aegean
Οι κ.κ. Δημήτρης Γερογιάννης και Ευτύχιος Βασιλάκης

Αegean: Εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 60 εκατ. € στην έκτακτη γενική συνέλευση

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το «πράσινο φως» για την αύξηση κεφαλαίου των 60 εκατ. ευρώ, που αποτελεί προϋπόθεση για την στήριξη της εταιρείας από το Δημόσιο, με κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ, έδωσαν πριν από λίγο, οι μέτοχοι της Aegean, στην έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Οι ακριβείς όροι της διαδικασίας αναμένεται ότι θα προσδιοριστούν μέσα στο επόμενο δίμηνο, ενώ όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρίας Ευτύχιος Βασιλάκης, “…πρόκειται για την πιο δύσκολη περίοδο που έχει περάσει η εταιρεία”.

money tourism photo
Ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης | © money tourism copyright photo

Είπε ο κ. Βασιλάκης: “Οι αερομεταφορές είναι ο πρώτος σε βαθμό έντασης κλάδος που έχει θιγεί καίρια από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19 και τα μέτρα περιορισμού στις αεροπορικές μετακινήσεις (που ακόμα τελούν σε ισχύ), στα οποία οδήγησε η ανάγκη περιορισμού της διάδοσης του ιού. Η ένταση και η διάρκεια της πρωτοφανούς κρίσης επιβάλει και δραστικά μέτρα αντιμετώπισης, μείωσης κόστους, ενίσχυσης ρευστότητας και θωράκισης της οικονομικής θέσης της Εταιρείας και του Ομίλου.

Οι κύριοι άξονες προτεραιοτήτων του Ομίλου για τη διαχείριση αυτής της κρίσης είναι:
α) η δυναμική διαχείριση του δικτύου και της προσφερόμενης χωρητικότητας,
β) η διαχείριση του στόλου και των κεφαλαιακών δαπανών,
γ) η ταμειακή θωράκιση με εξασφάλιση επιπλέον ρευστότητας, και
δ) το πρόγραμμα εξοικονόμησης κόστους όλων των κατηγοριών. Παράλληλα, όπως έπραξαν το σύνολο των κυριότερων ανταγωνιστών της Εταιρείας στην Ευρώπη, η Εταιρεία έκανε τις αναγκαίες διαδικασίες για τη λήψη κρατικής στήριξης και στις 23 Δεκεμβρίου 2020 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του άρθρου 107 (2) (β) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κρατική ενίσχυση με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης προς την Εταιρεία ύψους μέχρι 120 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση μέρους της ζημιάς που προήλθε λόγω των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις που επιβλήθηκαν από την Ελλάδα και άλλες χώρες προορισμού με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19 στο διάστημα 23 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου 2020.

Και συνέχισε  ο πρόεδρος της AEGEAN, λέγοντας ότι «για άλλη μία φορά, όλοι μας κάνουμε μία κοινή προσπάθεια όπου βάζουν κεφάλαια εκ νέου οι μέτοχοι. Και βάζουν πλάτη από δημιουργικότητα, αντοχή και προσπάθεια, οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, τα στελέχη της εταιρείας. Η εταιρεία συνέβαλε με 300 εκατ. ευρώ σε φόρους και υποδομές το 2019 και με 2,8 δισ. ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια. Το Δημόσιο κάνει επένδυση στην αποδοτικότητα και την λειτουργία του Τουρισμού και της Οικονομίας. Ευχαριστούμε το κράτος για τη βοήθεια, αλλά είμαστε περήφανοι για το πόσο αντέξαμε χωρίς αυτή και για το πόσο μικρή είναι σε σχέση με άλλα κράτη. Είμαστε ευγνώμονες που το κράτος είναι δίπλα μας, αλλά νομίζω ότι και η Ελλάδα είναι τυχερή που έχει μία εταιρεία που μπορεί να συμβάλει τόσο πολύ και που αντέχει, με μία λογική στήριξη στην οποία καλούνται, για μία ακόμη φορά, να βάλουν χρήματα οι μέτοχοι. Οι μέτοχοι που εκπροσωπούν άνω του 60% του μετοχικού κεφαλαίου, έχουν δηλώσει ότι θα το πράξουν, μετά την οριστικοποίηση των όρων της αύξησης».

Δ. Γερογιάννης: Πρωτόγνωρη η κρίση

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Δημήτρης Γερογιάννης έδωσε τα στοιχεία της μείωσης της κίνησης, τονίζοντας ότι στα ελληνικά αεροδρόμια, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η επιβατική κίνηση σημείωσε άνευ προηγουμένου μείωση κατά περισσότερο του 80% μεταξύ Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020.  Η πτώση στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους ανήλθε σε 92%, 62% και 77%, αντίστοιχα, τόνισε.

money tourism photo
O κ. Δημήτρης Γερογιάννης | © money tourism copyright photo

«Η αρχή του 2020 μας βρήκε μετά από επτά χρονιά συνεχούς κερδοφόρας ανάπτυξη δικτύου και των υπηρεσιών μας σε ιδιαίτερα ισχυρή θέση. Με 15 εκατ. επιβάτες το 2019 σε 44 χώρες και 155 προορισμούς από την Αθηνά αλλά και τις σημαντικές περιφερειακές μας βάσεις.  Μεγέθη κατά 70% αυξημένα από την ημερομηνία εξαγοράς της Οlympic Air το 2013. Με 9,5 εκατ. επιβάτες εξωτερικού και εξαιρετική συμβολή στον τουρισμό μας. Με εξαιρετικά υψηλά ταμειακά διαθέσιμα στο 40% του ετήσιου κύκλου εργασιών μας αλλά και σχεδόν μηδενικό καθαρό δανεισμό.  Και φυσικά στην αφετηρία μια εξαιρετικά σημαντικής επένδυσης σε νέο στόλο με 46 συνολικά αεροσκάφη Airbus A320/321 neo, τόσο για την ανταγωνιστικότητά, την εξέλιξη των υπηρεσιών όσο και για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μας. Ακόμα και τους πρώτους δύο μήνες του 2020, δηλαδή λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, καταγράφαμε 10% αύξηση της επιβατικής κίνησης και 15% αύξηση των εσόδων» ανέφερε ο Δημήτρης Γερογιάννης.

Στην συνέχεια ο CEO της εταιρίας τόνισε ότι διατηρήθηκε ακέραιη η παραγγελία των 46 Airbus, ενώ ήδη παρελήφθησαν τα πρώτα 8 αεροσκάφη στην πιο δύσκολη συγκυρία, επιμηκύνοντας παράλληλα χρονικά τις υπόλοιπες παραλαβές έως το 2026 (παράταση 2 ετών).

ksd PRIMAGEL
adv

Ο κ. Γερογιάννης ανακοίνωσε ότι οι ζημιές προ φορών του 2020 θα διαμορφωθούν περίπου στα 300 εκατ. ευρώ ή  230 εκατ. μετά από φόρους, ενώ η απώλεια κύκλου εργασιών για το ίδιο έτος ανέρχεται περίπου στα 900 εκατ.Και κατέληξε: «Είναι αλήθεια ότι τέτοια μεγέθη ζημιών, και μάλιστα πολλαπλάσια έχει όλος ο  κλάδος των αερομεταφορών και αυτός είναι και ο λόγος που έχουν γίνει εξαιρετικά μεγάλες παρεμβάσεις στήριξης από τα κράτη που μόνο στην ΕΕ  έχουν φτάσει στα 35 δισ.ευρώ, ενώ στις ΗΠΑ έχουν πλέον ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια”.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν η αρχή του 2020 βρήκε την εταιρεία μετά από 7 χρονιά συνεχούς κερδοφορίας και ανάπτυξης του δικτύου. Ενδεικτικά, το 2019, η εταιρεία είχε 15 εκατ. επιβάτες  σε 44 χώρες και 155 προορισμούς από την Αθήνα και τις σημαντικότερες περιφερειακές βάσεις.  Τα μεγέθη αυτά ήταν κατά 70% αυξημένα από την ημερομηνία εξαγοράς της Οlympic Air το 2013, με 9,5 εκατ. επιβάτες εξωτερικού και σημαντική συμβολή και στον ελληνικό Τουρισμό.

Οι αποφάσεις για την ΑΜΚ

Οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης για την ΑΜΚ, έχουν ως εξής:

ΘΕΜΑ 1: Παροχή εξουσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας για λήψη απόφασης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας και περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων της Εταιρείας, δυνάμει των άρθρων 24 παρ. 1(β) και 27 παρ. 4 του Ν. 4548/2018 που θα χρησιμοποιηθεί και για τους σκοπούς του άρθρου 30 του Ν. 4772/2021 ως προς την άντληση των εκεί προβλεπόμενων κεφαλαίων ύψους τουλάχιστον €60.000.000.

Ως προς το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων χορήγησε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας την εξουσία: (α) να αποφασίζει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας. Η εξουσία θα ισχύσει σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 24 παρ. 1(β)του Ν. 4548/2018, ήτοι θα ισχύσει για πέντε (5) έτη και το κεφάλαιο μπορεί να αυξάνεται κατά ποσό που δεν μπορεί να υπερβεί το τριπλάσιο του κεφαλαίου, που υπάρχει κατά την ημερομηνία που θα χορηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο η εξουσία για αύξηση του κεφαλαίου. Στο πλαίσιο της εξουσίας αυτής,το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται να αποφασίσει και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας για τους σκοπούς του άρθρου 30 του Ν. 4772/2021, για την άντληση κεφαλαίων ποσού τουλάχιστον €60.000.000, προκειμένου να καταβληθεί στην Εταιρεία η προβλεπόμενη στην προαναφερθείσα νομοθετική διάταξη κρατική ενίσχυση ύψους έως €120.000.000, και (β) να περιορίζει,αποκλείει, ή μη, το δικαίωμα προτίμησης των μετόχων της Εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο27 παρ. 4 του Ν. 4548/2018, στο πλαίσιο των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που αποφασίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο σύμφωνα με την ανωτέρω υπό (α) εξουσίας.

ΘΕΜΑ 2: Παροχή εξουσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, σύμφωνα με τα άρθρα 56 παρ. 2,24 παρ. 1(β) και 27 παρ. 4 του Ν. 4548/2018, για την έκδοση Τίτλων Κτήσης Μετοχών της Εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 56 του Ν. 4548/2018, και διάθεση αυτών στην Ελληνική Δημοκρατία με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων της Εταιρείας, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 30 του Ν. 4772/2021.

money tourism copyright photo
© money tourism copyright photo

Ως προς το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, αφού έλαβε υπόψη της και την από 18.02.2021 Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, χορήγησε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας την εξουσία, σύμφωνα με τα άρθρα τα άρθρα 56 παρ. 2, 24 παρ. 1(β), και 27 παρ. 4του Ν.4548/2018, να αποφασίσει την έκδοση των τίτλων κτήσης μετοχών, του άρθρου 30 παρ. 3 του Ν. 4772/2021 υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις προαναφερθείσες διατάξεις, με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων της Εταιρείας. Η έκδοση τίτλων κτήσης μετοχών από το Διοικητικό Συμβούλιο, με βάση την παραπάνω εξουσία, θα αποφασίζεται με τις προϋποθέσεις και μέσα στα όρια της παραγράφου 1(β) του άρθρου 24του Ν. 4548/2018,σε συνδυασμό με το άρθρο 30 του Ν. 4772/2021,ήτοι η εξουσία θα ισχύσει για πέντε (5) έτη και η περίοδος άσκησης του δικαιώματος κτήσης μετοχών της Εταιρείας θα είναι η οριζόμενη στο άρθρο 30 παρ. 3 του Ν. 4772/2021. Σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν. 4772/2021, θα πρέπει να εκδοθούν τίτλοι κτήσης μετοχών από την Εταιρεία, οι οποίοι θα αντιπροσωπεύουν δικαίωμα απόκτησης αριθμού μετοχών που αντιστοιχεί σε ποσοστό 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, όπως αυτό θα διαμορφωθεί κατόπιν της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με την άντληση κεφαλαίων ποσού τουλάχιστον €60.000.000,που προβλέπεται στο εν λόγω άρθρο. Οι τίτλοι αυτοί πρέπει να εκδοθούν με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων της Εταιρείας και να διατεθούν αποκλειστικά στην Ελληνική Δημοκρατία σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 30 του Ν. 4772/2021. Η έκδοση των τίτλων κτήσης μετοχών συναρτάται με την καταβολή από την Ελληνική Δημοκρατία της προβλεπόμενης στο άρθρο 30 του Ν. 4772/2021 κρατικής ενίσχυσης ύψους έως €120.000.000 και οι όροι τους θα είναι σύμφωνοι με τις διατάξεις αυτές.

Αναλυτικότερα, η παράγραφος 3 του άρθρου 30 του Ν. 4772/2021 προβλέπει ότι: «Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της παρ. 2 και την καταβολή της ενίσχυσης της παρ. 1, εκδίδονται και παραδίδονται στο Ελληνικό Δημόσιο χωρίς επιβάρυνση, ελεύθερα μεταβιβάσιμοι τίτλοι παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών εκδόσεως της εταιρείας «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.». Οι εν λόγω τίτλοι αντιπροσωπεύουν δικαίωμα απόκτησης αριθμού μετοχών που αντιστοιχεί σε ποσοστό έντεκα και μισό (11,5%) επί τοις εκατό του, μετά τη σύμφωνα με την παρ. 2 αύξηση, μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.». Η τιμή άσκησης των εν λόγω δικαιωμάτων ισούται με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της εταιρείας «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.» κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της παρ. 2. Ο κάτοχος των τίτλων δύναται να δηλώσει την πρόθεσή του για άσκηση των δικαιωμάτων κτήσης από τη λήξη του δευτέρου έτους που έπεται της ημερομηνίας εκταμίευσης της ενίσχυσης από την εταιρεία «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.» και εφεξής, υπό την επιφύλαξη των οριζόμενων παρακάτω. Εντός εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία της δήλωσης πρόθεσης άσκησης των δικαιωμάτων κτήσης, η εταιρεία «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.» δύναται να ασκήσει με δήλωσή της το δικαίωμα προαίρεσης και να αποκτήσει τους τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών στην αγοραία αξία τους. Η αγοραία αξία ισούται με την τυχόν θετική διαφορά μεταξύ της μέσης σταθμισμένης με τον όγκο συναλλαγών χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της εταιρείας «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.» κατά τις τελευταίες εξήντα (60) ημέρες διαπραγμάτευσης, που προηγούνται της ημερομηνίας δήλωσης πρόθεσης άσκησης των τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών και της τιμής άσκησης. Εάν η «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.» δεν ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης των τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών εντός της ανωτέρω προθεσμίας, τότε ο κάτοχός τους ασκεί το δικαίωμα κτήσης μετοχών σύμφωνα με τους όρους των τίτλων. Σε περίπτωση που ο κάτοχος των τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών είναιτο Ελληνικό Δημόσιο, πριν την άσκηση απαιτείται η προηγούμενη κοινοποίηση και έγκριση της πράξης άσκησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση πρόθεσης άσκησης καθώς και η άσκηση πρέπει να λάβουν χώρα μέχρι τη λήξη του πέμπτου έτους πουέπεται της ημερομηνίας εκταμίευσης της οικονομικής ενίσχυσης της παρ. 1 στην εταιρεία «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.». Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) μπορεί να ανατίθεται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) η υλοποίηση της άσκησης των δικαιωμάτων κτήσης μετοχών και να καθορίζονται τυχόν ειδικότερες προϋποθέσεις».

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *