© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ACI EUROPE: Το 2025 η πλήρης ανάκαμψη της αεροπορικής κίνησης | Μετατίθεται έναν χρόνο αργότερα

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

Μειωμένη κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες θα είναι η επιβατική κίνηση στην Ευρώπη στο σύνολο του 2023, σε σύγκριση με το προ-πανδημικό 2019, με συνέπεια η πλήρης ανάκαμψή της να μετατίθεται πλέον για το 2025, αντί για το 2024, όπως προβλεπόταν προηγουμένως (Μάιος 2022). Αυτό προκύπτει στην αναθεωρημένη πρόβλεψη επιβατικής κίνησης για το ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων της ACI EUROPE.

Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρκετές εθνικές αγορές και να κυριαρχούν στους καθοδικούς κινδύνους. Η επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών και οι πληθωριστικές πιέσεις θα επιβαρύνουν επίσης τη ζήτηση, με τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων να έχουν αυξηθεί αισθητά καθ’ όλη τη διάρκεια του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του 2022. Το υψηλότερο ρυθμιστικό κόστος θα οδηγήσει επίσης σε συνεχείς πληθωριστικές πιέσεις στους αεροπορικούς ναύλους.

Από την πλευρά της προσφοράς, η αυστηρή διαχείριση της χωρητικότητας, κυρίως από τους αερομεταφορείς πλήρους εξυπηρέτησης, και η μονιμότητα των ταξιδιωτικών περιορισμών προς την Κίνα, θα περιορίσουν επίσης την περαιτέρω αύξηση της κίνησης.

Ταυτόχρονα, η ACI EUROPE αναμένει ότι ο αντίκτυπος αυτών των αρνητικών προσδιοριστικών παραγόντων στην επιβατική κίνηση θα αντισταθμιστεί εν μέρει από έναν βαθμό ανθεκτικότητας της ζήτησης στον τομέα της αναψυχής και τη συνεχιζόμενη επέκταση των αερομεταφορέων εξαιρετικά χαμηλού κόστους.

Η κατάργηση της απαλλαγής των αεροδρομίων από την υποχρέωση χρήσης χρονοθυρίδων, που χορηγείται στις αεροπορικές εταιρίες από το επόμενο καλοκαίρι, αναμένεται επίσης να αμβλύνει τις πιέσεις στην προσφορά.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα επηρεάσουν διαφορετικά τα αεροδρόμια ανάλογα με την τοποθεσία, το μέγεθος, τη θέση τους στην αγορά και το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Αυτό σημαίνει ότι τα αυξανόμενα ελλείμματα στις επιδόσεις της κίνησης που ήδη παρατηρούνται θα παραμείνουν.

Σε δηλώσεις του ο Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής της ACI EUROPE, είπε: “Η επιβατική κίνηση έχει επιστρέψει δυναμικά από την περασμένη άνοιξη και μέχρι στιγμής έχει επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα απέναντι στους αυξανόμενους γεωπολιτικούς και οικονομικούς αντίθετους ανέμους. Ωστόσο, αναμένουμε τώρα ότι η ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης θα εξομαλυνθεί προοδευτικά, με τον χρονικό ορίζοντα να μετατίθεται στο 2025 προκειμένου τα αεροδρόμια της Ευρώπης να επανέλθουν τελικά στο σημείο που βρίσκονταν πριν από το ξέσπασμα του Covid-19. Το επόμενο έτος, θα εξακολουθήσουμε να χάνουμε 220 εκατομμύρια επιβάτες, πράγμα που σημαίνει ότι ο όγκος των επιβατών θα φτάσει μόλις στα επίπεδα του 2017. Όλα αυτά αντικατοπτρίζουν ένα μείγμα καθοριστικών παραγόντων, με περισσότερα αρνητικά παρά θετικά, μαζί με σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους”.

Σύμφωνα με τον κ. Jankovec, αρκετές αγορές αεροδρομίων -ιδιαίτερα εκείνες που βασίζονται κυρίως στον τουρισμό- θα ξεπεράσουν τον προ-πανδημικό όγκο επιβατών τους ήδη από το επόμενο έτος. Αλλά πολλές άλλες θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν.

Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, μόλις οι τελευταίες επιπτώσεις του Covid-19 υποχωρήσουν οριστικά, τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια θα αντιμετωπίσουν υψηλότερα επίπεδα κινδύνου από ό,τι στο παρελθόν, κι αυτό, όπως είπε ο κ. Jankovec, οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να το αντανακλούν και να το λαμβάνουν πλήρως υπόψη τους.

Tagged

1 σχόλιο στο “ACI EUROPE: Το 2025 η πλήρης ανάκαμψη της αεροπορικής κίνησης | Μετατίθεται έναν χρόνο αργότερα

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *