Isologismos

Αύξηση προστίμων για όσες εταιρείες δεν δημοσιεύουν Ισολογισμό

ΜΟΝΕΥ

Την επιβολή ουσιαστικών προστίμων για τις επιχειρήσεις που δεν δημοσιεύουν τους ισολογισμούς στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), αλλά και τη λήψη μέτρων για την ταχεία ανάρτησή τους (ισολογισμών) στον ιστοτόπο του Μητρώου εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Η αφορμή για τις σκέψεις – προθέσεις του υπουργείου, προήλθε από την άρνηση χιλιάδων υπόχρεων επιχειρήσεων να καταθέτουν τους ισολογισμούς τους στο ΓΕΜΗ, πρόβλημα που πήρε διαστάσεις από την υπόθεση Μαρινόπουλος η οποία επί τρία συναπτά έτη, δεν είχε προβεί στη δημοσίευση των οικονομικών της αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euro2day.gr, εντός του επομένου διαστήματος, ή με το νομοσχέδιο για την αλλαγή της επιμελητηριακής νομοθεσίας, ή με τροπολογία σε κάποιο άσχετο νομοσχέδιο, θα υπάρξουν οι εξής παρεμβάσεις:
Α) Θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις δεν δημοσιεύουν ισολογισμούς, το ύψος των οποίων θα συναρτάται από τον ετήσιο κύκλο εργασιών της εταιρείας και το χρόνο καθυστέρησης υποβολής του ισολογισμού.
Β) Θα υποχρεώνεται το ΓΕΜΗ να αναρτά αυθημερόν στον ιστοτόπο του τον ισολογισμό μιας εταιρείας, με την υποσημείωση ότι αυτός (ισολογισμός) τελεί υπό τον έλεγχο των αρμοδίων αρχών, δηλαδή των Περιφερειακών Διευθύνσεων ΑΕ και ΕΠΕ.

Επίσης, εξετάζεται και το ενδεχόμενο επιβολής διοικητικών κυρώσεων στους υπαλλήλους του ΓΕΜΗ, οι οποίοι δεν θα αναρτούν άμεσα τα κατατεθέντα στοιχεία.
Με τις παραπάνω παρεμβάσεις, το υπουργείο θα επιδιώξει να κλείσει και τις δύο μεγάλες «τρύπες» του συστήματος: δηλαδή και την άρνηση των επιχειρήσεων να δημοσιεύουν ισολογισμό, αλλά και την καθυστέρηση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και το ένα έτος δημοσιοποίηση των στοιχείων των συνεπών επιχειρήσεων λόγω δυσλειτουργίας του ΓΕΜΗ και των Περιφερειακών Διευθύνσεων ΑΕ και ΕΠΕ.

Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις «Το 25% των Ανώνυμων Εταιρειών (ΑΕ) και των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) δεν δημοσιεύουν  τις οικονομικές τους καταστάσεις και δεν υφίστανται καμία απολύτως κύρωση»

Για όσες επιχειρήσεις επιλέγουν να μη δημοσιεύουν ισολογισμό για τρία συνεχόμενα χρόνια, ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία κύρωση. Όπως ορίζει το άρθρο 56 του νόμου 3604/2007, αν η εταιρεία δεν έχει υποβάλει προς καταχώριση οικονομικές καταστάσεις τριών τουλάχιστον συνεχών διαχειριστικών χρήσεων, εγκεκριμένες από τη γενική συνέλευση, τότε μπορεί με δικαστική παρέμβαση να λυθεί (η εταιρεία). Διαφορετικά, δεν υπάρχει κανένα… πρόβλημα.

Πάντως πρόστιμο προβλέπεται για τη μη δημοσίευση ισολογισμού, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 150 ευρώ ανά κατηγορία εγγράφων.
Συγκεκριμένα, 150 ευρώ για τον ισολογισμό, 150 ευρώ για τις οικονομικές καταστάσεις και 150 ευρώ για την έκθεση των ελεγκτών.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *