Στην πλήρη ανάκαμψη πλησίασαν περισσότερο τον Ιανουάριο τα αεροδρόμια της Ευρώπης, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού κι ενώ προετοιμάζονται για να αποτρέψουν την επανάληψη της αναστάτωσης που προκλήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι, εξαιτίας της υποστελέχωσής τους. Ενώ, το αεροδρόμιο της Αθήνας ξεπέρασε κατά 4% περίπου τα προ-πανδημικά επίπεδα.
Τα στοιχεία που εξέδωσε ο ευρωπαϊκός εμπορικός οργανισμός αεροδρομίων ACI Europe δείχνουν ότι ο αριθμός των επιβατών ήταν μόλις 11% κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα του Ιανουαρίου 2019, βελτιωμένος σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022.
Η επιβατική κίνηση σε όλο το δίκτυο των ευρωπαϊκών αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 69% τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, όταν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που σχετίζονταν με την υποπαραλλαγή Omicron του Covid-19 είχαν ανακόψει την ανάκαμψη.
Η αύξηση προήλθε κυρίως από την άνοδο της επιβατικής κίνησης στο εξωτερικό κατά 85%, ενώ ο αριθμός των επιβατών εσωτερικού αυξήθηκε κατά 35%.
Τα αεροδρόμια της Ισπανίας (2,2%) σημείωσαν τα καλύτερα αποτελέσματα, ακολουθούμενα από εκείνα της Ιταλίας (-4,7%) της Γαλλίας (-11%) και του Ηνωμένου Βασιλείου (-14,3%).
Τα στατιστικά στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνουν ότι το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, με 5,64 εκατ. επιβάτες ξεπέρασε το Χίθροου ως το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης, με αποτέλεσμα το τουρκικό αεροδρόμιο να ξεπεράσει τον όγκο του Ιανουαρίου 2019 κατά 8,1%.
Το Χίθροου ήρθε δεύτερο με 5,49 εκατομμύρια επιβάτες, αριθμός μειωμένος κατά 7,2%, σε σύγκριση με τα προ- πανδημικά επίπεδα και ακολουθούν τα αεροδρόμια του Παρισιού (CDG) με 4,72 εκατομμύρια, της Μαδρίτης με 4,43 εκατομμύρια και του Άμστερνταμ (Σίπχολ) με 3,9 εκατομμύρια.
Αντίστοιχα, η Λισαβόνα (+13,3%), η Αθήνα (+3,9%), το Δουβλίνο (+2%), η Κωνσταντινούπολη (Σαμπιχά Γκιοκτσέν) (+1,3%) ξεπέρασαν τον όγκο τους πριν από την πανδημία (Ιανουάριος 2019).
Ωστόσο, ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία και η έλλειψη διείσδυσης ή η απώλεια αερομεταφορών χαμηλού κόστους είχε ως αποτέλεσμα ότι τα αεροδρόμια της Σλοβακίας (-45,2%), της Σλοβενίας (-44,1%) της Τσεχίας (-33,3%) και της Γερμανίας (-31,7%) να παραμείνουν πιο μακριά από την επίτευξη πλήρους ανάκαμψης, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής της ACI Europe, Olivier Jankovec, είπε: “Το 2023 έχει ξεκινήσει αρκετά καλά χάρη στη συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της ζήτησης των επιβατών απέναντι στους υψηλότερους αεροπορικούς ναύλους και τις ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις σε ολόκληρη την οικονομία”.
Ο ίδιος επισήμανε ότι το 42% των αεροδρομίων της Ευρώπης έχουν πλέον ανακτήσει τον προ-πανδημικό όγκο κίνησης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, επί του παρόντος, τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια εστιάζουν στην προετοιμασία τους για την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού.
“Τα αεροδρόμια της Ευρώπης έχουν εντείνει τα σχέδια ετοιμότητας. Με τον τρόπο αυτό, έχουν απευθυνθεί σε όλους τους επιχειρησιακούς εταίρους τους -αεροπορικές εταιρείες, υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης, δυνάμεις συνοριακού ελέγχου και ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας- για να εντοπίσουν πιθανούς κινδύνους και σημεία πίεσης, ιδίως όσον αφορά τα επίπεδα προσωπικού, και να σχεδιάσουν μέτρα μετριασμού. Σε γενικές γραμμές, η χωρητικότητα του αεροπορικού συστήματος στο έδαφος θα πρέπει να ανταπεξέλθει στη ζήτηση -και οι περιορισμοί χωρητικότητας θα παραμείνουν η εξαίρεση”, επισήμανε ο κ. Jankovec.
1 σχόλιο στο “ACI Europe: Σε πλήρη…. ανάρρωση τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια τον Ιανουάριο | Στο +4% ο ΔΑΑ”