Αεροδρόμιο Schiphol – Φωτογραφία από το site του αεροδρομίου

ACI: Στα 8,4 δισεκατομμύρια η αεροπορική κίνηση εφέτος

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σύμφωνα με νέα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI World), η παγκόσμια επιβατική κίνηση το 2023 θα φθάσει τα 8,4 δισεκατομμύρια, αγγίζοντας το 92% των επιπέδων του 2019.

Στις τελευταίες τριμηνιαίες προοπτικές της για την κίνηση των αεροδρομίων, η ένωση αεροδρομίων προβλέπει ότι η ισχυρή τάση της κίνησης που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα συνεχιστεί, κυρίως λόγω της επαναλειτουργίας της οικονομίας της Κίνας και της μείωσης των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής της ACI World, Luis Felipe de Oliveira, είπε: “Ο αυξανόμενος όγκος επιβατών, η αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών των καυσίμων των αεροσκαφών, υποδηλώνουν ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια θα παραμείνει ισχυρή και κατά τη θερινή περίοδο στο βόρειο ημισφαίριο. Το άνοιγμα των κινεζικών αεροπορικών αγορών αντιπροσωπεύει ιδιαίτερα θετική πρόοδο στην παγκόσμια δραστηριότητα και στη ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών”.

Ανά περιοχή, η Ασία και ο Ειρηνικός προβλέπεται να παρουσιάσει την ισχυρότερη ανάκαμψη, με 2,9 δισεκατομμύρια επιβάτες, ή 85,3% του επιπέδου του 2019. Αυτό συμβαίνει παρά τη βραδύτερη ανάκαμψη το 2022 σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ο οργανισμός αναμένει ισχυρές επιδόσεις για ολόκληρο το έτος στη Βόρεια Αμερική, με την κίνηση να φτάνει τα 2 δισεκατομμύρια επιβάτες, δηλαδή το 98,7% του επιπέδου του 2019.

Στην Αφρική, ο όγκος επιβατών αναμένεται να φθάσει φέτος τα 222 εκατομμύρια, ή το 96,8% των επιπέδων κίνησης πριν από την πανδημία.

Έχοντας σημειώσει την υψηλότερη αύξηση της επιβατικής κίνησης το 2022, η Ευρώπη πιθανότατα θα παρουσιάσει συγκρατημένη ανάπτυξη φέτος, με 2,2 δισεκατομμύρια επιβάτες, ή 92,2% του επιπέδου του 2019.

Η θετική τάση στην περιοχή Λατινικής Αμερικής-Καραϊβικής αναμένεται να συνεχιστεί το 2023. Η ACI World προβλέπει ότι η περιοχή θα ξεπεράσει τον όγκο του 2019, καθώς θα φτάσει τα 701 εκατομμύρια επιβάτες.

Στη Μέση Ανατολή, ο αριθμός των επιβατών εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 396 εκατομμύρια, ή το 97,3% του επιπέδου του 2019.

Σύμφωνα με την ACI World, τα αεροδρόμια αναμένεται να υποδεχθούν 2,7 δισεκατομμύρια επιβάτες το δεύτερο τρίμηνο και 2,9 δισεκατομμύρια το τρίτο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι το μερίδιο που αντιπροσωπεύουν οι διεθνείς επιβάτες αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 38% της συνολικής κίνησης το 2023, πλησιάζοντας το 42% του 2019.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *