aia
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ACI Europe: Καλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης στην κατηγορία 25-40 εκατ. επιβάτες ο ΔΑΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΦΟΡΕΙΣ

Τον τίτλο του Καλύτερου Αεροδρομίου για το 2021, στην κατηγορία 25-40 εκατομμυρίων επιβατών αναδείχθηκε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), στα βραβεία της ACI Europe για τα Κορυφαία Ευρωπαϊκά Αεροδρόμια για το 2021, με τη βράβευση να υλοποιείται κατά τη διάρκεια δείπνου, στο πλαίσιο του 31ου Ετήσιου Συνεδρίου και της Γενικής Συνέλευσης της ACI Europe, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας, με οικοδεσπότη το Génève Aéroport. 

Οι κριτές κλήθηκαν, για μία ακόμη φορά, να ψηφίσουν τα καλύτερα αεροδρόμια στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων αεροδρομίων στη βιωσιμότητα, την ψηφιοποίηση και την εμπειρία των επιβατών.

Τα Βραβεία Καλύτερου Αεροδρομίου αναγνωρίζουν την αριστεία και τα εξαιρετικά επιτεύγματα σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων του αεροδρομίου. Η φετινή 17η έκδοση των διάσημων βραβείων πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στους πολλούς τρόπους με τους οποίους τα αεροδρόμια, όχι μόνο ανταποκρίνονται, αλλά καινοτομούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, ενώ εστιάζουν στους στόχους βιωσιμότητας. Τα αεροδρόμια σε αυτό το τμήμα χωρίζονται σε πέντε ομάδες, σύμφωνα με την επιβατική κίνηση του 2019.

Προκειμένου να αναγνωριστούν οι προσπάθειες των αεροδρομίων σε βασικούς τομείς, το χαρτοφυλάκιο των Βραβείων περιλαμβάνει επίσης το Βραβείο Οικολογικής Καινοτομίας, το Βραβείο Accessible Airport, το Βραβείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και το Βραβείο World Business Partner.

Η φετινή κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurocontrol, της  SESAR, του Διεθνούς Φόρουμ Μεταφορών και της ECAC. Οι υποβολές για το Βραβείο Οικολογικής Καινοτομίας εξετάστηκαν από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Διαπίστευσης άνθρακα και ο νικητής του Accessible Airport αναγνωρίστηκε με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αναπηρίας.

Νικητής στην κατηγορία “25-40 εκατομμύρια επιβάτες” αναδείχθηκε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στην Ελλάδα κέρδισε τους κριτές με την παραγωγή ενός σχεδίου ανάκαμψης, που εστιάζει στη βελτίωση της εμπειρίας πελατών και επιβατών μέσω της εφαρμογής της ελληνικής έννοιας της φιλοξενίας. Στους κριτές άρεσε ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο το αεροδρόμιο της Αθήνας “αγκαλιάζει” την τεχνητή νοημοσύνη και την εικονική πραγματικότητα (όπως η μέτρηση της συναισθηματικής δέσμευσης των επιβατών, η προσφορά ενός εικονικού βοηθού και μιας τρισδιάστατης εικονικής περιήγησης στο αεροδρόμιο), στην προσπάθειά του να φέρει την εμπειρία των επιβατών στο επόμενο επίπεδο.

Η κριτική επιτροπή τόνισε, επίσης, τη συνεχιζόμενη ικανότητα διαχείρισης άνθρακα του αεροδρομίου, με το επίπεδο διαπίστευσης άνθρακα του αεροδρομίου 3+ να διατηρείται, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση. Επιπλέον, ο Αερολιμένας Αθηνών δεν δεσμεύεται μόνο να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές CO2 έως το 2025, αλλά και να επιτύχει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ειδικότερα, επαίνεσαν τις προσπάθειες του αεροδρομίου να αυξήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο αεροδρόμιο.

Το αεροδρόμιο της Λισαβόνας τιμήθηκε, επίσης, σε αυτή την κατηγορία.

Το φετινό βραβείο στην κατηγορία “κάτω των 5 εκατομμυρίων επιβατών” απονεμήθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Cluj Avram Iancu, της Ρουμανίας, για την ακλόνητη εστίασή του στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, με σημαντικά μέτρα να λαμβάνονται για τον επαναπροσανατολισμό του εργατικού δυναμικού, ώστε να προσαρμοστεί στις συνθήκες της πανδημίας.

Το αεροδρόμιο Toulon-Hyères τιμήθηκε, επίσης, σε αυτή την κατηγορία.

Νικητής της κατηγορίας “5-10 εκατομμύρια επιβάτες” ήταν το αεροδρόμιο Falcone Borsellino Palermo. Το αεροδρόμιο εξασφάλισε το βραβείο για τα ισχυρά του διαπιστευτήρια βιωσιμότητας, με την επίτευξη του επιπέδου 2 “Μείωση” της Διαπίστευσης άνθρακα του αεροδρομίου φέτος, καθώς και με την εισαγωγή έργων προσανατολισμένων στη βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένης μιας περιβαλλοντικά βιώσιμης επέκτασης στάθμευσης αυτοκινήτων, κ.ο.κ..

Το αεροδρόμιο Linate του Μιλάνου τιμήθηκε, επίσης, σε αυτή την κατηγορία.

Το φετινό βραβείο στην κατηγορία “10-25 εκατομμύρια επιβάτες” απονεμήθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Vnukovo. Το αεροδρόμιο ξεχώρισε για μια σειρά από πρωτοβουλίες και καινοτομίες, ιδίως για τις συνεχείς επενδύσεις του σε ψηφιακές και ανέπαφες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένου νέου εξοπλισμού ασφαλείας.

Το αεροδρόμιο του Πόρτο τιμήθηκε, επίσης, σε αυτή την κατηγορία.

Το φετινό βραβείο στην κατηγορία “πάνω από 40 εκατομμύρια επιβάτες” απονεμήθηκε στο iGA Istanbul Grand Airport ως αναγνώριση της ηγετικής του θέσης μεταξύ των κόμβων της ηπείρου. Οι κριτές περιέγραψαν την Κωνσταντινούπολη ως “ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο που υποστηρίζει αποτελεσματικές λειτουργίες και προσφέρει υπηρεσίες κορυφαίας ποιότητας στους επιβάτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη του αεροδρομίου”. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας το αεροδρόμιο έκανε πλήρη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας (ανεπαφικά και βιομετρικά στοιχεία, διαχείριση ροής κ.λπ.), για να προσφέρει την καλύτερη ασφάλεια από πλευράς υγείας στους επιβάτες του και ήταν το πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο που εξασφάλισε το ACI Airport Health Accreditation.

Τα αεροδρόμια της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης τιμήθηκαν, επίσης, σε αυτή την κατηγορία.

Βραβείο Οικολογικής Καινοτομίας

Το φετινό Βραβείο Οικολογικής Καινοτομίας απονεμήθηκε στο αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης.

Βραβείο Ψηφιακής Μεταμόρφωσης

Ο φετινός νικητής είναι η Aeroporti di Roma S.p.A., η εταιρία εκμετάλλευσης των αεροδρομίων Fiumicino και Ciampino της Ρώμης.

Παγκόσμιο Βραβείο Επιχειρηματικών Εταίρων

Ο φετινός νικητής είναι στην Tine Haas, διευθύντρια της Dornier Consulting International.

Ειδικό Βραβείο

Αυτό το ειδικό βραβείο απονεμήθηκε στον Marco Verga, διευθυντή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού στην Aeroporto G. Marconi di Bologna SpA.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *