Photo by Ivan Shimkoon Unsplash

Η ACI Asia-Pacific και η ACI EUROPE ζητούν συμφωνία ΕΕ-Ινδίας για τις αερομεταφορές

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

Με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ινδίας για τις αερομεταφορές, που ξεκίνησε στο Νέο Δελχί, η ACI Asia-Pacific και η ACI EUROPE κάλεσαν από κοινού την Ινδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να συνάψουν μια ολοκληρωμένη συμφωνία για τις αερομεταφορές. Σκοπός της συμφωνίας είναι η απελευθέρωση των δικαιωμάτων διακίνησης και η ενίσχυση της ευθυγράμμισης των κανονιστικών ρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης των πολιτικών απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ των δύο περιοχών.

Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ινδίας για την αεροπορία διοργανώθηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Ινδίας με έμφαση στη βελτίωση της συνδεσιμότητας, την προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, την αντιμετώπιση των δυσχερειών στις υποδομές, την προώθηση της καινοτομίας και την αντιμετώπιση ρυθμιστικών ζητημάτων. Τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η ινδική βιομηχανία αεροδρομίων χαιρετίζουν τη σύνοδο κορυφής ως εφαλτήριο για την καθιέρωση στενότερης συνεργασίας και ολοκλήρωσης μεταξύ των δύο αγορών.

Ο τομέας των αερομεταφορών της Ινδίας συγκαταλέγεται μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων στον κόσμο, με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της ACI να δείχνουν ότι μέχρι το 2041 η Ινδία αναμένεται να αυξηθεί κατά 339% σε σχέση με το 2022, φθάνοντας τα 1,1 δισεκατομμύρια επιβάτες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία αύξηση της ζήτησης στα δρομολόγια ΕΕ-Ινδίας.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για την Ινδία και την ΕΕ να εργαστούν πάνω σε μια συνολική συμφωνία για τις αερομεταφορές που θα επιτρέψει αποτελεσματικά την ανάπτυξη της αεροπορικής συνδεσιμότητας με την άρση των σημερινών περιορισμών των δικαιωμάτων κυκλοφορίας και της γραφειοκρατίας. Το σημαντικότερο είναι ότι μια τέτοια συνολική συμφωνία για τις αερομεταφορές θα στηρίξει το εμπόριο και τον τουρισμό με σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές και την οικονομία και στις δύο πλευρές.

Η ACI Asia-Pacific και η ACI EUROPE τόνισαν επίσης την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία και να επιδιωχθεί η ευθυγράμμιση των πολιτικών και των κανονιστικών ρυθμίσεων σε τομείς όπως το περιβάλλον, η ασφάλεια και η προστασία, η διευκόλυνση και ο ανταγωνισμός. Ειδικότερα:

-Η ταχεία ευθυγράμμιση μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα επιταχυνθεί η υλοποίηση του μακροπρόθεσμου επιδιωκόμενου στόχου της ICAO για καθαρές μηδενικές εκπομπές CO2 πρέπει να προωθηθεί μέσω μιας ενισχυμένης εταιρικής σχέσης στον τομέα των αερομεταφορών. Η επιτάχυνση της απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον τομέα των αερομεταφορών και οι αερολιμένες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πρόκλησης της απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς τόσο οι αερολιμένες της ΕΕ όσο και οι ινδικοί αερολιμένες εργάζονται ενεργά για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω του προγράμματος Διαπίστευσης Αερολιμένων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

-Αύξηση της συνεργασίας σε τομείς όπως η ασφάλεια, η προστασία, η διευκόλυνση και η προστασία των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης ενός χάρτη πορείας προς ένα “καθεστώς ασφάλειας μίας στάσης” μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας. Το καθεστώς ασφάλειας μίας στάσης (OSS) αναφέρεται στην κατάργηση του διπλού ελέγχου ασφαλείας των επιβατών και των αποσκευών στον αερολιμένα μετεπιβίβασης, το οποίο έχει εγκριθεί από την ICAO και εφαρμόζεται με επιτυχία από την Ευρώπη μαζί με πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Επιπροσθέτως, ο προκαταρκτικός έλεγχος μετανάστευσης μεταξύ Ινδίας και ΕΕ, παρόμοιος με τη διαδικασία που έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ σε αεροδρόμια όπως το Άμπου Ντάμπι, θα είναι το κλειδί για τη διευκόλυνση των ταξιδιών.

-Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ινδίας και της ΕΕ που μειώνει τη γραφειοκρατία όσον αφορά την έκδοση θεωρήσεων, η οποία είναι ιδιαίτερα δυσχερής για τους Ινδούς πολίτες . Η απλούστευση της διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας παροχής προξενικών υπηρεσιών και υπηρεσιών θεώρησης, θα διευκόλυνε την κυκλοφορία των ανθρώπων μεταξύ Ινδίας και ΕΕ και θα ενίσχυε τις επιχειρηματικές σχέσεις και τον τουρισμό – ιδίως αν ληφθεί υπόψη το αυξανόμενο διαθέσιμο εισόδημα των Ινδών πολιτών, το οποίο θα αυξήσει την επί του παρόντος χαμηλή τάση για πτήσεις.

Οκτώ αεροδρόμια στην Ινδία έχουν πλέον πιστοποιηθεί στο πλαίσιο της Διαπίστευσης Αερολιμένων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με δύο αεροδρόμια στο υψηλότερο επίπεδο 4+”Μετάβαση”: Το Διεθνές Αεροδρόμιο Indira Gandhi στο Νέο Δελχί και το Διεθνές Αεροδρόμιο Chhatrapati Shivaji Maharaj στη Βομβάη. Το αεροδρόμιο Kempegowda και το Διεθνές Αεροδρόμιο Hyderabad είναι ουδέτερα ως προς τον άνθρακα, στο επίπεδο 3+.

Υπάρχουν 186 αεροδρόμια πιστοποιημένα για τη διαχείριση του άνθρακα στην ΕΕ, εκ των οποίων τα 35 βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο του προγράμματος.

Tagged

1 σχόλιο στο “Η ACI Asia-Pacific και η ACI EUROPE ζητούν συμφωνία ΕΕ-Ινδίας για τις αερομεταφορές

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *