money tourism copyright
Ο κ. Ανέστης Αναστασίου|ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ACT – Ανέστης Αναστασίου: Ακαδημαϊκά προγράμματα Τουρισμού και Φιλοξενίας με εχέγγυα καριέρας σε διεθνές επίπεδο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Με πλούσια διεθνή εµπειρία διδασκαλίας σε διάφορα ακαδηµαϊκά ιδρύµατα, αλλά και στον επαγγελµατικό «στίβο», σε  διευθυντικές θέσεις τουριστικών επιχειρήσεων εντός και εκτός Ελλάδος, ο Ανέστης Αναστασίου µιλά στο “ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ”, από τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή και Συντονιστή Διοίκησης Φιλοξενίας και Τουρισµού στο ACT και αναλύει τα προγράµµατα σπουδών του κολλεγίου. Προγράµµατα προπτυχιακά και µεταπτυχιακά, βασισµένα στο αµερικανικό εκπαιδευτικό µοντέλο µε «εσάνς» Ελβετίας, που υλοποιούνται στην αγγλική γλώσσα και προσφέρουν σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες µε ενεργητικό και βιωµατικό τρόπο µάθησης και εξαιρετικές ευκαιρίες σταδιοδροµίας εντός και εκτός συνόρων.

ACTΚύριε Αναστασίου, τι προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών περιλαμβάνει το τμήμα Τουρισμού και Φιλοξενίας του ACT;

Για την απόκτηση ενός πρώτου πτυχίου το ACT προσφέρει Bachelor στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με κατεύθυνση στα Τουριστικά 4ετούς φοίτησης, με αναγνωρισμένο πτυχίο σε Αμερική και Ευρώπη.

Ακολούθως, έχουμε ένα συνδυαστικό Πρόγραμμα Σπουδών διετούς φοίτησης στο ACT και συνέχιση σπουδών στο Cesar Ritz Colleges ή το Hotel Institute Montreux στην Ελβετία, λαμβάνοντας το πτυχίο τους από τα συγκεκριμένα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Ως μεταπτυχιακό τίτλο προσφέρουμε Master στη Διοίκηση Τουριστικών Μονάδων και τη Φιλοξενία μέσω ενός ετήσιου προγράμματος με ευέλικτα ωράρια μαθημάτων για επαγγελματίες. Το μονοετές μεταπτυχιακό μας πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα χωρίς σχετικές σπουδές και γνώσεις πάνω στο αντικείμενο του τουρισμού, αλλά και σε άτομα που είχαν προηγούμενη ενασχόληση με τον χώρο και τώρα αποφασίζουν να κάνουν καριέρα σ΄αυτόν. Ουσιαστικά αποτελεί ένα σύστημα αλλαγής καριέρας ή μπορεί να λειτουργήσει ως «φρεσκάρισμα» γνώσεων με νέα δεδομένα στον τουρισμό του 2022. Επενδύουμε στη σύγχρονη γνώση, ώστε οι απόφοιτοί μας να γίνουν επαγγελματίες στον χώρο του τουρισμού. Υπάρχουν πάντα και άτομα που είχαν αφήσει τις σπουδές τους στον τουρισμό, είτε κατέχουν κάποιο σχετικό πτυχίο. Πτυχιούχοι από κάθε επιστημονική κατεύθυνση, που ήρθαν κάποια στιγμή σε επαφή με τον κόσμο της φιλοξενίας και αποφάσισαν πως αυτός ο χώρος τους ταιριάζει και οφείλουν να τον προσεγγίσουν με σοβαρότητα, να αποκτήσουν την απαιτούμενη εξειδίκευση και να «χτίσουν» μια αξιοζήλευτη επαγγελματική καριέρα στη διοίκηση ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων.

Το τμήμα Διοίκησης Τουρισμου και Φιλοξενίας του Κολλεγίου Ανατόλια σε συνεργασία με παγκοσμίου φήμης ιδρύματα της Αμερικής και της Ελβετίας, δημιουργήθηκε πριν από εφτά χρόνια και έχει ως στρατηγικούς εταίρους τη Sani/Ikos Group και τη Deloitte.  Για την Ελλάδα, ο τουρισμός είναι μέρος του πολιτισμού μας και η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας. Η φιλοξενία είναι στο DNA μας.  Το ACT προσφέρει μια πλήρως ολοκληρωμένη λύση στις σπουδές φιλοξενίας και τουρισμού που θα βοηθήσει τόσο τους αποφοίτους λυκείου να εισέλθουν στον τομέα και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους, αλλά και μεταπτυχιακούς φοιτητές και επαγγελματίες επιχειρήσεων να «ακονίσουν» τις δεξιότητές τους και να προωθήσουν την καριέρα τους. Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα Τουρισμού και Φιλοξενίας του ACT υποστηρίχθηκε από την πρώτη στιγμή από δεκάδες τουριστικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα και τέθηκε υπό την αιγίδα του ΣΕΤΕ καθώς και των Ενώσεων Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σκιάθου και Ρόδου.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των σπουδών στο ACT;

Το ACT φιλοδοξεί να είναι ένα ίδρυμα επιλογής για σπουδαστές που αναζητούν τα υψηλότερα επίπεδα προσωπικής, πνευματικής και επαγγελματικής επίτευξης. Θέλουμε να είμαστε γνωστοί ως ένας εκπαιδευτικός οργανισμός που συμβάλλει σε μια βιώσιμη κοινωνία και παράγει ολοκληρωμένους, ηθικούς και ανοιχτόμυαλους πολίτες του κόσμου. Οι ευκαιρίες σταδιοδρομίας με αρωγό το Career Services Office, το ισχυρό δίκτυο αποφοίτων και τα προγράμματα διά βίου μάθησης, συνθέτουν ένα ιδανικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, που εφοδιάζει τους φοιτητές με ισχυρές ακαδημαϊκές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να προσαρμόζονται με επιτυχία σε κάθε αλλαγή. Τα προγράμματα Bachelor, συνδυασμένου πτυχίου και μεταπτυχιακού στη Φιλοξενία και τη Διοίκηση Τουρισμού στο ACT είναι η τέλεια ευκαιρία για την απόκτηση διεθνούς εμπειρίας. Οι εγκαταστάσεις μας, 4.500 μ2 ισοδύναμες με μιας πανεπιστημιούπολης διεθνών προδιαγραφών, η πλούσια και σύγχρονη βιβλιοθήκη Bissell (από τις πιο εξελιγμένες του είδους της) και το Κέντρο Τεχνολογίας “Σταύρος Σ. Νιάρχος”, δίνουν στους φοιτητές πρόσβαση στα πιο σύγχρονα εργαλεία  πληροφορικής. Η σχολή μας είναι διεθνής, με καθηγητές με σπουδές σε κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας και σημαντική εργασιακή εμπειρία στους αντίστοιχους τομείς τους. Παράλληλα, τα μικρά μεγέθη τάξεων, αποτελούμενα από λίγους σπουδαστές και το ποικιλόμορφο, πολυπολιτισμικό περιβάλλον δίνει ευελιξία και ευκαιρίες ανάπτυξης στους σπουδαστές. Τέλος, το ACT βρίσκεται δίπλα στους φοιτητές του ακόμη και μετά την αποφοίτησή τους, προσφέροντας πολύτιμες συμβουλές για το «κτίσιμο» της καριέρας τους.

Ποια είναι η ιστορική διαδρομή του ACT και από πότε υπάρχει το τμήμα Τουρισμού και Φιλοξενίας;

To ACT, το τμήμα πτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του Κολλεγίου Ανατόλια, είναι μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα και λειτουργεί από το 1981 στη Θεσσαλονίκη. Είναι αναγνωρισμένο στις ΗΠΑ από την Επιτροπή για Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης του New England Commission of Higher Education (NECHE), τον οργανισμό που πιστοποιεί μερικά από τα καλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως τα Harvard και Yale. Παράλληλα, τα πτυχιακά προγράμματα του ACT έχουν και Ευρωπαϊκή πιστοποίηση μέσω του Open University της Μ. Βρετανίας. ACT

Το American College of Thessaloniki είναι επίσης αναγνωρισμένο ως «Κολλέγιο» από το Υπουργείο Παιδείας. Το επίπεδο σπουδών και οι εγκαταστάσεις του ACT μεταφέρουν την ατμόσφαιρα των αμερικανικών πανεπιστημίων στη Θεσσαλονίκη. Συγκαταλέγεται ως ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας λόγω της ιστορίας και των ακαδημαϊκών επιδόσεων των μαθητών του και προσφέρει  εκτεταμένο πρόγραμμα υποτροφιών.

Υπάρχει και δυνατότητα υποτροφιών και στα προγράμματα Τουριστικών σπουδών και ποιες οι προϋποθέσεις για κατάκτησή τους;

Επειδή το ACT είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, είμαστε εξαιρετικά ευέλικτοι και καθόλου φειδωλοί σε θέματα υποτροφιών. Ένα μεγάλο ποσοστό των σπουδαστών μας σπουδάζει με υποτροφία. Οι υποτροφίες δίνονται με γνώμονα το οικονομικό και μαθησιακό status των υποψήφιων σπουδαστών μας. Υπάρχει διαγωνισμός υποτροφιών. Εξάλλου, οι εταιρείες – στρατηγικοί εταίροι του ACT επενδύουν σε υπότροφους σπουδαστές μας. Για όποιον θέλει να σπουδάσει στου ACT το οικονομικό δεν αποτελεί εμπόδιο.

Τι δυνατότητες υπάρχουν για τους σπουδαστές του ACT να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό;

Οι σπουδαστές του ACT μπορούν να μεταβούν για ένα εξάμηνο στην Αμερική για πρακτική και να επιστρέψουν. Είναι ένα καταπληκτικό πρόγραμμα, που δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές μας, με τα φθηνά δίδακτρα της Ελλάδας να σπουδάσουν στην Αμερική, όπου το κόστος διδάκτρων είναι πλέον των 60.000 δολαρίων ετησίως. Συνεργαζόμαστε με έναν πολύ μεγάλο αριθμό Αμερικανικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων σε διάφορες Πολιτείες και περιοχές των ΗΠΑ. Το ίδρυμα έχει συνάψει συμφωνίες με περισσότερα από 60 Αμερικανικά Πανεπιστήμια, οι οποίες επεκτείνονται και σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, δίνοντας την ευκαιρία σε Έλληνες φοιτητές του ACT να σπουδάσουν για ένα ή περισσότερα εξάμηνα σε κάποιο πανεπιστήμιο της Αμερικής. Το ACT αποτελεί και τον πιο δημοφιλή ακαδημαϊκό προορισμό στην Ελλάδα για Αμερικανούς φοιτητές μέσω του προγράμματος Study Abroad.

Μια επίσης πολύ σπουδαία συνεργασία μας είναι και με το ελβετικό Hotel Institute Montreux, κορυφαίο και μέσα στα δέκα καλύτερα κολλέγια στον κόσμο, στις σπουδές τουρισμού. Το ACT προσφέρει έναν συνδυασμό επιχειρηματικών προγραμμάτων που συνδυάζουν διάσημες ελβετικές πρακτικές φιλοξενίας με τη σύγχρονη αμερικανική τεχνογνωσία διαχείρισης. Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός θα προετοιμάσει τους αποφοίτους για σπουδαίες διοικητικές θέσεις στον κόσμο της φιλοξενίας και των επιχειρήσεων. Ως διεθνές ινστιτούτο φιλοξενίας και διαχείρισης ξενοδοχείων, το Hotel Institute Montreux υποστηρίζει την επιτυχία επίδοξων ατόμων μέσω της ανάπτυξης ισχυρών δεξιοτήτων διαχείρισης φιλοξενίας, διαπροσωπικών, γλωσσικών και πολιτιστικών δεξιοτήτων.

Και για όσους ενδιαφέρονται για πρακτική και εργασία στα ελληνικά ξενοδοχεία;

Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα Τουρισμού και Φιλοξενίας του ACT έχει ως στρατηγικούς εταίρους τη Sani/Ikos Group και την Deloitte και υποστηρίζεται από πολλές Ενώσεων Ξενοδόχων, Συλλόγους Διευθυντών Ξενοδοχείων και άλλους φορείς. Αυτό σημαίνει εγγυημένη πρακτική για τους σπουδαστές μας και λαμπρές προοπτικές καριέρας σε πολλά κορυφαία ξενοδοχειακά brands της χώρας.

ACTΜε κυρίαρχο πρόβλημα την έλλειψη προσωπικού, στις μέρες μας, πόσο απαραίτητος είναι ένας τίτλος σπουδών για να εργαστεί κάποιος  στον τουρισμό;

Ο τουρισμός, παραδοσιακά είχε εμπειρικούς ανθρώπους. Στη σημερινή εποχή δεν αρκεί η εμπειρία. Οι εταιρείες αναζητούν πλέον, άτομα με σύγχρονη κατάρτηση, με πολλαπλές δεξιότητες και γνώσεις, με πτυχίο σχετικού γνωστικού αντικειμένου. Τόσο οι θέσεις στελεχών και υπευθύνων, όσο και το ύψος του μισθού καθορίζεται από την ύπαρξη πτυχίου και μεταπτυχιακού και όχι από την εμπειρία. Η τάση είναι σαφής και ο ξενοδόχος ή ο πράκτορας αναζητούν πτυχιούχους. Η αγορά “διψά” για νέα στελέχη με γνώσεις και σύγχρονες δεξιότητες αλλά, δυστυχώς, κάποιοι “επαγγελματίες” του χώρου, (στην πλειοψηφία τους ευκαιριακοί) δεν έχουν ακόμα πειστεί για την αναγκαιότητα αύξησης του εργατικού κόστους, είτε λέγεται μισθός είτε καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων. Και η Πολιτεία συνεχίζει να επιδοτεί την ανεργία αντί της εργασίας και να μη δίνει κίνητρα πρόσληψης νέων. Οι μεγάλες τουριστικές βιομηχανίες και οι “έξυπνοι” ξενοδόχοι επενδύουν στον πτυχιούχο καλοπληρωμένο και χαμογελαστό εργαζόμενο που θα τους φέρνει ικανοποιημένους πελάτες για πολλά πολλά χρόνια.

Υπάρχουν πλάνα ένταξης νέων πεδίων και αντικειμένων τουριστικού ενδιαφέροντος στα προγράμματά σας ή και νέων προγραμμάτων;

Στα επτά χρόνια λειτουργίας του προγράμματος φιλοξενίας και τουρισμού του ACT τίποτα δεν παρέμεινε στάσιμο. Επικαιροποιούμε τα σπουδαστικά μας προγράμματα, εντάσσοντας νέα πεδία μάθησης, νέες μεθόδους και δραστηριοτήτες, ακολουθώντας τις τεχνολογικές επιταγές της εποχής και τις νέες τάσεις του τουρισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μάθημα διαχείρησης εσόδων (revenue management) που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στον κλάδο της φιλοξενίας. Κάθε χρόνο το πρόγραμμα εμπλουτίζεται, ώστε να καλύψει τις ανάγκες για εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και να δημιουργήσει τη νέα γενιά επαγγελματιών που θα σταδιοδρομήσουν και θα επιτύχουν στον κλάδο του Τουρισμού, είτε επιλέξουν να εργαστούν ως στελέχη σε ξενοδοχειακές μονάδες, είτε επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Και φέτος επιφυλάσσουμε διάφορες ευχάριστες εκπλήξεις στους σπουδαστές μας.

Τι σας λένε οι παλιοί σας απόφοιτοι;

Εντός και εκτός σχολής λειτουργούμε ως μια ζεστή κοινότητα. Όλοι οι διδάσκοντες διαπιστώνουμε με μεγάλη χαρά πως αποτελούμε για τους σπουδαστές μας σημείο αναφοράς. Κρατάμε μια πολύ καλή επαφή με τους αποφοίτους μας, τόσο στη διάρκεια της πρακτικής τους, όσο και μετά το πτυχίο τους, είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα, κάθε απορία και κάθε προβληματισμό τους. Παιδιά, που κατέχουν ήδη θέσεις προϊσταμένων, μας ζητούν νέους απόφοιτους στις μονάδες όπου εργάζονται. Έτσι, δημιουργούμε γενιές νέων επαγγελματιών και αυριανών συναδέλφων μας.

* Ο κ. Ανέστης Αναστασίου είναι Επίκουρος Καθηγητής και Συντονιστής Διοίκησης Φιλοξενίας και Τουρισμού στο ACT. Έχει εργαστεί σε σημαντικό Αγγλικό Τ.Ο., καθώς και σε διάφορες διεθνείς εταιρείες, σε διευθυντικές θέσεις.  Διδάσκει από το 2001 σε διάφορα πανεπιστήμια και κολλέγια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε ενότητες που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις, τη διοίκηση και τη φιλοξενία και ειδικεύεται σε: επιχειρηματικότητα, διαχείριση και ηγεσία ανθρώπινου δυναμικού, τεχνικές εξυπηρέτησης πελατών και πωλήσεων κ.ά. Κατέχει πτυχία Μηχανολόγου Μηχανικού και Διοίκησης Επιχ/σεων και Μεταπτυχιακά στην Αξιοποίηση και Διαχείριση Ενέργειας, στη Διεθνή Διοίκηση, στα Πολιτικά και Οικονομικά στη Σύγχρονη Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη και Proficiency in Hospitality Management από την Ecole Hotelier de Lausanne. Είναι επίσης Certified Performance Consultant από το World Training Conference (Ατλάντα 2008). Ακόμα είναι ιδρυτής και διευθυντής της AA+Partners, μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης και ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως στον κλάδο φιλοξενίας & αναψυχής.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *