ksd copyright
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αεροπορικές: Πλήγμα για το γόητρό τους η επιβολή της λύσης voucher

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

Ζημιά στον εαυτό τους φαίνεται να προκαλούν οι αεροπορικές που δεν καταβάλλουν αποζημίωση και προωθούν την λύση voucher.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Τα voucher αποτελούν επιλογή και όχι αναγκαιότητα ακόμα και για ακυρώσεις που προκύπτουν από λόγους έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδημία του Κορωνοϊού. Ο πελάτης έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει και να λάβει χρηματική αποζημίωση.

Σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Flightright μεταξύ 600 συμμετεχόντων, προκύπτει ότι το 60% που αιτήθηκε αποζημίωση περιμένει μάταια, ενώ μόνο το 40% έλαβε αποζημίωση χωρίς να ερωτηθεί.

Το 75% των αεροπορικών εταιριών παρέχει την επιλογή αλλαγής κράτησης ή παραχώρησης voucher, γεγονός το οποίο εκνευρίζει τους πελάτες. Μόνο το 30% παρέχει αποζημίωση, όταν το ζητήσουν οι πελάτες τους. Το 80% των ερωτηθέντων φάνηκαν να δυσαρεστούνται από την εξυπηρέτηση και τον τρόπο επικοινωνίας των εταιριών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για παροχή αποζημίωσης.

Μεγάλες αεροπορικές εταιρίες καθυστερούν να επεξεργαστούν τα αιτήματα και να καταβάλλουν τις αποζημιώσεις. Το 90% των πελατών της Lufthansa και της Condor δεν έχουν λάβει ακόμα αποζημίωση. Στις Easyjet, Ryanair και Eurowings το ποσοστό αυτό κινείται στο 80%. Ακόμα και αν δικαιούνται αποζημίωση, οι πελάτες περίμεναν έως και 30 ημέρες για να τη λάβουν.

Ο επικεφαλής της διαδικτυακής πλατφόρμας πώλησης εισιτηρίων, Aerticket, Rainer Klee επισημαίνει, ότι η τακτική αυτή κάνει μεγάλη ζημιά στις αεροπορικές εταιρίες, καθώς χάνουν το γόητρό τους στα μάτια των πελατών τους. Κατανοεί ότι οι εταιρίες έχουν θέματα ρευστότητας, αλλά το ίδιο ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό και για το επιβατικό κοινό.

Προσθέτει, επίσης, ότι το voucher αποτελεί επιλογή και δεν πρέπει να επιβάλλεται. Σύμφωνα με καταναλωτική έρευνα το 80% θα δεχόταν τα voucher εάν αυτά ακολουθούταν από ισχυρά κίνητρα, όπως η αύξηση της αξίας τους το 110% της αρχικής κράτησης, η μεταφορά τους σε άλλα πρόσωπα και η ενισχυμένη προστασία.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *