Άγιος Παντελεήμονας: Aνάπτυξη και Aσφάλεια πάνε χέρι-χέρι

ΓΝΩΜΗ

του Όμηρου Τσάπαλου (*)
Τα τελευταία 10 χρόνια ο Άγιος Παντελεήμονας έχει ταυτιστεί με εικόνες ανομίας και εγκληματικότητας. Πρόκειται για μια γειτονιά όπου άλλοτε κατοικούσε η ακμάζουσα μεσοαστική τάξη των Αθηνών και οι γειτονιές του φιλοξενούσαν σημαντικές προσωπικότητες του επιχειρηματικού, οικονομικού και καλλιτεχνικού χώρου.

Σήμερα η φυσιογνωμία της περιοχής έχει μεταμορφωθεί, με το αίσθημα ανασφάλειας να συνεχίζει να κυριαρχεί, παρά το σημαντικό έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τις αρμόδιες αρχές. Δεν το λέω εγώ, το λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής που συνεχίζουν να στηρίζουν την γειτονιά τους και να αγωνίζονται για την βελτίωση των υποδομών και των συνθηκών ασφαλείας ΟΛΩΝ των κατοίκων, ανεξαιρέτως εθνικότητας.

Ωστόσο, η περιστολή της εγκληματικότητας στη γειτονιά γύρω από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή υπόθεση. Η γειτονιά έχει πλέον αποκτήσει δυστυχώς “κακό όνομα” γιατί τα περιστατικά εγκληματικότητας είναι σχεδόν καθημερινά με τελευταίο την επίθεση με μαχαίρι σε 15χρονο από αγνώστους για να του κλέψουν το κινητό. Οι Αθηναίοι δεν επισκέπτονται την περιοχή γιατί πολύ απλά φοβούνται. Και όσο λιγότερο πολυσύχναστο είναι ένα μέρος τόσο πιο εύκολα ανθίζει η παρανομία και το έγκλημα. Αυτήν την δεδομένη για πολλούς κατάσταση οφείλουμε να αναστρέψουμε.

Έχουμε δυο επιλογές. Ή θα επιτρέψουμε την συνεχή «γκετοποίηση» της περιοχής και την μετατροπή της σε «μαύρη τρύπα» ανομίας ή θα πάρουμε πρωτοβουλίες αναβίωσης της ως ακμάζουσας και ασφαλούς γειτονιάς. Η λύση είναι μπροστά μας και λέγεται Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονα. Η ιδέα είναι απλή. Ο Τουρισμός μπορεί να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη προκειμένου και η ασφάλεια να ενισχυθεί στην περιοχή και η ανάπτυξη να επανέλθει στην πλατεία και στις γειτονιές. Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι ο θησαυρός της περιοχής και πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στον τουριστικό χάρτη της πόλης. Πρόκειται, άλλωστε, για τον ψηλότερο ναό στην Ελλάδα και έναν από τους μεγαλύτερους ναού της Μεσογείου. Έναν ιστορικό ναό, τις αγιογραφίες του οποίου φιλοτέχνησε ο σπουδαίος αγιογράφος Ιωάννης Καρούσος. Ένα τοπόσημο με μεγάλη ιστορική και θρησκευτική αξία, άμεσα προσβάσιμο, στη καρδιά της Αθήνας.

Το Υπουργείο Τουρισμού, ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής μπορούν να εξετάσουν από κοινού την δημιουργία τουριστικών διαδρομών εντός του κέντρου της πόλης. Μια από αυτές να είναι και η χάραξη μιας τουριστικής διαδρομής με θρησκευτικό χαρακτήρα όπου θα συνδέει τις σημαντικότερες εκκλησίες και τα θρησκευτικά μνημεία του κέντρου. Από την Μητρόπολη Αθηνών και τον Άγιο Γεώργιο στη Κυψέλη μέχρι την Εβραϊκή Συναγωγή, την Μητρόπολη των Αρμενίων στου Ψυρρή και τον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη στο Κολωνάκι. Έτσι θα επεκτείνουμε ως πόλη την ακτίνα του τουριστικού μας προϊόντος και σε γειτονιές πέρα από την Ακρόπολη, το Μοναστηράκι και το Θησείο.

Ο Άγιος Παντελεήμονας δεν μπορεί να βρίσκεται έξω από τον τουριστικό χάρτη της Αθήνας. Εάν ενταχθεί και συνδυαστεί και με την αντίστοιχη επικοινωνιακή προβολή του σε συγκεκριμένες τουριστικές αγορές (κυρίως στις χώρες με έντονο το Ορθόδοξο Χριστιανικό στοιχείο), τόσο η εκκλησία όσο και η ευρύτερη περιοχή θα καταστεί σταδιακά τουριστικός προορισμός. Απαιτείται επίσης η οικονομική ενίσχυση του ναού -μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους- προκειμένου να ολοκληρώσει τα απαραίτητα έργα συντήρησης και βελτίωσης των υποδομών του. Έτσι η γειτονιά σταδιακά θα γεμίσει με κόσμο από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Δεν πρόκειται για την ανακάλυψη της πυρίτιδας. Έχει γίνει και σε άλλες περιοχές και σε πόλεις της Ελλάδας. Η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει έντονα τον θρησκευτικό τουρισμό με τα θετικά αποτελέσματα στις γειτονιές και τις πλατείες πέριξ των ιστορικών ναών της να είναι πλέον εμφανή στον οποιονδήποτε…

Μια πλατεία όπου θα την επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες δεν μπορεί παρά να αναπτυχθεί αλλά και να καταστεί πιο ασφαλής. Να ζωντανέψει ξανά την ημέρα και την νύχτα. Να βελτιωθούν οι υποδομές και η προσβασιμότητα της. Να γίνει ξανά μια πολυσύχναστη γειτονιά με μια ήπια τουριστική ανάπτυξη «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα της περιοχής. Ο τουρισμός θα φέρει νέα καταστήματα. Τα νέα καταστήματα θα φέρουν νέους εργαζόμενους και νέους κατοίκους στη γειτονιά. Και μαζί με αυτά θα ενισχυθούν τόσο οι υποδομές όσο και η αστυνόμευση. Έτσι μέσα σε 2 με 3 χρόνια, η γκετοποίηση και η υποβάθμιση θα συρρικνώνονται και δεν θα βρίσκουν εύκολα έδαφος για να ανθήσουν και η γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα θα μπορεί να επανέλθει όχι μόνο στην πρότερη κατάσταση αλλά και σε τροχιά δυναμικής οικονομικής άνθησης.

Για να γυρίσουμε πραγματικά σελίδα στον Άγιο Παντελεήμονα δεν αρκεί απλά η αύξηση της αστυνόμευσης. Η παρουσία βέβαια της αστυνομίας, ιδίως στην περιοχή της πλατείας και γύρω από αυτή, είναι αναγκαία και θα πρέπει να είναι διαρκής από σήμερα κιόλας. Οι πεζές περιπολίες των αστυνομικών θα πρέπει να είναι καθημερινές και αδιάλειπτες. Το ανθρώπινο δυναμικό του ΑΤ Αγ. Παντελεήμωνος καθώς και του ΑΤ Ομόνοιας είναι αναγκαίο να ενισχυθούν με ικανό αριθμό μόνιμων αστυνομικών, ενώ είναι κομβικής σημασίας και τα δύο αυτά αστυνομικά τμήματα να λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Όλα τα παραπάνω είναι μεν απαραίτητα όμως δεν λύνουν το πρόβλημα που είναι η έλλειψη προοπτικής για την γειτονιά. Η τουριστική αξιοποίηση του Αγίου Παντελεήμονα μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής για όλα τα παραπάνω. Μπορεί να επισπεύσει την βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στη περιοχή, όπως συνέβη στο Γκάζι πριν από 20 χρόνια ή όπως έγινε στου Ψυρρή ή στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης πριν από 15 και 10 χρόνια αντίστοιχα. Και παράλληλα να φέρει νέους μόνιμους κατοίκους στη περιοχή αλλά και νέους εργαζόμενους και επιχειρηματίες.

Η ασφάλεια και η ανάπτυξη σε μια γειτονιά πάνε χέρι-χέρι. Ας δώσουμε μια ευκαιρία στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα και παράλληλα να κάνουμε όσα επιπλέον οφείλουμε –σε επίπεδο ασφάλειας- προκειμένου και οι κάτοικοι να νιώθουν ισότιμοι πολίτες με όλους τους υπολοίπους και οι επισκέπτες που θα ξεκινήσουν να έρχονται να έχουν να πουν τα καλύτερα λόγια για την πόλη μας, την Αθήνα.

(*) Ο κ. Όμηρος Τσάπαλος, είναι υποψήφιος Βουλευτής Α΄ Αθήνας- Νέα Δημοκρατία.

1 σχόλιο στο “Άγιος Παντελεήμονας: Aνάπτυξη και Aσφάλεια πάνε χέρι-χέρι

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *