ksd photo
ksd photo

Αύξηση κερδών 12% για την TUI το 2017 (!!!)

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το 2017 ήταν μία πολύ καλή χρονιά για τον όμιλο της TUI, η οποία εμφάνισε διψήφιο ποσοστό ανόδου, τόσο στον κύκλο εργασιών της, όσο και στα κέρδη. Ειδικότερα, η εταιρία, αν και δραστηριοποιούμενη σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 11,7% και τα κέρδη της κατά 12%, ξεπερνώντας τον στόχο του 10% που είχε τεθεί.

ksd photo
ksd photo

«Για τρίτη συνεχή χρονιά, πετύχαμε διψήφια αύξηση του λειτουργικού μας αποτελέσματος, με περισσότερα από τα μισά κέρδη μας να οφείλονται στη λειτουργία των ξενοδοχείων και των εταιριών κρουαζιέρας. Η επιτυχημένη στρατηγική αναπροσαρμογή αντικατοπτρίζεται ευκρινώς στα αποτελέσματα αυτά. Χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη του τομέα των ξενοδοχείων και των κρουαζιέρων, η TUI παρουσιάζει τώρα ισχυρότερα περιθώρια, ενώ το επιχειρηματικό προφίλ της εταιρίας είναι πλέον ομοιόμορφα διαρθρωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η εστίαση στις επενδύσεις σε ξενοδοχεία και πλοία υψηλού περιθωρίου κέρδους ήταν ο πυρήνας της στρατηγικής για την TUI μετά τη συγχώνευση το 2014», δήλωσε ο CEO της TUI, Fritz Joussen, στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων για το οικονομικό έτος 2017 (1 Οκτωβρίου 2016 έως 30 Σεπτέμβριος 2017) του ομίλου, στο Λονδίνο.

«Επενδύουμε σε νέα ξενοδοχεία και σύγχρονα κρουαζιερόπλοια, πληρώνουμε ένα ελκυστικό μέρισμα στους μετόχους μας και προσπαθούμε να συνεχίσουμε σε αυτόν το δρόμο», συμπλήρωσε ο κ. Joussen.

ksd photo
ksd photo
Επισκόπηση του 2017

tui cruiseΚατά την εξεταζόμενη περίοδο (1 Οκτωβρίου 2016 έως 30 Σεπτεμβρίου 2017), ο όμιλος TUI αύξησε τον κύκλο εργασιών κατά 11,7%, φτάνοντας τα €19,2 δισ., έναντι €17,2 δισ. το προηγούμενο έτος. Συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγματικών αποτελεσμάτων, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε σημαντικά κατά 8,1%, φτάνοντας τα €18,5 δισ.. Αντίστοιχα, τα υποκείμενα κέρδη σε σταθερό νόμισμα αυξήθηκαν κατά 12%, φτάνοντας τα €1,121 δισ. από €1.001 δισ. πέρυσι, ενώ συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγματικών αποτελεσμάτων, παρουσίασαν αύξηση κατά 10,2%, φτάνοντας τα €1,102 δισ..

Μέρισμα: Το Διοικητικό και το Εποπτικό Συμβούλιο προτείνουν 0,65€ ανά μετοχή

tuiflyΗ ανάπτυξη του μερίσματος του ομίλου TUI συνδέεται με την ανάπτυξη του υποκείμενου κέρδους του ομίλου σε σταθερό νόμισμα. Η ισχυρή αύξηση των κερδών κατά 12% για το σύνολο του οικονομικού έτους με βάση το μέρισμα (0,58€), έχει ως αποτέλεσμα μέρισμα 0,65€ ανά μετοχή. Το Διοικητικό και το Εποπτικό Συμβούλιο θα υποβάλουν σχετική πρόταση στην Ετήσια Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Φεβρουαρίου 2018.

Περαιτέρω ανάπτυξη και καλύτερη αποτελεσματικότητα χάρη στην ψηφιοποίηση

tuiΗ TUI έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί την τελευταία πενταετία. Έτσι, ενώ ο όμιλος ξεκίνησε ουσιαστικά ως ταξιδιωτικός πράκτορας, σήμερα πλέον έχει εξελιχθεί σε  υπεύθυνο ανάπτυξης, επενδυτή και διαχειριστή ξενοδοχείων και εταιριών κρουαζιέρας. «Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στα δικά μας ξενοδοχεία και εταιρίες κρουαζιέρας με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή μας», δήλωσε εκπρόσωπος του Ομίλου.

Τα τουριστικά πρακτορεία στην Ευρώπη που ανήκουν στην TUI, σήμερα έχουν εξελιχθεί σε ισχυρά «εργαλεία» πωλήσεων και μάρκετινγκ, που παρέχουν άμεση πρόσβαση στους 20 εκατ. πελάτες του ομίλου. Η εταιρία χρησιμοποιεί σύγχρονα συστήματα CRM. Προκειμένου δε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και τα έσοδα μέσω της διαχείρισης των κλινών, η TUI χρησιμοποιεί το δικό της σύστημα διαχείρισης απόδοσης και τεχνολογία blockchain.

ksd photo
Ο κ. Thomas Ellerbeck / ksd photo

«Στην TUI, το blockchain δεν είναι απλώς ένα όραμα, αλλά μια πραγματικότητα με τη λειτουργία μιας εφαρμογής που ονομάζεται “swap bed” από το καλοκαίρι του 2017», δήλωσε ο κ. Joussen.

Η εταιρία στοχεύει στην αξιοποίηση νέων ομάδων πελατών σε αναπτυσσόμενες περιοχές όπως η Κίνα και η Νοτιοανατολική Ασία, με βάση μια πλήρως ψηφιακή προσέγγιση και συνεργασία με τοπικούς συνεργάτες. Αυτές οι χώρες χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση τουριστών μεσαίας τάξης, που μόλις αρχίζουν να ανακαλύπτουν τα ταξίδια.

Επισκόπηση των τμημάτων

Hotels & Resorts με ισχυρή απόδοση, αύξηση του μέσου εισοδήματος ανά κρεβάτι

ksd photo
Ο κ. Erik Friemuth / ksd photo

Τα Hotels & Resorts βελτίωσαν σημαντικά το λειτουργικό αποτέλεσμά τους κατά το οικονομικό έτος 2017. Όπως και παλιότερα, η ανάπτυξη των ξενοδοχειακών εταιριών της TUI προήλθε κυρίως από την RIU:

 • υποκείμενα κέρδη: +17,3% φτάνοντας τα €356,5 εκατ. (προηγούμενο έτος €303,8 εκατ.)
 • υποκείμενα κέρδη σε σταθερό νόμισμα: +19,2% στα €362 εκατ.
 • μέσο κέρδος ανά κρεβάτι: 63€ (προηγούμενο έτος: 60€)
 • πληρότητα κατά μέσο όρο: 79% (προηγούμενο έτος: 78%)

Το 2017, άνοιξαν συνολικά δέκα νέα ξενοδοχεία κάτω από τα βασικά εμπορικά σήματα της TUI Hotels & Resorts, μεταξύ των οποίων ένα RIU στη Τζαμάικα, έξι ξενοδοχεία Blue Diamond στην Τζαμάικα και την Αγία Λουκία καθώς και τρία TUI Blue, στην Κροατία, την Ιταλία και την Τενερίφη.

Κρουαζιέρες: Η πορεία ανάπτυξης συνεχίστηκε με επιτυχία

Από το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2017, ο τομέας των κρουαζιέρων περιελάμβανε τα αποτελέσματα και των τριών εταιριών κρουαζιέρας: TUI Cruises, Marella Cruises (πρώην Thomson Cruises) και Hapag-Lloyd Cruises. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, σημείωσε σημαντική αύξηση των κερδών και των μέσων συντελεστών:

 • υποκείμενα κέρδη: +33,9% φτάνοντας στα €255,6 εκατ. (προηγούμενο έτος €190,9 εκατ.)
 • υποκείμενα κέρδη σε σταθερό νόμισμα: +38% φτάνοντας στα €263,4 εκατ.
 • μέση τιμή ανά επιβάτη ανά ημέρα:

TUI Cruises: 173€ (προηγούμενο έτος 171€)

Marella Cruises: 131 GBP (προηγούμενο έτος 121 GBP)

Hapag-Lloyd Cruises: 594€ (προηγούμενο έτος 579€)

 • μέση πληρότητα:

TUI Cruises: 101,9% (προηγούμενο έτος 102,6%)

Marella Cruises 101,7% (προηγούμενο έτος 100,6%)

Hapag-Lloyd Cruises 76,7% (πέρυσι 76,8%)

Τον Ιούνιο του 2017, το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6 εντάχθηκε στον στόλο της TUI Cruises, ενώ το 2018 η εταιρία θα λανσάρει το νέο Mein Schiff 1. Παράλληλα, ο στόλος της Marella Cruises εξακολουθεί να εκσυγχρονίζεται: κατά την υπό εξέταση περίοδο η εταιρία λάνσαρε το Marella Discovery 2. Ο στόλος που εκμεταλλεύεται η θυγατρική της TUI, Hapag-Lloyd Cruises, θα επεκταθεί και θα εκσυγχρονιστεί μεσοπρόθεσμα. Στο πλαίσιο αυτό, το 2019, προγραμματίζεται τα νέα πλοία Hanseatic nature και Hanseatic Inspiration να ενταχθούν στον στόλο ως κρουαζιερόπλοια πολυτελών διακοπών.

Θετικά αποτελέσματα κατέγραψαν το 2017 οι Σκανδιναβικές χώρες, η Γερμανία και οι χώρες της Μπενελούξ, με τον αριθμό των πελατών να εμφανίζεται αυξημένος κατά 6,3%, φτάνοντας τα 20,2 εκατ. σε όλες τις περιοχές.

 • υποκείμενα κέρδη σε σταθερό νόμισμα, εξαιρουμένων των εφάπαξ επιδράσεων: +3,0% στα €571 εκατ. (προηγούμενο έτος €554 εκατ.)
 • υποκείμενα κέρδη, συμπεριλαμβανομένων των εφάπαξ επιδράσεων: -5% στα €526,5 εκατ.

Βόρεια Περιφέρεια (Ην. Βασίλειο & Ιρλανδία, Σκανδιναβικές χώρες, Καναδάς, Ρωσία): Δεν συμπεριέλαβε πλέον τα ξενοδοχεία Blue Diamond και την εταιρία Marella Cruises (πρώην Thomson Cruises) από το α’ εξάμηνο του 2017. Το Ην. Βασίλειο συνέχισε να αναφέρει ισχυρή ζήτηση ταξιδιών και ισχυρή εμπορική απόδοση. Ο αριθμός των πελατών αυξήθηκε κατά 3,5% στην περιοχή. Οι Σκανδιναβικές χώρες σημείωσαν πολύ καλές επιδόσεις κατά την εξεταζόμενη περίοδο, αποτέλεσμα που οφειλόταν σε αλλαγές στα προσφερόμενα προϊόντα με επέκταση των προσφορών στην Ισπανία, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Κροατία.

 • υποκείμενα κέρδη στη Βόρεια Περιφέρεια: -9,7% στα €345,8 εκατ. (πέρυσι: €383,1 εκατ.)

Κεντρική Περιφέρεια (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Πολωνία): Η Γερμανία ανέφερε μια πολύ ισχυρή λειτουργική απόδοση. Ο αριθμός των πελατών στην περιοχή αυξήθηκε κατά 4,7% από χρονιά σε χρονιά. Στις αερομεταφορές, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα περιστατικά ασθένειας σε πτήσεις της TUI στην αρχή του οικονομικού έτους, είχε ως αποτέλεσμα ένα εφάπαξ κόστος €24 εκατ.. Η αφερεγγυότητα της Air Berlin και η ανάγκη που προέκυψε για αλλαγή της συμφωνίας για τη μίσθωση αεροσκαφών και πληρωμάτων οδήγησαν σε επιπλέον εφάπαξ κόστος ύψους €15 εκατ.. Εξαιρουμένου του εφάπαξ κόστους τα υποκείμενα κέρδη της Κεντρικής Περιφέρειας θα ήταν €26 εκατ., σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

 • υποκείμενα κέρδη Κεντρικής Περιφέρειας: -16% έως €71,5 εκατ. (προηγούμενο έτος: €85,1 εκατ.)

Δυτική Περιφέρεια (Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία): Ισχυρές επιδόσεις παρατηρούνται στο Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες. Η Μπενελούξ σημείωσε ισχυρές εμπορικές επιδόσεις, ιδίως κατά το β’ εξάμηνο του έτους. Το Βέλγιο και οι Κάτω Χώρες επωφελήθηκαν επίσης από τη μετάβαση του brand στο σήμα της TUI. Μόνο η Γαλλία δεν θα μπορούσε να συμβάλει στη συνολική θετική εξέλιξη της περιοχής.

 • Κέρδη Δυτικής Περιφέρειας: +26,8% στα €109,2 εκατ. (προηγούμενο έτος: €86,1 εκατ.)

Ισχυρή εμπορική απόδοση – τα τρέχοντα αποτελέσματα της χειμερινής περιόδου ανταποκρίνονται στις προσδοκίες 

Η τωρινή εμπορική κατάσταση για τον χειμώνα 2018 (σύμφωνα με τις 3 Δεκεμβρίου 2017), σύμφωνα με τους επικεφαλής του ομίλου, είναι καλή, με ιδιαίτερα έντονη αύξηση των κρατήσεων για την Ταϊλάνδη, το Πράσινο Ακρωτήριο, τη Βόρεια Αφρική, την Κύπρο και την Τουρκία, η οποία ανεβαίνει ξανά στις προτιμήσεις.

 • κύκλος εργασιών της αγοράς: +6%
 • πελάτες: +3%
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *