσότερο από την υπόλοιπη χώρα (-67,3%) όπου η εγχώρια δραστηριότητα ήταν ισχυρότερη. Το Ηνωμένο Βασίλειο επηρεάστηκε από μεγαλύτερους αποκλεισμούς από την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς η αναβίωση της πανδημίας ήταν πιο μολυσματική εκεί.
ksd
adv
  • Στη Γερμανία , όπου τα μέτρα κλειδώματος αποκαταστάθηκαν το τέταρτο τρίμηνο, το RevPAR μειώθηκε κατά 64,7% το 2020.
  • Στην Ισπανία , το RevPAR μειώθηκε κατά 74,9% το 2020.
  • Τα έσοδα  M & F στον Ασία-Ειρηνικό μειώθηκαν κατά 63,8% like-for-like, ως αποτέλεσμα της μείωσης του RevPAR κατά 54,9%.
  • Στην Κίνα , η ανάκαμψη που παρατηρήθηκε από το δεύτερο τρίμηνο και μετά συγκεντρώθηκε ρυθμός μετά το τρίμηνο, με αποτέλεσμα μείωση 44,2% στο RevPAR κατά τη διάρκεια του έτους (-18,1% το τέταρτο τρίμηνο). Το τμήμα Luxury & Premium ξεπέρασε τα τμήματα Economy και Midscale, αντανακλώντας τη βαθιά επιθυμία του κινεζικού πληθυσμού να ταξιδέψει ξανά. Οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που ισχύουν από τις αρχές του 2021, ιδίως για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, υπογραμμίζουν ωστόσο το ευμετάβλητο της κατάστασης.
  • Στην Αυστραλία , όπου η κρίση υγείας έχει αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό, το RevPAR μειώθηκε κατά 53,3% σε ολόκληρο το έτος 2020. Η ανάκαμψη που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, την αρχή της θερινής περιόδου, συνεχίστηκε. Η χώρα έχει διατηρήσει τα σύνορά της κλειστά, αλλά επωφελείται από την έντονη εγχώρια δραστηριότητα, όπως αυτή που παρατηρήθηκε στην Ευρώπη το τρίτο τρίμηνο, η οποία ενίσχυσε τους προορισμούς αναψυχής. Αυτό ήταν ιδιαίτερα θετικό για τα ξενοδοχεία Mantra.
  • Η περιοχή της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής ανέφερε έσοδα διαχείρισης και franchise κάτω από 74,6%, με το RevPAR να μειώνεται στο 59,9%. Οι επιχειρήσεις ανέκαμψαν αργά και σταδιακά, ιδιαίτερα με έναν ισχυρό Δεκέμβριο για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χάρη στην επανάληψη των αεροπορικών ταξιδιών.Η Βόρεια Αμερική, η Κεντρική Αμερική και η Καραϊβική ανέφεραν μείωση κατά 72,0% στα έσοδα της M & F, σύμφωνα με την πτώση του RevPAR κατά 73,9% το 2020. Αυτή η απότομη πτώση αντικατοπτρίζει τη φύση του χαρτοφυλακίου της Accor, με πολλά επιχειρηματικά ξενοδοχεία που απευθύνονται σε επισκέπτες του γκρουπ και MICE.
  • Τέλος, η δραστηριότητα στη Νότια Αμερική σημείωσε επίσης σταδιακή ανάκαμψη με το RevPAR να μειώνεται κατά 61,9% το 2020. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 65,3%.Τα έσοδα από υπηρεσίες προς ιδιοκτήτες , τα οποία περιλαμβάνουν τα τμήματα πωλήσεων, μάρκετινγκ, διανομής και αφοσίωσης, καθώς και τις κοινές υπηρεσίες και την επιστροφή των εξόδων προσωπικού ξενοδοχείων, ανήλθαν σε 850 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 1.867 εκατομμυρίων ευρώ σε ολόκληρο το έτος 2019.
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *