Διπλασιάστηκε η επιβατική κίνηση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια τον Ιούλιο, σημειώνοντας αύξηση 94,3% σε ετήσια βάση, με τα αεροδρόμια στην Ελλάδα να επιτυγχάνουν πλήρη ανάκαμψη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ευρωπαϊκού εμπορικού οργανισμού αεροδρομίων ACI Europe.
Τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου (αύξηση 350%) και της Ιρλανδίας (αύξηση 387%) σημείωσαν τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, καθώς οι ταξιδιώτες αναψυχής τροφοδότησαν την ανάκαμψη του τομέα.
Ακολούθησαν τα αεροδρόμια στη Φινλανδία (269%), τη Σλοβακία (167%) και την Ισλανδία (147%), σύμφωνα με τα στοιχεία του ACI Europe για την περιοχή ΕΕ+, η οποία περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα αεροδρόμια της Ελλάδας (+5,4%), του Λουξεμβούργου (+2,2%) και της Ισλανδίας (+1,7%) πέτυχαν πλήρη ανάκαμψη, ακολουθούμενα στενά από εκείνα της Πορτογαλίας (-1,8%), της Ρουμανίας (-2,9%) και της Λιθουανίας (-3%).
Στο άλλο άκρο του φάσματος, τα αεροδρόμια της Σλοβενίας (-39,5%), της Φινλανδίας (-33,7%), της Βουλγαρίας (-29,5%) και της Γερμανίας (-29,5%) παρέμειναν πιο μακριά από την επίτευξη πλήρους ανάκαμψης. Μεταξύ άλλων μεγαλύτερων αγορών της ΕΕ+, τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν τα αεροδρόμια της Ισπανίας (-7,9%) και της Ιταλίας (-9,6%), ακολουθούμενα από τη Γαλλία (-13,5%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (-19,1%).
Ωστόσο, η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της ΕΕ+ εξακολουθούσε να είναι σχεδόν 15% χαμηλότερη από τα στοιχεία του Ιουλίου 2019, πριν από την πανδημία.
Εν τω μεταξύ, η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της υπόλοιπης Ευρώπης αυξήθηκε μόνο κατά 10,8% τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Αυτό αντανακλά το γεγονός ότι τα αεροδρόμια αυτά είχαν απωλέσει μικρότερο ποσοστό κίνησης από ό,τι τα αεροδρόμια της ΕΕ+ πέρυσι, καθώς και ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σαν συνέπεια την “εξουδετέρωση” της επιβατικής κίνησης στα ουκρανικά αεροδρόμια, μειώνοντας την επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της Λευκορωσίας (-14,3%) και της Ρωσίας (-8,8%) και περιορίζοντας επίσης τα κέρδη για τα αεροδρόμια της Μολδαβίας (+7,1%).
Τις καλύτερες επιδόσεις στην αγορά εκτός ΕΕ+ σημείωσαν τα αεροδρόμια της Αλβανίας (+43,8%), της Αρμενίας (+38,6%), της Γεωργίας (+36,5%), της Βόρειας Μακεδονίας (+35,2%) και της Σερβίας (+35%), ακολουθούμενα από εκείνα της Τουρκίας (+27,5%).
Σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία (Ιούλιος 2019), η επιβατική κίνηση στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν σχεδόν εναρμονισμένη με την αγορά της ΕΕ+ τον Ιούλιο, σε ποσοστό -13,5%.
Σε δηλώσεις του για την πορεία της επιβατικής κίνησης στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ο Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής της ACI Europe, είπε: “Ο Ιούλιος συνέχισε να προσφέρει την απαραίτητη ώθηση στην επιβατική κίνηση για τα περισσότερα αεροδρόμια της Ευρώπης, λόγω της επιστροφής, κυρίως, των ταξιδιών αναψυχής καθώς και λόγω της επέκτασης της χωρητικότητας των αερομεταφορέων εξαιρετικά χαμηλού κόστους πολύ πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα. Καθώς η αγορά της ΕΕ+ έχει οδηγήσει σε μεγάλο βαθμό την ανάκαμψη και ο όγκος της κίνησης πλησιάζει επιτέλους στα προ-πανδημικά επίπεδα, είναι σημαντικό η ΕΕ να επαναφέρει τους κανόνες της για τις χρονοθυρίδες στα αεροδρόμια σε κανονικά επίπεδα, απαιτώντας από τις αεροπορικές εταιρίες να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά αυτές τις χρονοθυρίδες για το 80% του χρόνου, κατά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, που αρχίζει στα τέλη Οκτωβρίου”.
Σύμφωνα με τον κ. Jankovec, η επιστροφή στον κανόνα χρήσης του 80% πρόκειται να διασφαλίσει την αποτελεσματική χρήση της σπάνιας χωρητικότητας των αερολιμένων προς όφελος της αεροπορικής συνδεσιμότητας, των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.